Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı fakat İpek'in ülke dışında olması nedeniyle karar uygulanamadı.
Sulh Hakim Mustafa Çorumlu imzasıyla verilen baskın kararının metnine ulaşan Hürriyet gazetesi internet sitesinde yer alan habere göre, 'teröre finansman sağlamakla' suçlanan 23 şirkete yapılan baskına gerekçe olan maddelerden biri 'Koza Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'na 2011 yılında yapılan para transferi', diğeri de 'Koza-İpek grubunun Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki hesaplarına yapılan transferler.'
İpek Medya Grubu'nun bünyesinde Kanaltürk, Bugün TV, Bugün gazetesi, Millet gazetesi ve Kanaltürk Radyo bulunuyor.
Akın İpek ülke dışında
Kanaltürk televizyon kanalında canlı yayına bağlanan Akın İpek, iş görüşmeleri için ülke dışında olduğunu belirtti ve baskınlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Birince neden şöyle, Ereğli Demir Çelik'ten bizim vakfımıza 122 milyon TL bir para geldiğini iddia ediyorlar. Ben Ereğli Demir Çelik'ten tek bir kişiyi bile tanımam. Ben Ereğli Demir Çelik'ten tek bir kuruş bile almamışımdır."Image copyrightaf"İkinci neden, 7 milyar dolar gibi bir paradan bahsediyorlar. Bazen şirketler varlıklarını belirli vadelerle açma kapama yaparlar. Bunlar alt alta toplamazsanız ortaya 7 milyar dolar gibi bir para çıkıyor. Böyle bir para yok kardeşim. Bu 7 milyar doları MASAK'a (Mali Suçları Araştırma Kurulu'na)bildirmiş miyiz? Kardeşim, bunu bankalara sorun. Bir kere bile ceza almadım. Benim trafik cezam bile olmadı."
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, sabah TSİ 08:00 civarında holdingin merkez binası ile İpek Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan bağlı bir şirket dâhil 23 şirkette ve Akın İpek'in evinde arama başlattı.
AA'nın haberinde, operasyonun 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında' yürütüldüğü ve şirketlerin 'örgüte finans desteği sağlama ve örgütün propagandasını yapmakla' suçlandığı bildirildi.
Twitter fenomeni Fuat Avni, 1 Kasım'da seçim öncesi muhalif medya ve sermaye gruplarına el konulacağını öne sürmüştü.
Baskınlara tepkiler
CHP'den yapılan yazılı açıklamada, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek'i telefonla arayıp MASAK tarafından şirketlerine yapılan operasyonla ilgili bilgi aldığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği belirtildi.
Açıklamada, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın da, İpek Medya Grubu Binasına giderek geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğu ifade edildi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde Ankara'da adli yıl açılış töreni öncesi basın mensuplarının baskınlarla ilgili sorusu üzerine, "Dikkatle takip ediyoruz. Medyası susturulan ülkede demokrasiden söz edilemez. Hükümeti bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum" demişti.
MHP lideri Devlet Bahçeli de, 1 Kasım seçimleri için adaylık başvurusunu yaptığı MHP Genel Merkezi'nde gazetecilerin Koza Holding'e ilgili sorusuna "Uzun zamandan beri Türkiye'de basın üzerinde çok büyük baskılar sergilenmektedir. Bunu tasvip etmek mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır" şeklinde yanıtladı.
Avrupa Birliği (AB) Bakanı HDP'li Ali Haydar Konca, HDP Genel Merkezi önünde Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi gazetecilerin sorularına şu cevabı verdi:
"Özellikle basına yönelik operasyonların Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğu konusunda bütün dünyada büyük bir endişe yaratmasından şahsen ürkerim. Dolayısıyla basına yönelik operasyonların doğru olmadığı düşündeyim."
TGC'den açıklama
İpek Medya Grubu'na düzenlenen operasyonlar için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de şu açıklamayı yaptı:
"Basın özgür değil ise toplum özgür olamaz. Ancak Türkiye basın özgürlüğünü engelleyen uygulamalar ve medya kuruluşlarına yönelik operasyonların ülkesi olmaya devam ediyor."
"Hedef göstermeyle, operasyonlarla, baskılarla gazetecilik mesleği engellenemeyecek ve gazeteciler susturulamayacaktır. Türkiye’de toplumsal barış, halkın bilgi edinme ve gerçekleri öğrenme hakkı için mücadele eden medyayı susturma girişimlerine artık son verilmesini istiyoruz."