TÜBİTAK tarafından Kıbrıs'ta desteklenen tek arkeolojik proje olan Tatlısu-Çiftlikdüzü Kazı ve Araştırma Projesi UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi, projenin Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Girne Bölge Şube Amirliği gözetiminde, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi himaye ve katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
KKTC'DEKİ İLK BİLİMSEL KAZI
UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs'ın ilk bilimsel kazısı olan Tatlısu – Çiftlikdüzü kazısının Kıbrıs'ın ilk yerleşik insanlarının kökeni, yaşayış tarzı, deniz-insan ilişkilerini araştırmanın yanı sıra, adanın o dönemdeki iklimi, bitki örtüsü, hayvansal kaynakları konularında da bilgi toplamaya yönelik olarak gerçekleştiriliyor.
ON BİN YOLLIK ANADOLU-KIBRIS İLİŞKİSİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Merkez, kazının ülkede gerçekleştirilen ilk ve tek tarihöncesi döneme ait bilimsel kazı olmasının yanı sıra, gerek mimari kalıntıları gerekse farklı özellikteki zengin bulguları ile Kıbrıs, Anadolu ve Yakındoğu arkeolojisi içerisinde kurulan sıkı ilişkileri yansıtan önemli bir merkez olduğunu bildirdi. Bulguların içerisindeki obsidyen camının özelliği ve yüksek miktarda bulunmasının bu olguyu desteklediğini de ekledi.
KIBRIS'A GELEN İLK İNSANLARIN KÖKENLERİ BELİRLENECEK
Kıbrıs'ın en eski yerleşimlerinden biri olmasından ötürü, Kıbrıs'a yerleşen ilk insanların kökeninin belirlenmesi projenin bilimsel araştırma odaklarından birini oluşturuyor. Ada'ya insan ile birlikte gelen hayvan ve bitkilerin kökenlerinin de bu konu ile yakından ilişkili olduğu ve disiplinlerarası bir araştırma stratejisiyle bu soruya cevap aranacağı aktarıldı.
KIBRIS'IN TARİHÖNCESİ KRONOLOJİSİNİN BELİRLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAŞTIRMA
Tatlısu-Çiftlikdüzü'nde 1999 yılında başlayan kazı ve araştırmalardan bu güne kadar elde edilen verilere göre UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi, bu verilerin adanın tarihöncesi kronolojisinin belirlenmesinde ve yeniden yapılandırılmasında kilit nokta konumunda. Merkez, önemle sürdürülen kazı çalışmalarının bilimsel yöntemler çerçevesinde geçmişin saklı yaşamlarını aydınlatmayı ve tanımlamayı amaçladığını da belirtti.