Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…  
 
    Serik'de Başkan Kumbul'dan Okullarda Temizlik Seferberliği  
 
    Vali Şahin'den Antalyanın Altın Çocuklarına Övgü  
 
    Ahu Tuğba yarın İstanbul'dan som yolculuğuna uğurlanıyor  
KKTC Başbakanı Küçük, Ekonomik Programı Anlattı
KKTC Başbakanı Küçük, Ekonomik Programı Anlattı
 
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, 4 Aralık’ta Ankara’da TC ve KKTC arasında imzalanacak olan 2013-15 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nın tatminkar bir program olduğunu ve halkın ferah seviyesini artırmayı amaçladığını vurguladı.
 
30 Kasım 2012 Cuma - 19:36

Programın amacının, KKTC halkının refah seviyesini artırmak; ekonomik yapının istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak; mali disiplini sürdürülebilir kılmak; dışa bağımlılığı azaltmak; yurtiçi tasarrufları yatırıma dönüştürmek; iç ve dış yatırımları artırmak; girdi maliyetlerini azaltmak; KDV’si yüksek ihracat odaklı malları artırmak; ve Kayıt Dışı ekonomi ile mücadelenin artırılması olduğunu açıklayan Başbakan Küçük, bu programla istihdamların da artacağını söyledi.
Başbakan İrsen Küçük, bugün BRTK Haber kanalında katıldığı programda, 2013-15 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı konusunda açıklamalarda bulundu.
Program ile konuların disiplin altına alınmakta ve 3 yıllık bir perspektif sağlanmakta olduğunu kaydeden Küçük, Programın Kamu, Reel ve Mali Sektör olmak üzere 3 başlık altında toplandığını söyledi.
TC KATKISI
2010-12 Programında 2 milyar 584 milyon TL olan TC katkısının, 2013-15 programında 3 milyar 300 milyon TL’ye çıkmakta olduğunu kaydeden Küçük, “Reel sektöre ayrılan pay yüzde 80 ve yatırımlara ayrılan pay yüzde 55 artarken, cari bütçeye verilen pay her yıl 50 milyon TL düşüyor” dedi.
Başbakan Küçük, TC katkısının TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile yapılacak çalışmalar çerçevesinde esnek olarak büyüyüp, küçülebileceğini de belirtti.
“REFORM NİTELİKLİ KAMU GÖREVLİLERİ YASA TASARISI HAZIR”
Başbakan İrsen Küçük, programın ana başlıklarından biri olan Kamu Sektörü’nün alt başlığı olan İdari Yapılandırma kapsamında hazırlanan yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın yasalaştırılacağını açıkladı.
AB standartlarına göre hazırlanan yeni yasanın reform niteliğinde olacağını kaydeden Küçük, “Göreve geldiğimiz günden beri bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
İngiltere ile bu konuda yakın çalışmalar yapıldığını ve uzman desteği alındığını vurgulayan Başbakan Küçük, daha önceki yıllarda da bazı çalışmalar yapıldığını ve meclis komitesinde görev yaparken İngiltere’de bu konuda incelemeler yaptıklarını da anımsattı.
Yasa konusunda savcılık görüşü de alınıp gerekli düzenlemelerin yapıldığını anlatan Başbakan Küçük, tasarının Bakanlar Kurulu’nun bundan sonra yapılacak ikinci toplantısına geleceğini ve parlamentoya sevk edileceğini ifade etti.
Bu tasarı ile birlikte Kamu Hizmeti Komisyonu Yasa Tasarısı’nı da eş zamanlı olarak onaylayarak meclise sevk etmeyi planladıklarını belirten Küçük, Kamu Hizmeti Komisyonu’nu daha demokratik hale getirmek istediklerini söyledi.
Küçük, Kamu Hizmeti Komisyonu Yasa Tasarısı’nın, komisyonun Cumhurbaşkanlığı ve hükümetin atayacağı birer üye; meclisten biri iktidar ve diğeri muhalefetten olmak üzere 2 üye ve başkanı da Yüksek Mahkeme’den emekli bir hakim olacak 5 üyeden oluşmasını öngördüğüne dikkat çekti.
MESAİ SAATLERİ
Kamuda mesai saatlerinin verimlilik esas alınarak yeniden düzenlenmesinin de programda yer aldığını belirten Başbakan Küçük, gümrük ve okulların da etken olduğunu, okullarda tam gün eğitime geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek, hayatı pahalılaştırmadan çalışmaları en iyi şekilde yürütebilecek mesai uygulamasına geçilmesi konusunda çalışma başlatıldığını söyledi.
E-DEVLET’E 90 MİLYON TL
E-devlet konusunda çalışmaların devam etmekte olduğunu ve sonuçlanması için hızlanması gerektiğini ifade eden Başbakan Küçük, ekonomik programda E-devlet’in sonuçlanması için 90 milyon TL ödenek ayrıldığını kaydetti.
YEREL YÖNETİMLERİ YAPILANDIRMA
Yerel yönetimler konusunda sorunlar çıktıkça üzerlerine gitmekte ve yasal eksiklikleri görmekte olduklarını da belirten Başbakan Küçük, geçmişte yerel yönetimlerin çok büyük sorunlar yaşamadığını, ancak zamanla bugünlerde bunların ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
Hükümet olarak bu konuda Kanun Gücünde Kararname yaptıklarını ancak bunun Anayasa Mahkemesi’nden döndüğünü anımsatan Küçük, bazı yasal çalışmalar yaptıklarını ancak bunların da önünde yasal ve Anayasal sorunlar bulduğunu anlattı.
Küçük, “Yerel Yönetimlerin İdari ve Mali denetiminin güçlenmesi için tedbirler alınması konusuna da programda yer verdik” dedi.
İSTİHDAM EMEKLİLERİN YÜZDE 25’İ KADAR
Bütçe disiplini çerçevesinde istihdamı da ele almakta olduklarını kaydeden Başbakan Küçük, 3 yıllık programla istihdamın bir miktar daha artacağını, halkın buna da ihtiyacı olduğunu söyledi.
Küçük, “İstihdam edilecek personel yıllık olarak bir önceki ekonomik program döneminde emekli olanların yüzde 25’ini aşmayacak” dedi.
Bu şekilde istihdama sınır konmuş olacağını ifade eden Küçük, bu sınırın hükümetlere çerçeve çizip disiplin uygulamakta olduğunu vurguladı.
ÇIKACAK YASALAR
Mali yapılandırmada bütçe disiplinin önemine de dikkat çeken Küçük, bütçenin delinmemesi gerektiğini söyledi.
“Bütçe delinmesi mali yapıyı bozar” diyen Küçük, bütçe çalışmasının ekonomik programla uyum içinde olması gerektiğini vurguladı.
Küçük, bu dönemde Kamu Mali Yönetim Yasası, Muhasebe Meslek Denetim Yasası ve İhale Yasası’nın da gündeme geleceğini söyledi.
KAMU’NUN BANKALARA BORÇLARI
Kamunun bankalara olan borçlarının da ilk defa bu programda yer aldığına işaret eden Başbakan Küçük, devletin Kooperatif Merkez Bankası ve İhtiyat Sandığı Fonu’na olan borçlarının ne taksit ne de faizlerinin ödenmediğini, bu amaç için ekonomik programa 300 milyon TL katkı konduğunu anlattı.
Küçük, bu katkının 100’er milyon TL’lik dilimler halinde olacağını ifade eden Küçük, devletin borç faizlerini ödemesi ile ülkedeki faizlerde de düşüş sağlanmasını beklediklerini kaydetti.
TEFECİLİK
Başbakan Küçük, bankalar dışında faaliyet gösteren halkın tefeci dediği kişilere yasal sınırlama bulunmadığına da dikkat çekerek, programda bu konunun disipline alınıp yasal düzenleme yapılmasının da bulunduğunu söyledi.
Halk tarafından “Faiz Yasası” olarak adlandırılan yasanın ülkeye bir rahatlama getirdiğini, yasadan 6 bin kişinin yararlandığını da anlatan Küçük, ancak sonun çözülmediğini ve bu konuda da yeni bir çalışma başlatıldığını vurguladı.
CHARTER SEFERLERİ İLE DOLULUK ORANI ARTTI
Programda reel sektör çalışmalarının devamının da öngörüldüğünü anlatan Başbakan Küçük, önde gelen sektörlerden biri olan Turizmin son 2 yılda iyi bir duruma geldiğini, doluluk oranlarının arttığını, charter seferler ile gazinosu olmayan otellerin doluluğunun gazinosu olanların önüne geçtiğini, bunun da piyasaya yansıdığını ifade eti.
Bugün ülkeye 16 ülkeden charter seferlerle turist gelmekte olduğunu ve bunun artacağını kaydeden küçük, program dahilinde bu seferlerin gözden geçirileceğini ve geliştirileceğini vurguladı.
“NORTH CYPRUS” MARKASI
KKTC’yi “North Cyprus” olarak bir marka haline getirmek için çalışmaların sürdüğünü de dikkati çeken Başbakan Küçük, turizm faaliyetlerinin ve ticaretin artıp eğitim sektörünün de gelişmesi ile KKTC’nin “North Cyprus” olarak tanınacağını ifade etti.
Ülke ticaretinde yüzde 100 artış olduğunu, 70’den fazla ülkeden öğrenci gelmekte olduğunu anlatan Başbakan Küçük, 2013 için hedeflenen öğrenci sayısının 50 bin olmasına rağmen, öğrenci sayısının şimdiden 55 bine ulaştığını belirtti.
“Yüksek Öğrenim Strateji Belgesi hazırlanacak” diyen Başbakan Küçük, KKTC’de eğitim altyapısı bakımından büyük gelişmeler olduğunu, TC üniversitelerinin KKTC’de kampus kurmasının ise gelişmeye ve güvenin artmasına katkı koymakta olduğuna işaret eti.
“TARIMINDA GELİŞMELER TATMİN NOKTASINDA DEĞİL”
Programda tarım konusunda da önemli çalışmalar bulunduğunu ifade eden Başbakan Küçük, kendisinin de 15 yıl Tarım Bakanlığı görevi yürüttüğünü anımsatarak, ülke tarımının belli bir yere getirildiğini ancak bunun tatmin noktasından uzak olduğunu ifade etti.
TC’den gelecek 75 milyon metreküp suyun 37 milyon metreküpünün tarımda kullanılmasının ülkeye büyük olanaklar sağlayacağını belirten Küçük, bir taraftan Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarının eksikleri tamamlanırken, diğer yandan Tarım Bakanlığı Gıda Laboratuarının da hizmete konulacağını ve yasasının çıkacağını ifade etti.
Tarımın denetim altına alınması, AB uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan Hayvan Yasalarından birinin oybirliği ile yürürlüğe girdiğini, diğerinin de komite aşamasında olduğunu anlatan Küçük, bunların tarımda eksikleri tamamlayacağını kaydetti.
AB’den önümüzdeki hafta bir heyetin KKTC’ye geleceğini açıklayan Başbakan Küçük, AB’den hayvan projeleri ve hastalıkları konusundaki desteğin Güney Kıbrıs ile eş zamanlı yapılması talebinde bulunduklarını ve bunun gelecek yıldan itibaren böyle olacağını söyledi.
ÜRÜN PAZARLAMADA İSTİKRAR
Dünyada tarımsal ürünlere talebin artmakta olduğuna da dikkat çeken Başbakan Küçük, bugüne kadar KKTC ürünlerinin pazarlanmasında istikrarsızlık olması nedeniyle dünya pazarına girilemediğini anlattı.
TC’den gelecek su ile ülke tarımının istikrara kavuşacağını ve öne çıkacağını ifade eden Küçük, Türkiye’de 60’a yakın firmanın ülke üreticileri ile 5 yıllık ürün garantisi sözleşmeleri yaparak ürünleri dünyaya pazarladığını, gelecek su ile KKTC tarımının da bu şekilde önünün açılmasını beklediklerini vurguladı.
İHRACATÇILAR MECLİSİ
Dış ticaret ve ihracatın gelişmesi için İhracatçılar Meclisi kurulacağını vurgulayan Başbakan Küçük, sınırötesi ticaret için eylem planı hazırlanarak uygulamada özendirici tedbirler alınacağını söyledi.
Elektrikte bazı giderleri azaltarak maliyetleri düşürmenin mümkün olduğunu belirten Küçük, Türkiye’den 200 megawatt elektrik enerjisinin ülkeye gelmesi ile, istikrarlı elektriğin piyasaya arz edilmesi ile ülke enerji fiyatlarında da düşüş olacağını vurguladı.
ULAŞIM
Ulaşımda ise liman hizmetleri konusunda yasal düzenleme yapılacağın, Telekominikasyon hizmetlerinin ulusal standartlara uyması için yeniden yapılandırılacağını anlatan Küçük, mevcut ve yapılması planlanan deniz limanları işletme haklarının devredilerek yeniden yapılandırılması; Yat Limanları Yasası hazırlanarak işletme haklarının devredilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağının altını çizdi.
Yat Limanlarının çoğaltılmasını da öngördüklerini vurgulayan Küçük, altyapılara ve yollara çok önem verdiklerini ve kazaları da asgariye indirmeyi başardıklarını ifade etti.
2 yıldır yollara çok önem verdiklerini, altyapı yatırımları yaptıklarını anlatan Başbakan Küçük, “Yıllar itibarıyla En çok 8 milyon TL yatırım yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı geçen yıl 35 milyon, bu yıl da 115 milyon TL yatırım yaptı. Bu bizim alt yapıya verdiğimiz önemi gösterir” dedi.
Başbakan Küçük, 3 yıllık programla yol altyapılarını yüzde 90 tamamlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
UAEK İran Temsilcisi Sultaniye’den Tepki
 
ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sherman Kırgızistan'da
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Meslek Okulları Kampüs Projesi Hayata Geçiyor
Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü, “Meslek Okulları Kampüs Projesi”nin ...
KTAMS, Eski KTHY Çalışanları İçin Yasal Süreç Başlatacak
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), tasfiye edilen Kıbrıs Türk ...
HÜR-İŞ Genel Başkanı Latifoğlu'ndan, Ünverdi'ye Davet
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ...
2. Cumhurbaşkanı Talat: Esnaf Batma Sinyalleri Veriyor
2. Cumhurbaşkanı Talat katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.
 
 
Atanmayı Bekleyen Öğretmenlerden Protesto
Kamu Hizmeti Komisyonuna ataması yapılması için yetkisi verilen on öğretmenlik ...
TÜRK-SEN’den Hükümete Asgari Ücret Eleştirisi
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu, hükümetin Asgari Ücret Komisyonu’nu ...
Mülteci Hakları Derneği'nden Film Gösterimi
Mülteci Hakları Derneği, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” nedeniyle ...
Tremeşeli Meclis'ten Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kıbrıs Türk direniş mücadelesinde “Tremeşeli” adıyla önemli yeri bulunan ...
 
 
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası'ndan Grev Uyarısı
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), yıl sonuna kadar terfilerin ...
2013-2015 Ekonomik Program Salı Günü İmzalanıyor
Başbakan İrsen Küçük, 2013-2015 dönemini kapsayan 3 yıllık ekonomik programın ...
KTSO Başkanı Çıralı'dan Bakan Atasayan'a Davet
Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyeti, Milli Eğitim, ...
KTÖS’den KHK Önünde Eylem Kararı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), öğretmen atamaları konusundaki ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…

Erhan Arıklı: Meyve-sebze ithalatını serbest bırakacağız…

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  KKTC'de Başbakan Ünal Üstel Bu Zorlu Sınavları Geçebilir Mi
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
KKTC'de Başbakan Ünal Üstel Bu Zorlu Sınavları Geçebilir Mi
 
Mehmet Kesim
 
 
İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya