Dünyada 69 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan evcil hayvan mama pazarı Türkiye’de henüz küçük olmasına rağmen istikrarlı büyümesine devam ediyor. Tamamen ithal mamaların hâkim olduğu pazar 2005 yılında Tropikal Pet’in üretime geçirdiği Goody markası ile yerli mama ile tanıştı. Yerli mamaların yüksek kalite, uygun fiyat ve sürekli bulunur olması sektördeki yerli mamanın pazar payını arttırdı. Aynı zamanda Türk mamalarının da yurt dışı pazarlarda görülmesini sağladı.
Türkiye’nin ilk, en büyük ve lider kedi-köpek maması üreticisi olan Tropikal Pet, 5 milyon Dolar yatırımla 2011 yılında açtığı ikinci hattı ile yılda 35 bin ton civarında üretim yapma kapasitesine sahip. 2 bin 500 m2’lik bir alana yayılan tesis, sahip olduğu ISO 9001:2008 kalite belgesi, AB ülkelerine ihracat yapacak kalite standartları ve EU izin belgeleri ile ürünlerini yurt dışına ulaştırıyor.
Tropikal Pet ayrıca Türkiye’de zorunlu olmasa da, AAFCO (The Association of American Feed Control Officials- Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği) kriterlerine uygun olarak üretim yapmaktadır.
Mama ihracatında lider
Yüzde 60 hissesi ABD merkezli “The Riverside Company” yatırım fonu tarafından satın alınmış, yabancı yatırımlı ilk pet firması olan Tropikal Pet, tamamen ithalata dayalı olan Türkiye evcil hayvan sektörüne öncülük ediyor ve sektörü üreten, ihraç eden bir düzeye getiriyor. Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapma izni veren EU belgesine sahip olan firma; mamalarını yurt dışındaki fuarlarda tanıtıp yeni pazarlara ulaşmasının yanı sıra Almanya, İtalya, Hırvatistan, Bulgaristan, İran, Irak, Letonya Suudi Arabistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri; Libya, Mısır, İsrail ve Kıbrıs’a ihracat yapıyor.
2013 ila 2015 yılları arasında önemli sıçramaların yaşanacağı sektörde, market büyüklüğünün 275 milyon TL’den 350 milyon TL’ye çıkacağı tahmin ediliyor. Peki, bu pazarın daha da genişlemesi için neler yapılması gerekiyor? Tropikal Pet’in üretim, ürün ve markalarına yaptığı yatırımlarla 2013 yılının ilk 6 ayında iddiasını koruduğunu anlatan Tropikal Pet CEO’su İzzet Saban, “İhracatımız, iç piyasa satışlarına paralel büyümeye devam ediyor. İhracat konusunda daha gidecek çok yolumuz var, zira potansiyel çok yüksek. 2013’te ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66’lık bir büyüme yakaladık. Yurt dışına mama satışımız 2012’de toplam ihracatın içinde yüzde 8 civarındaydı. 2013’te bu rakam yüzde 14’lere kadar çıktı” dedi.
Yaş mama ihracatımız iki kat arttı
Türkiye’de kuru kedi - köpek maması sektörünün son yıllarda hızla büyüdüğünü dikkat çeken Saban, “Bizim vizyonumuz sektöre de yön veriyor. Yurtiçinde her yıl ortalama ton bazında yüzde 10-12 civarında büyüyoruz. Yurtdışında da ihraç yaptığımız ülkelere kendi markalarımız ile giriyoruz. Yeni pazarlarda marka tescil işlemlerine büyük önem veriyoruz. Dolayısıyla yurtdışında da Goody ve Premium Champion markalarımız ile var oluyoruz” dedi. Kuru mama ihracatlarının tonaj olarak yüzde 40 büyüdüğünü anlatan Saban, “Kendi markamız ile ürettirdiğimiz yaş mamalarımızın ihracatı ise iki katına çıktı” diyor.
Ev yemeğinin hayvanlara zararı büyük…
Türkiye’deki evcil hayvanların hatalı beslenmesi yönündeki alışkanlıkların önlenmesi ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesi konusunda bilinçlendirme projeleri yürüttüklerini anlatan Saban, “Türkiye’nin 81 ilini ve 18 milyon hanesini temsilen 34 ilde 6 bin 220 aile ile yaptırdığımız bir araştırmaya göre evcil hayvan sahipliğinin ülkemizdeki oranı yüzde 6 civarında. Bunların da büyük bir kısmı evcil dostlarını yanlış besleyerek, onların hayatlarını bilmeden tehlikeye atıyorlar. Araştırmaya göre evcil hayvan sahibi olan kesimde köpeklerin yüzde 89’u, kedilerin ise yüzde 77’si ev yemeği artığıyla besleniyor. Hayvan metabolizması için zararlı olan insan gıdaları, bunları tüketen kedi ve köpeklerde; kas, sindirim ve görme bozuklukları başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkartıyor. Evcil hayvanların sağlığını bilmeden de olsa tehlikeye atan ev yemeklerinin aksine hazır mamalar dengeli içeriğiyle onların ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri bir arada sunuyor. Evcil hayvan sahipleri için pratik ve ekonomik bir seçenek olan hazır mamalar, onları yalnızca su ve komple gıda ile beslemeyi yeterli hale getirerek, ev yemeklerinin oluşturacağı çinko eksikliği, kalsiyum yetersizliği, ortopedik sorunlar, nörolojik rahatsızlıklar ve retinaya bağlı görme problemlerinin de önüne geçiyor” diyor.
Sahipsiz hayvanlar unutulmamalı…
Sokaklarda yaşamını sürdürmek durumunda kalan kedi ve köpeklerin de unutulmaması gerektiğinin altını çizen Saban, “Biz Tropikal Pet ailesi olarak, kurulduğumuz 1999 yılından bu yana sahipsiz hayvanların yanında olmaya çalışıyoruz. Mama üreticisi bir firma olmanın vermiş olduğu sorumlulukla sadece evcil hayvanların mama ihtiyacını karşılamakla yetinmiyor, sokaklarda yaşayan sahipsiz ve yardıma muhtaç hayvanları da her zaman sosyal sorumluluğumuzun merkezinde konumlandırıyoruz. Çalışmalarımızda sahipsiz hayvanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyoruz. Özellikle de Goody markamız ile farklı projeler kapsamında tonlarca mama yardımında bulunduk ve bulunmaya da devam edeceğiz. Goody Çocuk Tiyatrosu “Bir Dostluk Hikayesi” adlı oyunumuzla kendi sosyal sorumluluk projemizi geliştirdik. Proje ile geleceğimiz olan çocuklar ve ailelerinin birer sahipsiz hayvan destekçisi olmasını sağlıyoruz. Neticede sahipsiz hayvanlara yardımlarının ulaşmasını sağlıyoruz” diyor.