Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Ulusal Birlik Partisi Hükümeti’ni; “Anayasa, yasa ve tüzükleri hiçe saymak; toplumun hak ve menfaatlerini budamak veya birkaç zengine peşkeş çekmekle” eleştirdi.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel bugün yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk toplumunun hükümetten ne eğitim, ne çevre, ne sağlık, ne petrol - gaz, ne de Kıbrıs sorununun çözümü konusunda beklentisi kalmadığını söyledi.
Gökçebel, açıklamasında, “hükümetin işverenin sigorta borcunu, sigortaları batırma uğruna affettiğini; öğrencilerin okula taşınmasını düzenleyen Zorunlu Taşımacılık Tüzüğü’nü değiştirerek 5 binden fazla öğrenciyi toplu taşımacılığın dışına ittiğini; şaibeli sınav, rüşvet dedikodularının ayyuka çıktığını” belirtti.
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst’ün kamusal eğitimi yok etmek peşinde olduğu iddiası ileri sürülen açıklamada, “Tam gün eğitim gibi süslü gündemler yaratarak gündem değiştirmek ve bir şeyleri gizlemek istemektedir” denildi.
“Yeni eğitim - öğretimi yılına müdür, müdür muavini ve öğretmenler eksik; okul altyapıları ortada kalmış; ithal müfredat programları öğretmen ve öğrencileri bıktıracak şekilde ellenmiş, bazı sınıflarda ne okutulacağı belirlenmemiş, uydurma dersler icat edilmiş şekilde girilmekte olduğunu” savunan Gökçebel, devamla şu ifadelere yer verdi:
“Zorunlu eğitim yaşındaki çocukların kitapları eksiktir. 42 - 45 kişilik sınıflar olması yanında, öğrenciler seçtikleri bölümde sınıf yok gerekçesiyle eğitim alamamakta. Öğretmen lojmanları peşkeş çekilmiş. Öğretmenlik Sınavı soruları ve anomalileri tartışılır olmuş, okul ihlalleri gecikmiş ve yolsuzluk kokularının çıktığı bir hal almış. Türkiye’den ithal okul ve dershaneler getirtilmiş. Kayıt Kabul Tüzüğü siyasi rant tüzüğüne dönüştürülmüş bir ortama girildi. Böyle bir ortamda sağlıklı eğitim mümkün değil”.
Yazılı açıklamada, ülkede yüzlerce öğretmen istihdam beklerken, Türkiye’de öğretmen getirme yoluna gidilmesi eleştirilerek, “Çağdaş eğitim yerine Kur’an kursları, din dersleri çoğalmış, ilahiyat fakültesi açılmıştır. Hizmet içi eğitimler maskaralıktan öteye gitmemektedir” denildi.
Hükümetin, tüm bu sorunlara çözüm üretmek yerine Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün Bakanlar Kurulu kararıyla değiştirilerek bir kısım öğrenciye ek sınav hakkı verilirken; çok daha fazlasına bu hakkın verilmemesiyle eşitlik ilkesinin ihlal edildiği iddia edilen açıklamada, böyle uygulamalarla eğitimin daha da kötüye gideceği belirtildi.
Açıklamada, öğretmen, öğrenci ve velilere seslenilerek, “okulları sahipsiz sanan ilgili bakanlık ve hükümete okulların, eğitimin sahipsiz olmadığını birlikte gösterme” çağrısı yapıldı.