Özuyanık, Ziraat Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bu sabah Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nde (KTMMOB) basın toplantısı düzenledi.
Oda olarak her zaman halkın, üreticinin ve insan sağlığının yanında olduklarını kaydeden Özuyanık, “Bu amaçla Tarımsal ilaçlarda reçete konusunu gündeme getiriyoruz” dedi.
5 Mart Salı günü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun da katılımı ile Ticaret Odası’nda bu konuda seminer düzenleyeceklerini ifade eden Özuyanık, Tarım Dairesi ve Tarım İlaçları Denetleme Kurulu’nun tarımsal ilaçlarda reçetelendirme konusunda yasa ve tüzükler hazırladığını söyledi.
ZMO olarak kendilerinin de bu konuda katkı yaptıklarını kaydeden Özuyanık, seminerde ziraat mühendislerine bu konuda bilgi aktaracaklarını ifade etti.
Ziraat mühendisliğinin önemine dikkat çeken Özuyanık, ziraat mühendisliği kadrolarının artırılmasını istedi.
TOPRAK KORUMA YASASI
Toprak Koruma Yasası’nın önemine de dikkat çeken Özuyanık, bu konuda Tarım Dairesi’nin AB Yasaları çerçevesinde çalışmaları bulunduğunu, gerek veraset yasası ve gerekse düzensiz imarlaşmayla küçülen toprak parçalarının bütünlüğünü sağlayıp TC’den gelecek su ile de birlikte birim alandan en fazla verimin elde edilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Özuyanık, oda olarak bu konuda da takiplerini sürdürdüklerini ifade etti.
YASAK İLAÇLARLA İLGİLİ YAYINLAR
Yasak ilaçlar ve kullanımla ilgili basında çıkan haberlere de dikkat çeken Özuyanık, “Bunların birçoğu asılsız, birçoğu gereksiz ve birçoğu ürkütücü” dedi.
Bu yayınların ziraat mühendisleri olarak kendilerini üzmekte olduğunu belirten Özuyanık, yaklaşık 15 gün önce çıkan bir haberde, her yıl 200 bin ton kimyasal ilaç kullanıldığının yazıldığını, bunun doğru olmadığını ifade etti.
2011 yılında yalnızca limanlardan ülkeye giren kimyasal ilaç miktarının 235 ton olduğunu, bunun yanında 20 bin kilo kimyevi gübre gelmekte olduğunu vurgulayan Ozan Özuyanık, “Bu ürkütücü rakamlar hem üreticimizi köstekliyor, hem de yeni yeni oluşan tüketici bilincini sarsıyor” dedi.
Üzüm ve çilekte defter uygulamasının başladığını, kalıntısız bir sezon yaşandığına işaret eden Özuyanık, bunu tüm üretim dallarına yaymak istediklerini söyledi.
AĞAÇLARIN KATLİ
Zeytin, narenciye ve bahçe kenarlarında bulunan selvi ağaçlarının izinsiz veya bilinçsiz budanmakta olduğunu belirten Özuyanık, “İzinsiz katlediliyorlar” ifadesini kullandı.
Özuyanık, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım Dairesi’ni göreve davet etti.
ENGİNAR
Geçen hafta Mormenekşe köyünde enginar konusunda toplantı yaptıklarını da hatırlatan Özuyanık, amacın sertifikalı üretime geçmek ve kooperatifleşmek olduğunu, bunu başaracaklarına inandıklarını söyledi.