Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenen '12. Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışının ardından yaptığı açıklamada Kentsel Dönüşüm Yasası'nın önümüzdeki hafta salı günü Meclis'ten geçeceğini ve Cumhurbaşkanı'nın onayına sunularak yasalaşacağını söyledi.
Kentsel dönüşümü "şehirlerimiz, binalarımız güzelleşecek. Binalarımız konfor sunan modern hayatın gerektirdiği donatılarla bezenmiş yapılar olacak. Parkları, bahçeleri olan, enerjiyi savurmayan, akıllı, yeşil binalar olacak" sözleri ile tanımlayan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası ile vatandaşların kendi riskli evlerini tespit ederek Belediye ve Bakanlık yardımı ile dönüştüreceklerini açıkladı.
Konut stoğunun yenilenmesi gerektiğini ve dönüşüme riskli binalardan başlanacağını ancak oturulan evler yenileneceği için dönüşümün zor olacağını vurgulayan Bayraktar, "İspanya'nın ve Kore'nin başardığını başarmak zorundayız. Şu anda Türkiye genelinde 166 noktada dönüşüm yapılıyor. 7 milyon konut büyük deprem riski taşıyor ve en kısa dönemde bunları da yenilemeliyiz" dedi.
'İNŞAAT SEKTÖRÜ OLAĞANÜSTÜ BÜYÜYECEK'
Belediyelerden 200'ün üzerinde başvuru geldiğini de açıklayan Bayraktar, "İnşaat sektörü olağanüstü büyüyecek" ifadesini kullandı ve kentsel dönüşümle inşaata destek veren sektörlerin canlanacağını, teknik müşavirliğin gelişeceğini, ara teknik elemanların artacağını, inşaat mazemeleri ihracatının yükseleceğini belirtti.
'TAŞINMAZ MALI İYİ İŞLEMELİYİZ'
Mütekabiliyet Yasası ile ilgili görüşlerini de dile getiren Bayraktar, "Bu yasa, Türkiye'de yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasadır. Ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa, ekonomik bakımdan, stratejik bakımdan, ülkenin tarihi dokusu bakımından, geleceği bakımından, ülkenin menfaatlerini kollayarak, modern dünyanın yaptıkları neyse biz de onu yapmaya çalışıyoruz'' dedi.
Askeri ve stratejik bölgeler ile tarihi doku bakımından önemli bölgelerden satış yapılmayacağını da vurgulayan Bayraktar, "Şirketler nasıl alabiliyorsa gerçek kişiler de mülk alabilecekler. Oturma süresinin uzaması çalışmalarını yapıyoruz. Belli bir oranda gayrimenkul alanlar için süreyi uzatmaya çalışıyoruz. Hem Dışişleri hem İçişleri bakanlıkları çalışıyor" diye konuştu.
"İspanya 500 milyar dolar kazandı, biz de yapmak zorundayız" ifadesini kullanan Bayraktar, "Körfez ülkeleri, Balkanlardan Türkiye'ye gelmek istiyorlar. Taşınmaz malı iyi işlemeliyiz. Yolları daha geniş, kaldırımları daha alçak, parkları daha düzenli yapmalıyız" dedi.