Türkiye'nin en önemli seracılık merkezi olan Antalya'nın Kumluca ilçesinde belediye, ilçenin tanıtımı için geleneksel hale gelen Tarım ve Seracılık Festivali'nin 14.’sünün resmi açılışı gerçekleştirildi. Kumluca Cumhuriyet Meydanı'nda Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından çelenk konulmasının ardından Yörük Göçü başladı. 30 köyün katıldığı Yörük kültürünü anlatan Yörük Göçü geçişinde keçi, koyun ve develerle temsili göç gerçekleştirildi.
Kurtuluş Savaşı mücadelesinin canlandırıldığı göçte dönemin giyim tarzı ve yiyecek kültürünün anlatıldığı korteje, Kumluca halkı ilgi gösterdi. Yol boyunca korteji alkışlayan vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çektirdi. Yediden yetmişe herkesin katıldığı korteje çocukların kıyafetleri de ilgi topladı. Yörüklere mehteran ve okulların bandosu eşlik etti. Yaklaşık iki kilometre süren kortej Karatepe Stadı'na kadar yürüyüş ve gösteri devam ederken, stat etrafında da gösteriler sürdü.
Yörük Göçü’ne Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya’nın, Kumluca Kaymakamı Salih Işık, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse de katıldı. Çetinkaya, stada giren kortejdekileri selamladı. Kumluca Stadı ortasına kurulan bir çadırda dualar eşliğinde Yörük geleneklerine uygun gelin indirme merasimi düzenlendi. Çadırda temsili olarak Ayşe Karatepe ve Emrah Kaya’nın nikahları kıyıldı.
KUMLUCA TEK YÜREK
Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, festivalin artık Kumluca’da tek yürek olmanın göstergesini simgelediğini söyledi. Festivalin her yıl büyük bir katılımla gerçekleştiğini ifade eden Çetinkaya, “Yörük göçü ile ortak duygularımızı canlandırdık. 30 mahalle muhtarımızın katkısı ile bu kortej çok renkli yapıldı. Kumluca’da her ilden insan var. Ama ortak nokta herkes tek yürek olmuştur” dedi. Festivalin büyük bir katılımla gerçekleşmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte Türkiye’nin özlediği tablo budur. Kumluca’yı dünya izliyor. Avrupa İş Konseyi’nin dinamik büyüme ve gelişmeye Kumluca’yı aday gösterdi. Daha önce Türkiye’de Samsun, Konya aday gösterilmişti. Kumluca’nın bu başarısı hepimizin, sizlerin başarısıdır. Artık festivalimizde Kumlucalının buluştuğu bir bayram oldu”
Festivalin büyük bir bütçe ile gerçekleştirildiğini kaydeden Çetinkaya, “Bu festivali Kumluca kendi yapıyor. Biz belediye olarak bu işin omuz vereniyiz. Bize destek veren hayırseverlerimize ve katkı koyanlara teşekkür ediyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Türk Sanat Müziği Sanatçısı Turgay Başyayla tarafından mini bir konser verildi.
DOMATES HAVUZUNDA GÜREŞ
Festivalin en renkli etkinliklerinden biri de domates güreşi oldu. Stat ortasında hazırlanan havuzun içine kasalarla üç ton domates döküldü. Havuz içinde önce küçük ve genç pehlivanlar ardından Kırkpınar başpehlivanları Hasan Tuna ve Orhan Okulu güreş yaptı. Ezilen ve salça gibi olan domatesler pehlivanlara zor anlar yaşattı. Pehlivanlardan zaman zaman domates suları seyirciler üzerine sıçradı. Orta boy güreşlerde ise güreşçilerden biri hakemle güreşti.
Festivalin gündüz bölümü Kumluca Belediyesi mehteran takımının gösterisiyle sona erdi.