Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, bu konuya bir çözüm bulunamaması durumunda Kemer Adliyesi'ni Antalya’ya taşımaya hazır olduklarını kaydetti.
Turizmin başkenti Antalya’nın turistik ilçelerinden biri olan Kemer’de görev yapan hukuk çalışanları, adliye binasının fiziki yapısının uygunsuzluğundan şikayetçi. Daha önceleri Kültür ve Turizm Bakanlığının misafirhanesiyken Hükümet Konağı’na çevrilen binanın tabandan çürümeye başladığı ve binanın bodrum katını farelerin istila ettiği öne sürüldü. 2014 yılı derdest dosya sayısı 16 bin 694 olan Kemer adliyesi bu davalara 8 hakim 6 savcı ve 2 duruşma salonuyla çözmeye çalışıyor.
Üç katlı bina içerisinde Kaymakamlık, Cumhuriyet Başsavcılığı, Müftülük, Nüfus Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü, Seçim Müdürlüğü, İcra Dairesi, Adliye, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü gibi birçok kurumun iç içe hizmet vermesi nedeniyle yapının hizmet veremez hale geldiğinden şikayetçi olan ve özellikle duruşma salonları olmadıkları için odalarında uygunsuz ve güvensiz ortamda dava gören hukuk çalışanları kendilerine yeni bir hizmet binasının tahsis edilmesini istiyor.
Binanın dış cephesinde oluşan çatlaklar ve bina içerisindeki elektrik kablolarının uygunsuz şekilde yerlerinden çıkmış halde olması tehlikeye davetiye çıkarır nitelikte. Binanın yangın çıkması durumunda tahliye dahi edilemeyecek durumda olduğunu kaydeden çalışanlar, kötü çalışma koşulları nedeniyle davalarına baktıkları yabancı turistlerin gözünde de kötü bir imaj oluşturduğunu belirtti.
"BU BİNA KEMER’E YAKIŞMIYOR"
"Kemer Adliyesi'nin kötü durumda olması nedeniyle davasını gördüğümüz turistlere binamızın kötü durumundan dolayı imajımız zedeleniyor" diyen Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, adliye binasına siyasilerin bir çözüm bulmasını istedi. Siyasiler çözüm bulamayacaksa adliye binasını Antalya’ya taşımaya hazır olduklarını kaydeden Bacanlı, "Antalya’nın birçok yerine Antalya’ya yakışan adliye binalarımız var. Fakat özellikle Finike, Kaş ve Kemer’de ciddi bir adliye sorunumuz var. Burada onlarca hakim ve savcımız tüm olumsuzluklara rağmen görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar. Burada çalışan arkadaşlarımızın can güvenliği yok. Burada siyaset yan politikacılarımızın öncelikle gelip buraları incelemesi lazım. Daha önce 4 bin metrekare yer tahsis edildi. İhale aşamasında bir türlü yapılamadı. Antalya’nın dünyaya açılan yüzü olan Kemer’e ya düzgün bir adliye binası yapalım ya da biz Kemer Adliyesi’ni kapatıp Antalya’ya bağlayalım. Buradaki iş yükünü Antalya Adliyesi kaldırabilir. Burada çok güzel binalar villalar var ama bu adliye buraya yakışmıyor" diye konuştu.
KONTEYNERDE MUHAFAZA EDİLEN ADALET
Adliye binasının yetersiz koşulları nedeniyle arşivlenen ve hala devam eden dava dosyalarının adliye bahçesine yerleştirilen konteynerlerde muhafaza edilmesinin uygunsuz olduğunu belirten Bacanlı, sıradan bir vatandaşın buraya gelip bu dosyalara zarar vermesinin çok basit olduğunu söyledi. Bacanlı, "Hükümet konağı, tapu müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, adliye gibi birçok kurum tek binada işliyor. Yan tarafta yer olmadığı için arşivlenen dava dosyaları konteynerler de muhafaza ediliyor. Hiçbir güvenlik önlemi yok. Buraya yüksek yargı mensupları ve yabancı avukatlar geliyor. Buraya geldiklerinde adliye binalarını incelemek isterler. Şu binanın durumu onların gözünde Türk yargısının imajını zedeliyor. Kemer’e normal bir bina yapılmasını istiyoruz" dedi.
DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU İDDİASI
Hükümet Konağı içerisinde sadece adliye de çalışan 38 personelin olduğu belirtilen idari binanın son yapılan analizinde 4 büyüklüğünde bir depremle yıkılmasının muhtemel olduğu yönünde rapor ve tutanak tutulduğu iddia edildi. Bina içerisinde korkarak çalıştıklarını söyleyen Antalya Barosu Kemer İlçe Temsilcisi Ramazan Beyrek, "Adliye binamızın depreme dayanıklılığı yoktur. Basın savcılığına suç duyurusunda bulunmak isterim basın aracılığıyla şikayet olarak kabul edilmesini talep ediyorum. Can ve mal güvenliğimiz tehlike altındadır. Burada en küçük elektrik kıvılcımında bina yerle bir olabilir. Binanın depreme dayanıklı olmadığı yönünde raporu da mevcuttur. Adliyeye gelen insanlara yargı güvenini veremiyoruz" dedi.
2014 yılı derdest dosya sayısı 16 bin 694 olan Kemer Adliyesi, bu davalara 8 hakim, 6 savcı ve 2 duruşma salonuyla bakıyor. Dava dosyasının en ağır olduğu mahkeme makamı ise 10 bin dosyayla icra makamı. 8 hakime ek olarak yeni bir hakimin daha tayininin yapıldığı belirtilen Kemer Adliyesi’nde hakimin kullanacağı bir odanın dahi bulunmadığı bildirildi.