Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Merter Özenci, kalça sıkışması sendromu hastalığının, kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin küre şeklindeki topuz ile onu içine alan leğen kemiğindeki eklem arasında uyumsuzluk sonucu oluşan sürtünmeden kaynaklandığını anlattı. Kalça kemiğindeki uyumsuzluğun doğuştan görülen bir durum olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Özenci, hastalık belirtilerinin özellikle kadınlarda 30 yaş üstünde görüldüğünü ifade etti.
KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Prof. Dr. Özenci, otururken ya da ayakkabı bağlama, çömelme, çorap giyme, yürürken kalçada takılma gibi durumlarda kalça bölgesinde hissedilen ağrının hastalık belirtileri arasında yer aldığına işaret etti. Hastalığın kadınlarda daha sık rastlandığını dile getiren Prof. Dr. Özenci, ilerlemesi halinde kalça ekleminde kireçlenmeye, kalça protezi takılması gibi sonuçlara yol açabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Özenci, dans ederken, kalçadan dönme hareketleri yaparken, çorap giyerken, alçak tabureye otururken, ayakkabı bağlarken belirtileri fark edilen hastalığın genellikle de bisikletçi, balerin, buz hokeyi, dövüş sanatı ile uğraşan sporcularda daha sık görüldüğünü söyledi.
TEDAVİSİ ZOR DEĞİL
Hastalığın kalça artroskopisi yöntemi ile tedavisinin mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Özenci, şöyle konuştu: "Geçmiş yıllarda kalçada kesik açılarak ameliyat yapılıyordu. Son 2-3 yıldır tercih edilen artroskopi yöntemiyle kalçanın çevresinde açılan birkaç küçük delikle, eklem kapalı olarak kamera ile incelenip müdahale ediliyor. Bu yöntem diz menüsküsünde de uzun yıllardır kullanılıyor. Hastalık belirtilerinden şüphelenen kişiler basit yöntemle tedavi olmalı."
Prof. Dr. Merter Özenci, kalça sıkışması sendromu teşhisi konulan hastaların kalça çevresini güçlendiren egzersiz, düz yolda yürüyüş ve yüzme ile uğraşması, kilo almaktan kaçınması, bisiklete binmemesi, ağrı oluşturan aktivitelerden uzak durması gerektiğini söyledi.