Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/25 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar : Dünyaya sesimizi duyurduk
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar : Dünyaya sesimizi duyurduk
 
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre dönüşü Ercan’da açıklamalarda bulundu.
 
29 Nisan 2021 Perşembe - 22:49


Cenevre’de dönüşü açıklama yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, zirvede tarihi bir adım atıldığını belirterek, "Dünyaya sesimizi duyurduk. Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statümüzü yansıtmak için BM yetkisi değişmelidir. Devletten devlete yapılacak görüşmelerle adil ve kalıcı anlaşma sağlanabilir. Pozisyonumuzdan asla geri adım atmayacağız" dedi.
TATAR "CENEVRE'DE TARİHİ BİR ADIM ATTIK"
Cenevre temaslarını değerlendiren  Ersin Tatar , Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını anlattı.
Cenevre’de tarihi bir adım atıldığını belirten Tatar, yıllardan beri federal temelde anlaşma olması için uğraşlar verildiğini ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle müzakerelerin çözümsüz kaldığını kaydetti.
"DEVLETTEN DEVLETE YAPILACAK GÖRÜŞMELERLE ADİL VE KALICI BİR ANLAŞMA OLABİLİR"
“Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statümüzü yansıtmak için BM yetkisi değişmelidir” diyen Tatar, devletten devlete yapılacak görüşmelerle adil ve kalıcı anlaşmanın sağlanabileceğini dile getirdi.
“Ya anlaşma olacak, ya da yolumuza devam edeceğiz” diyen Tatar, “Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne yama olmamız, bizim sonumuz demektir. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken, egemenlik iki ayrı halka devredildi. Devletin dışında itilen Kıbrıslı Türkler zorunluluktan kendi devletilerini kurmuşlardır. Yolumuza devam ederken bir anlaşma olacak diye kendi devletimizden vazgeçip Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmamızı kimse bekleyemez” fedi.
"KOYMUŞ OLDUĞUMUZ FİKİRLER DÜNYA BASININDA YER ALDI, SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURDUK"
Federasyon temelinde anlaşmanın tamamen tüketildiğini söyleye söyleye Cenevre için davet aldıklarını anımsatan Tatar sözlerine şöyle devam etti:
“Koymuş olduğumuz yeni fikirler dünya basınında yer aldı. Kıbrıslı Türkler olarak neler yaşadığımızı, amborgalar altında haksızlığa uğradığımızı bir kez daha duyurduk. Eğer Kıbrıs’ta barışın sağlanması ve Doğu Akdeniz’de istikrar isteniyorsa çok da fazla bir şey istemiyoruz. Güvenlik Konseyi’nden var olan gerçekleri kabul etmelerini istiyoruz. Tükenmiş süreçlerin önünün açılması için önemli bir adım attık."
"POZİSYONUMUZDAN GERİ ADIM ATMAYIZ"
Empoze bir çözümü kabul edemeyeceklerini vurgulayan Tatar, “Cenevre’de kulaklıklarımla duydum. Basit bir anayasa değişikliği ile adı Federal Kıbrıs Cumhuriyeti olacak, bizi de yama yapacaklar. Biz bu oyuna gelmeyiz” dedi.
Ortak bir zemin olup olmadığı konusunun 1-2 ay içinde netleşmesi gerektiğini de anlatan Tatar, “Pozisyonumuzdan geri atmamız mümkün değildir” diyerek net konuştu.
 “ESKİ MEALDE GUTERRES BELGESİNİ ÇAĞRIŞTIRAN BİR SÜRECE ONAY VERMEDİK”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  Ercan’daki basın toplantısında soruları da yanıtladı.
Bundan sonraki süreçle ilgili soruya karşılık Tatar, BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Jane Holl Lute’un görevini sürdüreceğini, ortak zemin arayışlarını sürdüreceğini kaydetti.
“Ama bizim pozisyonumuz açık ve nettir, geri adım atmamız söz konusu değildir” diyen Tatar, özel temsilci (special envoy) atanarak müzakerelere giden yolun açılmasının istendiğini, kendilerinin zaten ortak zemin olmadığı için buna itiraz ettiğini söyledi.
"GUTERRES BELGESİNİ ÇAĞRIŞTIRAN BİR MÜZAKERE SÜRECİNİN KAPISININ AÇILMASINA ONAY VERMEDİK"
Egemenlik meselesine karar vermeden, statüleri bir yere bağlamadan ve eski mealde Guterres belgesini çağrıştıran bir müzakere sürecinin kapısının açılmasına onay vermediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:
