Bakan Canaltay 30 Ağustos’ta sızıntı haberini aldıkları andan itibaren çalışmalara başladıklarına vurgu yaparak, denizlerden sorumlu bakanlık olarak hemen kıyı emniyeti ve Sahil Güvenlik ile istaşre içersine geçtiklerini ve bariyerleri kurmaya başladıklarını kaydetti.
Canaltay, “23 Ağustos’a bir sızıntı oldu fakat bu sızıntının nereye gideceği henüz belli değildi. Biz gerekli tedbirleri aldık. 3 Eylül’de rüzgarın yön değiştirerek bize geleceği söyleniyor, Hemen Türkiye Cumhuriyeti ile irtibata geçtik. Çalışmalara başladık. Bu konuşmalardan çıkan görüş birliği neticesinde ve İHA’lardan gelen bilgiler doğrultusunda çalışmalarımızı yaptık” dedi.
Bakan Canaltay İHA’ların bölgede yaptığı gözlemlerin kıyı emniyeti ekiplerine aktarıldığına da işaret ederek, römorkörlerin bölgede olduğunu kaydetti.
Sızıntının kimlik değiştirdiğini, katılaştığını, yüzeyden toplanır halde olduğunu ifade eden Canaltay, “Bir kısmı denizin dibine çöktü. Bu bizim habitatımıza çok büyük zarar verecek” dedi.
"ÇEVRE UZMANLARIYLA BİR ARAYA GELEREK ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"
Yapılan eleştirilerin art niyetli olduğunun altını da çizen Bakan Canaltay Bakanlık olarak yarın konuyla ilgili çevre uzmanları ile bir araya geleceklerini ve neler yapılabileceği konusunda çalışma gerçekleştireceklerini kaydetti.
Canaltay, çok hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Güney Kıbrıs Rum yönetiminden yardım teklifi konusundaki bir soru üzereine ise Bazkan Canaltay , konunun Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı üzerinden götürüldüğünü aktardı.