Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde Afyonkarahisar Belediyesi'ne bağlı YÜNTAŞ A.Ş.'ye ait doğal taş mermer fabrikası ile dekoratif parke ve bordür fabrikasında üretilen tuzdan yapılan taşların seri üretimi için harekete geçildi. Projenin fikir babası olan Necmettin Türkoğlu, iki yıl ön çalışma, bir yıl yoğun çalışma yapılan projeyle üretilecek anti bakteriyel taşların camiler, okullar ve spor salonları gibi topluma açık alanlarda kullanılabileceğini kaydetti.
Camilerde anti bakteriyel anlamda dünyada bugüne kadar hiçbir ürün kullanılmadığını söyleyen Türkoğlu, “Projemiz dünyanın en büyük kaya tuzu rezervi, Türkiye’nin yerli hammaddesi kaya tuzunun üretilmesi projesiydi. Bu tuzun anti bakteriyel ve iyon özelliğinden faydalanarak camiler ve okullar için anti bakteriyel bir ürün ürettik. Biz Çankırı’dan getirdiğimiz hammaddeleri Afyon Belediyesi’ne ait YÜNTAŞ fabrikasının gelişmiş AR-GE teknolojisi ile birleştirerek, ürünlerimizin ileri teknoloji ile işlenmesini sağlıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşmeler yaptık.
Özellikle Kabe ile ilgili bir takım çalışmalarımız var. Kabe’de bu ürünlere daha fazla ihtiyaç olduğu söylendi. Önümüzdeki günlerde Kabe yönetimi ile bir takım görüşmelerimiz olacak. Sadece Türkiye’de değil, bütün İslam ülkelerinde çok ciddi bir sorun olan anti bakteriyel ürün sorununu çözmüş olacağız. Ürünümüzü zaten NASA’dan gelen bir profesör incelemişti. Ürünümüzü çok anlamlı ve uygulanabilir bir ürün olarak görmüştü. Bu anlamda bu ürünün üretilmesi için de 2013 yılı içerisinde 1 milyon dolar tutarında bir yatırım yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
“TAŞA DÜNYADAN TALEP GELİYOR”
Projenin ulusal bir TV’deki yarışmada birinci olmasının en büyük sebeplerinden birinin doğal olması olduğunu anlatan Türkoğlu, şunları söyledi: “Bunun yanı sıra üreteceğimiz taş ile fibroz ve astım hastalarının akciğer sorunları nedeniyle evlerine döşenmesi sonucunda yaşam kalitelerinin yükselmesi. Bu tür hastalıkların tedavisi mümkün değil, ama proje ile amacımız onların yaşam kalitelerini yükseltmek.
Birinci dereceden toplumsal alanlar; bunların başında çıplak ayak ile girilen camiler ve oteller, okullar, spor salonları, çocuk kreşleri gibi alanlarda kullanmayı düşünüyoruz. Biz bu yarışmada birinci olmamız ile birlikte ürünümüze sadece Türkiye’den değil, dünyadan talep geliyor. Kaliteli Çankırı kaya tuzundan ürettiğimiz bu projenin patentini aldık. Seri üretim anlamında ve üretim teknolojileri anlamında da dünyada bir ilktir. İlk defa bu ürün seri çapta ve büyük çapta bir üretim olacak. Bu şekildeki üretimimiz ile de tüketici bu ürünü çok ucuza almış olacak. Ürünümüzün yüzde 50’si dış olmak üzere iç talep oluştu.
Bununla birlikte ürünümüzle Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasında da yardımcı olmak. Bu anlamda gerek Çankırı, gerekse de Afyonkarahisar olarak ihracata yönelik çalışmak istiyoruz. Kendi ülkemizde cami cemaatinin ve okullarda öğrencilerimizin sağlıklı yaşamalarına katkı sağlayacağımız gibi aynı zamanda dünya insanları için de hayırlı bir iş yapmış olacağız.
Aynı zamanda işleyeceğimiz hammadde ile de ülke ekonomimize artı değer sağlayacağız.” YÜNTAŞ Dekoratif Parke ve Bordur Fabrikası Müdürü Fevzi Yaman ise, proje kendilerine ilk geldiği zaman heyecan verici bulduklarını kaydederek, “Doğal bir malzeme olan tuzun Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait tesislerde işlenip ürün haline getirilmesi bizlere çok heyecan veriyor. Ürün sayesinde aynı zamanda camilerde oluşan bakteriyel hastalıkların da önüne geçilmiş olacak” diye konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da, proje ile tuzla taşın birleştiğini ve anti bakteriyel bir ürünün oluşturulduğunu belirterek, "Bu proje hem doğaltaş sektörü hem de Çankırı ve Afyonkarahisar için olumlu bir gelişme. Ben bu ürünün sadece anti bakteriyel yer kaplamasında değil, ilerleyen zamanlarda farklı alanlarda da kullanılacağını düşünüyorum" dedi.