Antalya'nın Akseki İlçesi'nde Eylül 2010'da telefon kabloları çalınan Ceceler ve Karakışla köylerinde 1 yıldır telefon kullanılmıyor. Abone ücretlerini ödemelerine rağmen telefon hizmeti almadıklarından şikayet eden köylüler, "Bir yılda bir kere dahi 'alo' demedik" diye şikayet etti.
Akseki'nin Ceceler ve Karakışla köylerinde telefon hatları 2 yıl önce yer altına alındı. 3 bin 200 metre uzunluğundaki kabloların 400 metresi, Eylül 2010'da çalındı. Kabloların çalınmasıyla birlikte 2 köy telefonsuz kaldı. Evlerinde telefon olmasına rağmen kullanamayan köylülerin dış dünya ile bağlantısı kesildi. Telefon hatlarının yenilenmesini isteyen Ceceler ve Karakışla köyü muhtarları, Telekom Müdürlüğü'ne başvurdu. Köylere en kısa zamanda telefon verileceği belirtildi, ancak 1 yıldır her 2 köyde çalışma yapılmadı.
DELİ DUMRUL VERGİSİ
Telefonu kullanmamalarına rağmen köylüler her ay abonman ücreti olarak Türk Telekom'a 14 TL ödeme yapıyor. Faturaları 'Deli Dumrul Vergisi' olarak yorumlayan köylüler, çareyi aboneliklerini iptal ettirmekte buldu.
Karakışla Köyü Muhtarı İsmet Arslan, köyde cep telefonlarının dahi çekmediğini söyledi. Dünyayla ilişkilerinin kesildiğini kaydeden Arslan, "Şehir dışında yaşayan yakınlarımızla görüşemiyoruz. Köyde acil bir durum olduğunda jandarma, itfaiye ya da sağlık ekiplerine haber veremiyoruz" dedi.
AKRABALARIYLA GÖRÜŞEMİYORLAR
Kesintinin telefon kablolarının çalınmasıyla başladığını hatırlatan Arslan, şunları anlattı:
"Kablolar çalıntıktan sonra Telekom ve jandarmaya müracaat ettik. Hatlarda arızanın giderilmesi için Telekom Müşteri Hizmetleri, Telekom Başmüdürlüğü, Manavgat Telekom Müdürlüğü ve Akseki Telekom Müdürlüğü'ne arızanın giderilmesi için başvurumuzu yaptık. Ama bir sonuca varamadık. Köye bir santral getirildi. Montajını yapmadıkları için telefonları yine kullanamadık. İstanbul, İzmir ve Ankara'da yaşayan yaklaşık 300 yakınımız var. Yaklaşık 1 yıldır hiçbiriyle görüşemiyoruz."
KULLANMADIKLARI TELEFONUN FATURASINI ÖDÜYORLAR
Köyde yaklaşık 80 telefon abonesi bulunduğuna işaret eden İsmet Arslan, abonelerin 1 yıldır bir kere dahi kullanmadıkları telefon için her ay 14 TL abone ücreti ödediğini söyledi. Abonelerin yüzde 50'sinin bu nedenle telefonlarını kapattığına dikkati çeken Arslan, "Telekom kullanmadığımız bir hizmet için faturalandırıyor. Bizi mağdur ediyorlar. Telefon faturasını ödemeyen arkadaşlarımıza icra geliyor. Telefonlarımız kesik olmasına rağmen bizden para istiyorlar" diye konuştu.
Telefon mağduru diğer köy Ceceler'in muhtarı Osman Çarkçı, "Köy halkının yüzde 80'i Telekom'a şikayette bulundu. Ancak telefon bağlanmayınca dilekçe vererek hatlarını iptal ettirdiler. Telefonlarımızın bir an önce açılmasını istiyoruz" dedi.
'BİR KERE 'ALO' DEMEDİM'
Ceceler Köyü'nden 71 yaşındaki Kadir Altıner de duruma tepki gösterdi. Altıner, "Köyde 1 yıldır telefon yok. Her ay abonman ücretini yatırıyoruz ama bir kere 'Alo' demedik. Telekom reklamlarında ev telefonlarının akşam 7'den sabah 7'ye kadar bedava olduğunu söylüyor. Bizim bedava konuşmaya hakkımız yok mu?" dedi.
Aynı köyde oturan Ali Soydemir ise, "1950 yılından beri köyümüzde telefon var. Telefonlar hatlardaki arızadan en fazla 3 gün kesilirdi. Sonra yeniden konuşurduk. İstanbul'da oturuyordum. 3 yıl önce köyüme geri geldim. 3 senedir bir kere 'alo' demedim" diye konuştu.