1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti ile eşit kurucu iki ortaktan birisi olan Kıbrıslı Türkler, 1963 yılında Kıbrıslı Rumların anayasada değişiklik yaparak adanın tek sahibiymiş gibi davranmalarıyla başlayan oyun, 21 Aralık 1963’de tarihe Kanlı Noel olarak geçen katliamlarla doruk noktasına ulaşıyordu.
21 Aralık 1963’te başlayan olaylar zinciri ile köylerinden göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türkler, 11 yıl sürecek karanlık bir dönemde, pek çok katliam, haksızlık ve kayıplarla karanlık bir dönem yaşamalarına neden olmuştu.
20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile başlayan süreç,bugünkü sınırlarımızı oluşturan 14 Ağustos 1974’de gerçekleşen İkinci Barış Harekatıyla sona eriyordu.Güneyde kalan ailelerin Kuzey Kıbrıs’ta oluşturulan güvenli bölgelere yerleştirilmeleri,Kuzeydeki Rumların güneye gitmeleri ile kuzeyde yepyeni bir dönem başlıyordu.
13 Şubat 1975'de, Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. KTFD'nin kurulmasından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanına kadar geçen süre, isim "federe" de olsa, devletin kökleşmesi, halkın kısa ve uzun vadeli sorunlarının çözümü ve demokratik hayatın yerleşmesi için zorlu bir mücadele dönemi yaşandı. KTFD, Kıbrıs sorununa çözüm bulunabilmesi için görüşmelere açık olmuş, bu çerçevede 1977'de Makarios ile Denktaş arasında bir zirve yapılmıştır. Bu zirveyi, 1979'da Kyprianou ile Denktaş arasındaki zirve takip etmiştir.
15 Kasım 1983'de Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi Self-determinasyon hakkını kullanarak oybirliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan’ın ve pekçok devletlerin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de tepkisini çekti. Güvenlik Konseyi, 18 Kasım’da aldığı bir kararla bağımsızlık kararını kınadı.
Aradan geçen 34 yılda, KKTC Cumhurbaşkanları ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Liderleri arasında, Kıbrıs Sorununu çözme adına sürdürülen müzakerelerde henüz bir sonuç alınamamıştır. Güney Kıbrıs, 1 Mayıs 2004’de tüm adayı temsilen Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Avrupa Birliği’ne girerken, KKTC tüm dünyanın acımasız ambargoları altında haksızlıklara maruz kalmaktadır.
Yıllardır zalimce uygulanan haksız ambargolara,izolasyonlara rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 34.yaşını coşkuyla kutluyor.Dipkarpaz’dan Güzelyurt’a, Akıncılar’dan Girne’ye kadar egemen bir devlet olarak,halkıyla,kurumlarıyla her türlü olumsuzluklara rağmen KKTC geleceğe umutla bakmakta…
BYTURCO KKTC olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 34. Kuruluş yıl dönümünü kutlarken; Kıbrıs sorunun oluşturduğu karamsar tablo, yaşanan ekonomik sıkıntılar ve bunun yansımaları toplumda geleceğe dönük umutsuzluğun oluşmasına neden olmaktadır. Dileğimiz başta BM ve AB olmak üzere ambargoların bir an önce kalkarak, Kıbrıs Türk Toplumunun dünyadaki haklı yerini almasıdır.
15 Kasım Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun.