Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kamu Görevlileri Yasası’nda yer alan çalışma saatleri ile ilgili esaslara göre,çalışma saatleri kış ve yaz mesaisi olarak ikiye ayrılmakta.Her yıl Mayıs ayının ilk Pazartesi günü ile Ekim ayının ilk Pazartesi günü arasında yaz mesaisi uygulanırken,Ekim-Nisan dönemini kapsayan süre ise kış mesaisi uygulanmakta.
Kış mesaisinde, günün 24 saatinde süreklilik gösteren ve elzem hizmetler dışında kalan kurumlarda çalışma saatleri hafta içi 08.00 -12.30 ve 13.30 -17.00 olarak uygulanırken, yaz mesaisinde, pazartesi günleri 07.30 -14.00 ile 15.30 -18.00 saatleri arasında, diğer iş günlerinde 07.30 -14.00 saatleri arasında çalışılıyor.
KKTC Bakanlar Kurulu’nun uygulamak için düğmeye bastığı ve Cumhuriyet Meclisine sevk ettiği Kamu Görevlileri Yasası’nda çalışma esasları ile ilgili yapılacak değişiklikle KKTC’de tek tip mesai uygulamasına geçilmesi hedeflenmekte. Yeni düzenlemeyle çalışma saatleri, haftanın 4 günü 08.00 -15.30 olarak düzenlenirken, perşembe günleri ise öğleyin bir saat ara olmak üzere 08.00 -13.00-14.00-18.00 saatleri arasında olacak.
Yaz mesaisi ile haftalık 35, kış mesaisinde ise 40 saat üzerinden mesai saatleri düzenlenirken,yeni düzenleme ile uygulanmak istenen bir yıl boyunca 39 saat üzerinden mesai uygulamaktır.Yasa tasarısı 1 Ekim tarihine yetişmeyip yasalaşmadığı için henüz uygulamaya girmemiştir.Gerek Çalışma Bakanı Türkay Tokel gerekse son Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun amaçlarının ivedikle tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesi olduğunu dile getirmişlerdir.
Elbette başta sendikalar olmak üzere toplumun bazı kesimleri bu yasa tasarısına karşı gelerek karsı önerilerini sunacaktır.Elbette gerek tasarının görüşüleceği komitede, gerekse yasalaşmak üzere Cumhuriyet Meclisi genel kuruluna geldiği zaman farklı görüşler ortaya çıkacaktır.Fakat toplumun beklentisi, iktidarı ve muhalefeti uzlaşma içerisinde bu yasayı çıkarmalarıdır.
BYTURCO KKTC olarak dileğimiz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her alanda gelişerek çağa uyum sağlayan bir kamu sistemini uygulamasıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet bekleyen,KKTC’de yaşayan yerli-yabancı tüm kesimlere eksiksiz ve tam bir hizmetin yerinde verilerek AB normlarında bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hiç de hayal değildir.