“Bizim onay vermeyeceğimiz bir anlaşma olamaz. Orada önemli bir pozisyondayız. Kıbrıs’ta iki halkın olduğu dünya tarafından kabul edilir. Eşitliğimiz bir bakıma kabul edilmektedir ama gelin görün ki Rumlar AB olarak devam eder. Biz bu tarafta bu pozisyonda... Mücadele bunu değiştirme mücadelesidir. Bu haksızlık giderilirse, bizim onların egemenliğiyle sıkıntımız yoktur. Önemli olan bizim var olan haklılığımızın tanınması ve eşitlik temelinde başarılı bir müzakere ve adil kalıcı bir anlaşma şartlarının oluşmasıdır. Bu şartlar oluşmazsa Rumlarla anlaşmamız mümkün değildir çünkü dayattıkları onlara yama olmamızdır.”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar  1960’ta kurulan ortaklık cumhuriyeti için de çok güzel bir anlaşma yapıldığına işaret ederek 5 yıl süren Zürih Londra Anlaşmalarına değindi ve eski İngiliz Başbakanı Macmillan’ın “Belki taksim en iyisidir” dediğini ama herkes karışık yaşadığı için bunun mümkün olamadığını kaydetti. Bunun üzerine 1960’ta fonksiyonel bir federasyon kurulduğunu ancak bu cumhuriyetin 3 yıl bile sürmediğini kaydeden Tatar, çünkü Makarios’un adaya döner dönmez “Bizim niyetimiz bu anlaşmayı sürdürmek değil İngiltere’nin adadan çıkması ve Enosis’i gerçekleştirmektir dediğini” anlattı.
"RUMLARIN NİYETİ KIBRISLI TÜRKLERİ AMBARGOLARLA BEZDİRİP, ÇÖZÜMÜ DAYATMAK"
Cumhurbaşkanı Tatar, herkesin bunları çok iyi bilmesini istedi ve Cenevre’de Anastasiadis’e de 1 Nisan’da yaptığı konuşmadaki zihniyeti hatırlattığını söyledi.
Bu zihniyetle Kıbrıslı Türklerin geleceğini teminat altına alacak bir anlaşmayı bekleyemeyeceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların niyetinin Kıbrıslı Türkleri zayıf durumda bastırmak, ambargolarla bezdirip bir çözümü dayatmak olduğunu kaydetti.
“ONURLU KIBRIS TÜRK HALKI BU DAYATMAYA GELMEYECEK”
,Ersin Tatar  onurlu Kıbrıs Türk halkının bu dayatmaya gelmeyeceğini, iki kez soykırımdan geçen halkın eşitlik temelinde mücadelesine devam edeceğini vurguladı.
Yeni toplantının zaman ve formatıyla ilgili soruyu yanıtlarken BM Genel Sekreteri’ne Cenevre toplantısı için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, ortak zemin bulunana kadar bu toplantının yapılamayacağını, bu konunun birkaç ay içinde belli olması gerektiğini söyledi.
Tatar, dünya kamuoyu Kıbrıs’ta anlaşma istiyorsa söylediklerini dikkate alması gerektiğini vurgulayarak Kıbrıs’ta iki devlet ve iki ayrı halk olduğunu, Rumların statüsüne yükseltilmeyi istediklerini belirtti.
“ZEMİNİMİZ KKTC’DİR”
Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:
“Tabii onlar Kıbrıs Cumhuriyeti olarak yollarına devam ediyor, bu da haksızlık… Güvenlik Konseyi otursun statümüzü yükseltsin yani eşitliğimizi, egemenliğimizi teyit etsin. Bunu yaparsa o zaman eşit statümüzle masada her türlü müzakereyi yapar ondan sonra yolumuza devam ederiz. Ya anlaşma olacak, ya yolumuza devam edeceğiz. Alternatifimiz vardır. Devletimizin ortadan kaldırılması, bu kadar fedakarlığın ortadan kalkması ve Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne yama olmamız bizim sonumuz demektir. Çünkü 1960’ta 3 yıl içinde yaptıklarını Allah korusun yine tekrar ederlerse -ki bu EOKA zihniyetiyle yaparlar-o zaman KKTC yok ki geri dönesin. Onun için şerefli bir halk olarak diyoruz ki bizim zeminimiz devletimizdir, KKTC’dir… Bu zeminden hiçbir zaman vazgeçemeyiz. Bu realitenin kabul görmesi lazım."
"MÜZAKEREDEN BAŞARI ÇIKMAZSA, DEVLETİMİZLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"
Zorladıkları zaman BM Genel Sekreteri Guterres’in de Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa yetkinin alttan, egemenliğe sahip iki taraftan yukarıya verileceğini söylediğini belirterek, kurulacak mekanizmanın da yurt dışı işlevlerle ilgili yetki kullanabileceğini kaydetti.
Tatar, şimdi iki devletin tescilini istediklerini kaydederek “Müzakereden bir başarı çıkmazsa biz devletimizle yolumuza devam edeceğiz. Önemli olan bu zemini kaybetmemektir” ifadelerini kullandı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Başkan Tütüncü :CHP'li Özkoç'dan Ekibimle Özür Bekliyoruz
 
