Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan 5 üniversiteye yerleştirilen öğrenci sayısının geçmiş yıllara göre azalması ada genelinde şok etkisi yarattı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin açıklamasına göre 15 bin 356’sı lisans,1706 sı ön lisans olmak üzere toplam 17 bin 062 örgün Yüksek Öğretim Programlarının kontenjanı bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde ,lisans programlarına 3 bin 793,ön lisans programlarına ise 147 toplam 3 bin 940 öğrencinin yerleştirilmesi ve 13 bin 122 kontenjanın boş kalması ada genelinde şok etkisi yarattı.
KKTC’nin önemli gelir kalemlerinin başında gelen eğitim sektöründeki bu düşüşün tetikleme etkisi yaparak diğer sektörleri de sarsması bekleniyor.Özellikle resmi törenlerde KKTC’nin ‘’Eğitim Adası’’olduğu ve öğrenci sayısının 50 binin üzerine çıkarılacağını söylemlerinin sıkça dillendirildiği KKTC’de, bir an önce önlem alınıp gelecek yıllardaki olası düsüşlerin önüne geçilmesi kamuoyunun en büyük beklentisi olacaktır.
KKTC’deki üniversitelerinde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerde oluşan ön yargı ve olumsuz düşüncenin yeni tercih yapacak öğrencileri etkilediği,KKTC’de ulaşım ve barınma’nın pahalı olması gibi oluşan negatif etkinin her yıl milyonlarca Türk Lirası harcanarak yapılan reklam ve tanıtımlarında doğru yapılmadığını olmadığını,açıklanan tercihlerin düşüşüyle görmekteyiz.
Akdeniz ikliminin yaşandığı;kışların ılık ve yağışlı yazları ise kurak ve sıcak bir iklimin hüküm sürdüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde,sessiz sakin ve her türlü terör sorunundan uzak bir ortamda öğrencilere eğitim fırsatı sunan ada’da Türkçe konuşulan,para birimi olarak Türk Lirası kullanılan ve Türkiye’ye 40 mil uzaklıkta olan eğitim adası KKTC ‘ye Türkiye’den öğrenci akışının bu derece kötü olması gerçekten düşündürücüdür.
1990 lı yıllarda Doğu Akdeniz Üniversitesi ada’nın en büyük üniversitesi olma özelliğini taşırken,2000 li yılların başlarında yaşadığı yönetim sorunları, sendikalarla okul yönetimi arasında yaşanan sonu bitmez çekişmelere mali sorunlarda eklenince akademik personel’in işine son vermeye kadar giden uygulamalar soruna çözüm olmamıştır.Bu yıl yeni bölümlerin eğitime başlayacak olması da Türkiye’den gelecek öğrenci sayısının azlığından dolayı soruna çözüm olmayacak gibi gözükmektedir.
KKTC’nin Başkenti Lefkoşa’da bulunan Yakın Doğu Üniversitesi kuşkusuz ki en çok yatırım yapan ve bünyesine Eczacılık,Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi gibi iddiali bölümlerini hayata geçirerek,gerekli alt yapıyı öğrencilere sunarak bu kulvarda öne geçmiştir.
Yine Lefkoşa’nın Haspolat bölgesinde eğitim veren Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesi,şehirden uzak olmakla birlikte öğrencilere sunduğu kent merkezine ücretsiz servisleri,kampus içinde eğitim ücretiyle birlikte paket olarak sunulan yurt imkanlarıyla öğrencilerin ilgisini çeken ve gelişmekte olan bir eğitim kurumu.
Turizmin incisi Girne’de bulunan Girne Amerikan Üniversitesi son yıllarda yaptığı atılımlarla,yeni açtığı yüksekokullarla eğitime hizmet etmeye devam ediyor.Özellikle bu yıl eğitime başlayacak olan Havacılık Yüksekokulu ada’da yeni bir soluk getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Güzelyurt ilçesi’ne bağlı portakalıyla ün yapmış Lefke’de bulunan Lefke Avrupa Üniversitesi,yeni yatırımlarıyla Lisans üstü yeni programlarını hayata geçirerek sektördeki yerini almaya devam ediyor.Güzelyurt bölgesine büyük katkı sağlayan Lefke Avrupa Üniversitesi Uygulamalı olarak eğitim verilen Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi en çok ilgi çeken programlar olarak göze çarpmakta.
Şüphesiz ki özellikle Türkiye’den gelen öğrencileri KKTC ‘ye uyum sağlayacak,sosyal aktiviteleri arttırarak öğrencilerin boş zamanlarında daha iyi vakit geçirebilecekleri alanlar yaratmak,gerek Öğrencilerin Yerel halkta gerekse öğrencilerin ada hakkında oluşan ön yargı ve olumsuz düşünceleri ortadan kaldıracak yeni politikalar üretilmeli ve bir an önce hayata geçirerek yeniden öğrenci akışının başlayacağı günlere adım atmalıyız.
YAVRU VATAN KIBRIS ÖZLENEN EĞİTİM ADASI OLMALI...