TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, “Açıklanan rakamların iş bilmezlik değil, ısmarlama olduğunu” iddia eden Kutalmış, “Bir süre önce açıklanan nüfus sayımı sonuçlarının da hiçbir inandırıcılığı olmamıştı.
Devlet Planlama Örgütü, bu şekilde gerçeklere ve halkın çıkarına göre değil, hükümetin çıkarına göre çalışmalar ve açıklamalar yapacaksa, kapatılsın daha iyi” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’de Aralık ayı hayat pahalılığının yüzde 0.38, 2012 yılı toplam hayat pahalılığının ise yüzde 6,16 olarak tespit edilmesine rağmen, ithalâtının yüzde 90’ını Türkiye’den yapan, Türkiye ile aynı para birimini kullanan ve banka faizlerinin Türkiye’deki emsallerinden yüzde yüzün üzerinde daha pahalı olan KKTC’de hayat pahalılığının Türkiye’deki hayat pahalılığından daha düşük çıkmasının mümkün olmadığını belirten Kutalmış, “Bu olsa olsa ısmarlama bir hayat pahalılığıdır” dedi.
Hükümet bile harçlara ve ruhsatlara 2013 yılı başında yüzde 6 zam yaparken, hayat pahalılığının yüzde 3.70 çıkarılmasının hiçbir ekonomik açıklaması olamayacağını ifade eden Kutalmış, eğitim adası olmakla övünülen ve 6 üniversitesi bulunan KKTC’de böyle hayat pahalılığı açıklaması yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Özgün Kutalmış, DPÖ tarafından açıklanan 2012 hayat pahalılığı rakamının devlete ve kurumlarına duyulan güveni azaltması yanında, halkta moral çöküntüsüne de yol açtığı görüşünü dile getirdi.