KTTB Asbaşkanı Dr. Özkem Gürkut yaptığı açıklamada, benzer olayın bu kez Teknecik Elektrik Santrali’nde yaşanmasının yürekleri yeniden hoplattığını belirterek, ikinci kez yaşanan gelişmenin; her an çok ciddi kazalarla karşı karşıya kalınabileceğini gösterdiğini kaydetti.
“Bu gelişmeden sonra anladık ki; her an çok ciddi kazalarla karşı karşıya kalabiliriz ve bir an önce gerekli düzenlemeler yapmalı, önlemleri almalıyız. Yetkili merciler gerekli önlemlerin alındığını, temizlik çalışmalarının tamamlandığını açıkladılar. Deniz suyu örneklerinin tetkik için alındığını da öğrendik. Bu tetkik sonuçlarının da takipçisi olacağız” diyen Dr. Gürkut, bu noktadan hareketle gerçekleştirdikleri çalıştayın 2’inci oturumunda ele alınan, Kalecik Petrol Faciası’nda varılan sonuçları yeniden yayımladı.
ÇALIŞTAYDA VARILAN SONUÇLAR SÖYLE:
“Petrol kullanımı çağımızda kaçınılmazdır. Petrol birçok kimyasal ve radyoaktif atıklara nazaran daha az risklidir. Her türlü çevre ve sağlık etkileri önemsenmelidir. İthal edilen petrol ürünlerinde zararlı madde ve PAH değerlerine dikkat edilmelidir. Her hangi bir petrol kirlenmesi/kazası durumunda eldeki tüm olanaklar kullanılarak sızan ya da yayılan petrol hızlı bir biçimde temizlenmelidir. Petrol sızıntı riski olan bölgelere acil müdahaleyi sağlayacak her türlü teknolojik altyapı hazır olmalıdır.Temizleme işlemleri geciktiği oranda sucul yaşam üzerindeki olumsuz etkisi artacaktır. Balık üreme bölgelerinde toplu balık ölümü olup olmadığı izlenmelidir. Yakın bölgelerde balık avcılığı yasaklanmalıdır.
Satışa sunulan su ürünleri petrol kalıntıları yönünden izlenmelidir. Temizlik işlerinde çalışan işçilerin deri etkilenimleri, petrol buharı solumaları vb etkilenimlerine karşı gerekli koruyucu donanımı kullanmaları sağlanmalıdır. Petrol ve sağlıkla ilgili laboratuvar analiz sonuçları şeffaf olmalı, tarafsız laboratuvarlar tarafından yapılmalıdır. Kalecik olayı küçük boyutlu bir kazadır ama önemli bir uyarıdır. KKTC’yi çevreleyen denizlerde tanker trafiği nedeniyle büyük risk vardır. Numerik modelleme kazaları önlemez ama anında müdahaleye ve metotların seçimine olanak sağlar. Bu gibi kaza durumlarına hazırlıklı olmak, kriz yönetiminin önceden planlanması ve bilinmesi zararın azaltılması açısından önemlidir.”