Araştırma sonucunda “İşgücü piyasasının yapısal analizini yapınız; lise ve üniversite öğrencilerinin kalitesini yükseltmek için önlemler alınız; mesleki teknik öğrenciler için staj programları geliştiriniz; satış ve pazarlama eğitimleri düzenleyiniz” önerileri ortaya konuldu.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) “Vetlam Projesi” çerçevesinde “İşgücü Piyasası İhtiyaçları Tespiti İçin Sektör Çalışması” araştırmasının sonuçları bugün açıklandı.
KTTO Mustafa Çağatay Konferans Salonu’nda öğleden sonra düzenlenen etkinlikte önce Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Direktörü Kemal Baykallı konuştu. Ardından ise araştırmanın sonuçları Vetlam Proje Ekip Lideri Sten Tandrup ve Kariyer Danışmanlığı Hayat Boyu Öğrenme Uzmanı Erling Hare tarafından açıklandı.
KEMAL BAYKALLI
Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Direktörü Kemal Baykallı yaptığı konuşmada, oda olarak uzun zamandır iş yaşamının en büyük ihtiyacı olan nitelikli işgücü konusunda çalışmalar yapmakta olduklarını söyledi.
3 yıldır yaptıkları çalışmaları “Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlilik Raporlarıyla” yetkililer ve toplumla paylaştıklarını anımsatan Baykallı, 2009-2010 yılında nitelikli iş gücü ihtiyacının 3’üncü sırada olmasına karşın 2010 ve 2011 yılını kapsayan çalışmalarında ikinci sıraya yükseldiğine işaret etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eğitimin yüksek olduğunu, sorunun eğitimli insan gücünden değil, nitelikli işgücü eksikliğinden kaynaklandığına dikkati çeken Baykallı, “Bu sorunu çözecek olanın sistem olduğunu ve süreç içerisinde çözmesi gerektiğinin altını çizdi.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Kemal Baykallı’nın ardından Vetlam Proje Ekip Lideri Sten Tandrup ve Kariyer Danışmanlığı Hayat Boyu Öğrenme Uzmanı Erling Hare tarafından açıklandı.
Araştırmanın sonuç bölümünde elde edilen veriler şöyle sıralandı:
“Elektrikli ev aletleri alanında faaliyet gösteren işletmelerin %87’sinin istihdam sorunları var; Adaylar yeterlilik, beceri veya deneyime sahip değiller; İ;ş başvurusu yok veya çok az; Adaylarda motivasyon ve isteklilik yok; Mevcut çalışanların %63’ünün becerileri konusunda problemleri var.
Mağaza çalışanları: Satış becerileri, iletişim ve ikna becerileri gibi sosyal becerilerde eksiklikler var.
Elektrik/ elektronik teknisyenleri: Teknik bilgi ve tecrübe eksikliği…
Satış ve pazarlama elemanı çalıştıran işletmelerin %76’sının istihdam sorunu var; Adaylar yeterlilik, beceri veya deneyime sahip değiller; Çalışanların %80’inin becerileri konusunda Problemleri var.
En fazla bahsedilen meslekler: Sıcak satış elemanları; Müşteri temsilcileri; Mağsa satış elemanları.
Sorunlar: Yabancı dil ve sosyal beceriler.”
ÖNERİLER
Araştırmanın sonucunda yer alan önerilerde ise şunlar sıralandı:
“İşgücü piyasasının yapısal analizini yapınız; Lise ve üniversite öğrencilerinin kalitesini yükseltmek için önlemler alınız; Mesleki teknik öğrenciler için staj programları geliştiriniz; Satış ve pazarlama eğitimleri düzenleyiniz; KTTO’nun rolünün yeniden tanımlayınız/ teyit ediniz; Kamu İstihdam Servislerini ve İş Bulma Merkezinin hizmetlerinin değerlendirmesini yapınız.”