Kotak için ilk olarak saat 10.00’da bir dönem Müdürlük yaptığı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda tören düzenlenecek. Kotak’ın naaşı buradan Cumhuriyet Meclisi’ne getirilecek. Kotak, burada düzenlenecek töreni izleyecek dini törenin ardından Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
İsmet Kotak, 20 Ağustos'da aort damarı yırtılması nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde acil ameliyata alınmış ve o günden beri yoğun bakımda derin koma halinden çıkamamıştı.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Sevim Erkmen dün akşam düzenlediği basın toplantısında ağır koma durumunda bulunan İsmet Kotak’ın sağlığına yeniden kavuşması için hastanede yoğun çaba sarf edildiğini, ancak Kotak’ın 3’üncü hafta sonunda yaşam mücadelesini dün akşam 21.50 sıralarında kaybettiğini açıklamıştı.
İSMET KOTAK’IN ÖZGEÇMİŞİ
“1939 yılında Gazimağusa’da doğdu.
Namık Kemal Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girerek 1962 yılında yüksek tahsilini tamamladı...
Öğrencilik yıllarından başlayarak gazetecilik yaptı: muhabir ve yazar olarak Hür Söz, Akın, Halkın Sesi, Bozkurt ve Zafer gazetelerinde çalıştı.Türkiye basınında, muhtelif yayın organlarında haber ve makaleleri yayımlandı.Haftalık haber ve yorum dergisi Olay’ın Genel yayın yönetmenliğini üstlendi.Kıbrıs’ta çeşitli kültür ve gençlik örgütleri kurarak başkanlık görevi yaptı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kıbrıslılar Birliği’nin (Kıbrıs Türk Mülkiyeliler Birliği) de kurucularından ve başkanlarındandır.
1969 yılına kadar Mağusa Türk Kooperatif Bankası Müdürlüğü yaptı. 1969- 1976 yılları arasında, Çalışma, Kooperatif, Rehabilitasyon ve İskan İşleri Üyeliği(Bakanlığı), görevini yürüttü.
1970 seçimlerinde, Mağusa bölgesinden Temsilciler Meclisi Türk Üyeliğine seçildi. 1976’da Ulusal Birlik Partisi’nden Mağusa milletvekili oldu. 1981 ve 1990 Genel seçimlerinde, milletvekili olarak yeniden Meclis’e girdi.
Demokratik Halk partisi Genel Başkanlığı yaptı. 1982- 1983 yıllarında Sanayi ve Kooperatifler Bakanı olarak hükümette görev aldı.
6 Aralık 1983’te oluşan Kurucu Meclis’te de üyelik yaptı. 8 Temmuz 1985 tarihinde milletvekilliği sona eren Kotak 6 Mayıs 1990 tarihinde yeniden milletvekili seçildi ve bu görevini 1 Ekim 1993 tarihine kadar sürdürdü.
Evli ve üç çocuk babası olan Kotak, eşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
İSMET KOTAK VE DHP
DHP; demokrat Halk Partisi. 1978’de Ulusal Birlik Partisi’nden ayılan bir grup sosyal Demokrat tarafından kuruldu. Genel başkanlığını 1978 ‘den 1981’e kadar Nejat Konuk, daha sonra da İsmet Kotak yaptı.
1981’deki genel seçimlerde Gazimağusa’dan İsmet Kotak ve Lefkoşa’dan Nejat Konuk meclise girdiler. Daha sonra Konuk partiden istifa etti. DHP, KKTC'nin ilanına kadar görevde olan hükümette UBP ve TBP ile beraber yer aldı. Partiyi hükümette İsmet Kotak ve dışarıdan atama olarak Ahmet Yusuf Atamsoy temsil ettiler. 1985 seçimlerinde barajı geçemeyen DHP, daha sonra yine UBP'den ayrılanların kurduğu Toplumsal Atılım Partisi (TAP) ile birleşti ve iki partinin birleşmesinden doğan yeni parti "Atılımcı Halk Partisi" adını aldı. AHP, 1990 seçimlerine diğer muhalefet partileri CTP, TKP ve SDP gibi Demokratik Mücadele Partisi bünyesinde katıldı. İsmet Kotak ve İrsen Küçük meclise girdiler. DMP'nin CTP ve TKP kanadı, bir televizyon programını müdahale olarak gerekçe göstererek meclise girmediler. İrsen Küçük UBP'ye katıldı ve İsmet Kotak'ın Hür Demokrat Parti'yi kurmasıyla, DHP tarih oldu.
İSMET KOTAK VE HDP
Hür Demokrat Parti, 1990 seçimlerine Demokratik Mücadele Partisi çatısında, diğer muhalefet partileriyle birlikte giren AHP (eski DHP) meclise 2 milletvekili gönderebildi. AHP'nin DHP kanadından eski DHP başkanı İsmet Kotak, 1990 seçimleri sonrasında Hür Demokrat Parti'yi kurdu. 1991 ara seçimlerinde 1 milletvekili çıkarabilen HDP, 1993 erken genel seçimlerine başka partilerle beraber Milli Mücadele Partisi adı altında katıldı. Daha sonra HDP, Demokrat Parti'ye katıldı. İsmet Kotak, Demokrat Parti genel sekreteri oldu. Liberal çizgide, amblemi çınar yaprağı olan merkez sağ bir kitle partisiydi.
Kotak, 1996- 1999 yılları arasında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
Aktif gazetecilik kimliğini Halkın Sesi Gazetesi’nde sürdüren İsmet Kotak, Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanlığını da yürütüyordu.