Bültende verilen bilgilere göre, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde KKTC bankacılık sektörünün aktif toplamı, ikinci çeyreğe göre yüzde 7,4; mevduat ve kredi toplamları ise sırasıyla yüzde 7,1 ve yüzde 6,8 oranlarında arttı.
Bültende yılın üçüncü çeyreğinde dünya ekonomisinin genel görünümüne ve KKTC ekonomisiyle ilgili güncel bilgilere yer verilirken, ağırlıklı olarak KKTC Bankacılık sektörünün son durumu çeşitli istatistikî verilerle ve göstergelerle kamuoyunun bilgisine sunuldu.
SAN: “KKTC EKONOMİSİ İÇİN YAPILMASI GEREKEN, KAYNAK İSRAFINA SEBEP OLAN MALİYET ARTIRICI ETKENLERİ AZALTARAK VERİMLİLİĞİ ARTIRMAKTIR”
Merkez Bankası Başkanı Bilal San, bültenin önsözünde küresel finansal mimarinin yeniden yapılandırıldığı bir dönemden geçildiğini belirterek, tüm ülkelerin ya krizler yaşayarak ve bu krizlerden dersler çıkararak ya da proaktif politika tercihleriyle bu yeni finansal mimarideki yerlerini alacaklarını söyledi.
KKTC’nin bu sürece hangi şekilde dâhil olunacağını yasa ve politika yapıcıların tercihlerinin belirleyeceğini vurgulayan Bilal San şöyle devam etti:
“KKTC ekonomisi için yapılması gereken, herhangi bir ekonomide olduğu gibi kaynak israfına sebep olan maliyet artırıcı etkenleri azaltarak verimliliği artırmaktır. Bu ise, iktisadın konusu olduğu kadar iktisadi kararlara uygulama alanı sağlayan hukukun alanına da girmektedir. Bu çerçevede, iktisadi meselelere getirilen kişisel yorumlar ve subjektif yaklaşımlar, yerlerini hukukun yaptırım gücüne ve objektifliğine bırakmalıdır.”
DONUK ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI KONUSUNDA 3’ÜNCÜ KEZ YASA ÇIKIYOR
Donuk alacakların yeniden yapılandırılması için üçüncü kez yasa çıkarıldığına işaret eden San, yasanın bu sıklıkla değiştirilmesinin, etki analizlerinin sağlıklı yapılmasına engel teşkil ettiğini ve ilgili kesimlerin taleplerine göre oluşan beklentilerin süreklilik arz etmesine neden olabilecek sakıncalar taşıdığını kaydetti.
San şöyle devam etti:
“Etki analizleri incelendiğinde, konuyla ilgili olarak bugüne kadar yapılan düzenlemelerin borçlu ile alacaklı arasındaki borç ödeme disiplininin tesisine yardımcı olma yerine daha da bozulmasına vesile olduğu görülmektedir. Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu’na devredilen bankaların kredi borçlularına oldukça düşük faiz oranları ve uygun vadelerle ödeme imkânı sağlanmasına rağmen 2010 yılından bu yana borcunu ödemek için başvuran 240 kişiden sadece 27’sinin imzalanan protokollere sadık kalması, sıkıntının kaynağının sadece faiz oranlarının yüksekliği olmadığının açık göstergesidir.
Bu çerçevede önceki düzenlemelerin eksiklikleri dikkate alınarak yürütülen son düzenlemelerin sağduyuyla ve önemli fırsatlar olduklarının bilinciyle değerlendirilmelerini ümit ediyorum.”
FİNANS PİYASANIN DOĞAL DENGESİNİN OLUŞMASINI ENGELLEYECEK YASAL SINIRLAMALAR UYGUN OLMAZ
Borç-alacak ilişkilerini düzenleyecek yasa çalışmalarına da değinen Bilal San, düzenlemeler yapılırken finans piyasalarının doğal dengelerinin mümkün olduğunca gözetilmesi ve kamu vicdanı zedelenerek sektörde güven kaybı oluşmasına müsaade edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
San, “Amaç, sorunun neden olduğu semptomları (belirtilerin) (yüksek faizler ve adli cezalar gibi) yasa gücüyle, yasaklar ve sınırlamalar getirerek doğrudan ortadan kaldırmak yerine, sorunun bizzat kendisini bertaraf ederek piyasa dengesinin kendiliğinden oluşmasını temin etmek olmalıdır” dedi.
BANKACILIK SEKTÖRÜ AKTİF TOPLAMI YÜZDE 7,4 ARTTI
Bültende verilen bilgilere göre, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde KKTC bankacılık sektörünün aktif toplamı, ikinci çeyreğe göre yüzde 7,4; mevduat ve kredi toplamları ise sırasıyla yüzde 7,1 ve yüzde 6,8 oranlarında arttı.
Eylül sonu itibarıyla bankacılık sektöründe brüt krediler, mevduat ve aktif toplamları sırasıyla 7,7; 10,5 ve 12,4 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde mevduatın krediye dönüşüm oranı ise yüzde 73,15 oldu.
Net kredilerin yüzde 82,6’sını teşkil eden tüketici ve işletme kredilerinin her ikisinde de artış gözlendi. Tüketici kredileri bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,05 artarak 2,4 milyar TL’ye, işletme kredileri de yüzde 6,4 artışla 3,5 milyar TL’ye yükseldi.
Kredilerin vade yapısında orta ve uzun vadeli krediler lehine değişim devam etti. Eylül ayı sonu itibarıyla kısa vadeli krediler yüzde 5 artışla 3,3 milyar TL’ye, orta ve uzun vadeli krediler ise yüzde 8,9 artışla 3,9 milyar TL’ye yükseldi.
Eylül sonu itibarıyla sektörün Tahsili Gecikmiş Alacaklar toplamı 506,8 milyon TL olarak gerçekleşti.
Bu gelişmeler ışığında 2013 yılının üçüncü çeyreğinde bankacılık sektöründe öz kaynaklar toplamı yüzde 4,9 artışla 1,3 milyar TL’ye yükseldi. Öz kaynakların toplam aktiflere oranı yüzde 10,5 oldu.
Eylül ayı itibarıyla sektörün ödenmiş sermaye toplamı 735 milyon ve Sermaye Yeterlilik Standart Rasyosu (SYSR) yüzde 19,42 olarak gerçekleşti.