İsrail'de Lag BaOmer Bayramı'nında 45 Ölü 200'den Fazla Yaralı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cenevre Gündeminde KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için 6 maddelik önerisi var
İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs ...
KKTC'de Koronavirüs Nedeniyle İki Kişi Vefat Etti
KKTC Sağlık bakanlığından yapılan açıklamada koronavirüs nedeniyle iki ...
12 bin 135 üniversite öğrencisi koordineli ve sorunsuz bir şekilde KKTC’de
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, yaptığı açıklamada, ...
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Ankara .Başbakan Saner İstanbulda
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre'de gerçekleştirilecek gayriresmi görüşme ...
 
 
Lefkoşa Büyükelçiliğinden Belediyelere yönelik proje teklif çağrısı
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği ...
KKTC'de Son 24 saatte 7 bin 829 test, 77 pozitif vaka
KKTC Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte yapılan ...
Türkiye'den Yavru Vatan KKTC'ye 40 Bin Doz Aşı Daha
Türkiye, yeni tip Koronavirüsle mücadele kapsamında Yavru Vatan KKTC'ye ...
Ercan Havalimanı'nda ciro devri bir yıl süreyle askıya alındı
KKTC'de Ercan Havalimanı’ndaki işletmeci şirketin ciro paylaşım bedeli ...
 
 
Bakan Çavuşoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan İkili Açıklama
KKTC'de Bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin ...
KKTC Başbakanı Saner :Hafızlık Eğitim Kursları Yasal Düzenlemeyle Devam Edecek
KKTC Başbakanı Ersan Saner, “Anayasa Mahkemesi kararı ile Kuzey ...
KKTC'de Kapalı turizm için yeni NOTAM yayını
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin ...
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Ramazan Ayı’nda ihtiyaçlı ailelere gıda paketi
Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), TC Vakıflar Müdürlüğü, Türk Kızılayı ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya