Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevreden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı da olan Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, bu tür kazanın dünyanın her yerinde olabildiğine dikkat çekerek, 3 gündür süren çalışmalarda deniz yüzeyindeki kirliliğin temizlendiğini, kayalık kısımlardaki kirliliğin de sıcak ve basınçlı su kullanılarak temizleneceğini söyledi.
Prof. Birpınar, sahili temizleme çalışmasının bir ayda tamamlanacağını, 150 kişilik ekibin yine Türkiye’den gelecek 150 kişiyle 300’e çıkarılacağını belirtti.
Türkiye Şehircilik ve Çevre Bakanlığı Çevreden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, teknik ekip olarak Kalecik’teki çevre kirliliğiyle ilgili tespitleri ve yapılan çalışmalarla ilgili olarak petrol sızıntısının gerçekleştiği sahilde basın açıklaması yaptı.
Açıklama sırasında Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu ile AKSA Santral Müdürü Murat Çaptuğ da hazır bulundu.
Birpınar açıklamasının başında Başbakan Sibel Siber ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı’nın teknik yardım talebi ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın emirleri üzerine Kalecik’teki çevre olayına müdahale için KKTC‘de bulunduklarını söyledi.
Birpınar, geldikleri andan itibaren olayları yerinde incelemeye başladıklarını belirterek, olayın oluş şeklini ve karşılaşılan problemleri gördüklerini ve kirliliğin boyutunu araştırdıklarını anlattı.
Olayın; dünyanın her yerinde ve zaman zaman da Türkiye’de karşılaşılan kazalardan biri olduğunu belirten Birpınar, Türkiye’den gelen yaklaşık 300 kişilik bir ekibin kirliğin yayılmaması için uğraştığını söyledi.
Birpınar, kirliliğin Bafra’nın oteller bölgesin geçmesinin şu an itibarıyla mümkün olmadığını, bu bölgedeki turist ve vatandaşların rahat olmalarını istedi.
Birpınar deniz yüzeyinde herhangi bir kirlilik kalmadığını, kıyıya ulaşan bir kirliliğin söz konusu olduğunu, kıyıdaki kirliliğin de çok kısa bir sürede temizleneceğini belirtti.
Temizlik faaliyetiyle ilgili bir aksiyon planı da çıkardıklarını söyleyen Birpınar, kirliliğin en fazla bir ay içerisinde giderileceğini söyledi.
Şu anda kirliliğin olduğu bölgelerde zaten denize girilmediğini, bu bölgelerin kayalık olduğunu belirterek, “Söylenildiği gibi bu bölgede denize girilemez diye bir şey yok. Deniz suyunun kontrolünü yaptırdık. Şu anda herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Denizin içinde veya yüzeyinde tehlikeli bir durum söz konusu değil“ dedi.
Birpınar, bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili gerekli bilgileri Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na verdiklerini, Türkiye Hükümeti’nin kirlilik giderilinceye dek uzman desteği vermeyi sürdüreceğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın olaya hassasiyetle yaklaşarak yakından takip ettiğini söyleyen Birpınar, AKSA’nın, KKTC’nin elektrik ihtiyacının yüzde 50-60’ını karşılayan önemli bir tesis olduğunu vurguladı.
Birpınar, kazanın yakıt aktarımı sırasında teknik bir arızadan oluştuğunu belirterek, 10 dakika kadar süre yakıtın denize aktığını bunun da yaklaşık 60-70 ton olduğunu söyledi.
Birpınar, sızıntının 5 numara akaryakıt olması nedeniyle su ile temasında katılaşması ve plastik şeklinde deniz yüzeyinde bulunmasının temizleme açısından avantajlı olduğunu, deniz yüzeyinde yağ tabakası gibi bir tabakanın oluşmadığını söyledi.
Birpınar, Başbakanlık ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle çalışmalarını rahat sürdürdüklerini kaydetti.
Bölgedeki su arıtma tesisinin tedbir amaçlı olarak üretimi durdurduğunu söyleyen Birpınar, “Tesisin tekrar çalışmasına bir sakınca yok çünkü denizde kirlilik kalmadı“ dedi
Birpınar, balık çiftliğinin, kirlilik olmadığı için faaliyetlerine devam etmesinde bir sakınca olmadığını kaydetti.
Birpınar “Problemlerin yüzde 90’ı bitmiş durumda. Özellikle altını çizmek istiyorum Bafra bölgesindeki koylarda denize giren vatandaşların ve turistlerin içi rahat olsun. Kirliliğin oraya gitme ihtimali yok. Çünkü denizde kirlilik kalmadı“ dedi.