Nişan, İhsanoğlu’na, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından bugün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törenle takıldı.
Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin de katılımıyla düzenlenen törende Ekmeleddin İhsanoğlu ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı
İHSANOĞLU
İİT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu konuşmasında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kendisini “KKTC Devlet Nişanı”na layık görmesinden onur duyduğunu söyledi.
Kıbrıs’a hizmet etmenin her Türk için milli, her Müslüman için de dini görev olduğunu belirten İhsanoğlu, Kıbrıs Türk halkının Türk ve Müslüman olduğu için gaddar ve zalim muameleye maruz kaldığını anlattı. İhsanoğlu, İİT Genel Sekreterliği görevine gelmeden önce Kıbrıs’la hep özel bir münasebeti olduğunu, karınca kararınca Kuzey Kıbrıs’a hizmet etmeye çalıştığını kaydetti.
İhsanoğlu, Kurcu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile değişik vesilelerle İİT Zirve toplantılarında bulunduğunu; onun verdiği mücadelenin ne kadar değerli bir mücadele olduğunu gördüğünü belirtti.
İslam dünyasında Kıbrıs’a karşı farklı tavırlar bulunduğunu, fakat değişmeyen olumlu tavrın halklar nezdinde olduğunu, hükümetlerin değişik politikalar ve değişik hesaplardan dolayı farkı tavırlar içerisinde olabildiğini ifade eden İhsanoğlu, bunu görmek anlamak ve tedbirini almaz gerektiğini kaydetti.
İİT’de bir potansiyel olduğunu, bu potansiyeli kullanarak KKTC’nin izolasyonunu belli bir ölçüde kırmanın mümkün olduğunu vurgulayan İhsanoğlu, bir takım hizmetler yapma imkanları bulunduğunu ve hedefin bundan sonra bunların devam etmesi, hatta artması olduğunu vurguladı.
İİT Genel Sekreterliği yaptığı 9 yıllık süre içerisinde KKTC ve İslam ülkeleri arasındaki toplam ticaret hacminin 2 kat arttığını söyleyen İhsanoğlu, bunun KKTC’nin ekonomik gücü ve verimliliği arttıkça, ihraç malları çeşitlendikçe, TC’den su gelip de kaliteli tarım ve tarıma dayalı sanayiye geçildikçe daha da yükselebileceğini dile getirdi.
Son yıllarda KKTC üniversitelerine İslam ülkelerinde gelen öğrenci sayısında bir artış olduğunu da kaydeden İhsanoğlu, turizmde belirli hareketlenmeler olduğunu, bunların üzerine gitmek gerektiğini vurguladı.
İhsanoğlu, yatırım konusunda KKTC’de özellikle suyun gelmesinden sonra ortaya çıkacak potansiyel bulunduğuna işaret ederek, yatırım faaliyetlerinin şekillenebileceğini söyledi.
KKTC’deki potansiyel iyi değerlendirilirse ve imkanlar seferber edilirse İslam dünyasıyla var olan karşılıklı işbirliği hacminin artacağına inandığını kaydeden İhsanoğlu, temennilerinin bu yönde olduğunu ifade etti.
İhsanopğlu, “Kıbrıs’ın dostu olarak her zaman emrinize amadeyim” diye konuştu.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da törende yaptığı konuşmasında, İhsanoğlu’nun 2005 yılından bu yana İİT Genel Sekreterliği sürdürdüğünü, artık görevinin sonuna geldiğini, KKTC’ye “çok büyük hizmetleri” olduğunu söyledi.
İhsanoğlu’nun gerek KKTC’nin İİT’deki durumunun yüceltilmesi gerekse İİT üyeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda hizmetler verdiğini, bu hizmetlerin karşılığı olarak da ilk defa bir verilen devlet nişanına uygun bulunduğunu anlatan Eroğlu, “İhsanoğlu bunu hak etti” dedi.
İslam ülkelerinin dünya nüfusunun üçte birine sahip olduğunu belirten Eroğlu, KKTC’nin de gözlemci üye olarak İİT’de bulunmaktan onur duyduğunu kaydetti. Tam üyelik noktasına gelerek bu şekilde dünyaya açılmayı arzu ettiğini söyleyen Eroğlu, o günleri görme temennisinde bulundu.
Eroğlu, görevi bittikten sonra da İhsanoğlu’nun KKTC ile ilgili düşüncelerinin devam edeceğini ifade ederek, İİT içerisindeki ağırlığının da devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.
Eroğlu, İslam ülkeleriyle temasları artırmak, ekonomik alışverişin artırılması ve ambargoların kaldırılması yönünde İİT içerisinde bir hareketlenme beklediğini anlatarak, kısa zaman içerisinde atılacağını düşündüğü o adımlarla yeni mesafeler alınacağını belirtti.
İİT Sonuç Bildirgelerinde Kıbrıs’la ilgili güzel sözler ifade edildiğini kaydeden Eroğlu, artık bu güzel sözlerin uygulanması, bazı adımlar atılması beklentisi içerisinde olduklarını vurguladı.
Avrupa Birliği (AB)’nin başlattığı ambargoların devam ettiğini dile getiren Eroğlu, ambargo barikatından bugüne kadar kurtulamadıklarını söyledi. Eroğlu öncelikle İİT ülkelerinin bu konuda adım atmasını istedi.
Eroğlu Suudi Arabistan’da bir KKTC temsilciliği açılması yönünde gayretleri bulunduğunu belirterek, girişimin olumlu sonuç vermesini temenni etti.