Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, anma töreninde yaptığı konuşmada, Kemal Şemiler’in Lefkoşa’nın ikinci serdarı olarak göreve başladığı dönemde Kıbrıs Türk halkının zor şartlarda bulunduğunu anımsattı.
“O günkü koşullarda böyle bir görevi üstlenmek her babayiğidin harcı değildi” diyen Bora, Kemal Şemiler gibi serdarların önderliğinde omuzlanan ulusal davanın Kıbrıslı Türkleri bağımsızlığa taşıdığını kaydetti.
“SPOR KULÜPLERİ BÜYÜK BİR MÜCADELEYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORDU”
Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün başkanı olan Kemal Şemiler’in bu unvanı da en iyi şekilde değerlendirdiğini vurgulayan Yılmaz Bora, “O dönemde spor kulüpleri Kıbrıs Türk halkının geleceği için büyük bir mücadeleye ev sahipliği yapıyordu” dedi.
“MANEVİ VE MADDİ DEĞERLER, HAYALLER GERİDE KALDI”
Konuşmasında, 1963–1974 yılları arasında yaşananlara işaret eden, Kıbrıslı Türklerin kuzeye kendi iradesiyle yerleşmediğini söyleyen Bora, “103 köyden kovulan, 30 bin göçmen manevi ve maddi değerlerini, hayallerini geride bıraktı” dedi.
Bugün, “uluslararası hukuktan” bahseden dünya devletlerinin o günlerde Kıbrıslı Türklerin yaşadıklarına göz yumduğunu kaydeden Bora, Türkiye’nin adadaki olaylara istemeden müdahale etmek zorunda kaldığını söyledi.
TMT’nin hiçbir zaman EOKA ile mukayese edilecek bir direniş örgüt olmadığını da vurgulayan Yılmaz Bora, “Kendini savunmak ve korumaktan öteye gitmeyen bu teşkilat hiçbir Rum kentine, köyüne saldırı düzenlemedi” dedi.
“BU MORAL BOZMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Şu sıralar “özel mülk hakkı” diye bir konunun gündemde olduğuna değinen Bora, “Bu Kıbrıs Türk halkını sahip olduğu devletten vazgeçirmek, yıldırmak, moral bozmaktan başka bir şey değil” iddiasında bulundu.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora “Bugünlere nasıl geldiğimizi takdir edemez, bağımsızlığı değerlendiremez, değerini bilemezsek bizi gelecekte zor günler bekleyecek” dedi.
Kemal Şemiler’in torunu Kemal Ataman ise kısa konuşmasında törene katılanlara teşekkür etti.
Şemiler için düzenlenen anma törenine, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği üyelerinin yanı sıra Çetinkaya Spor Kulübü’nün eski futbolcuları, Şemiler’in ailesi ve yakınları katıldı.
Törende, kabre çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu. Din görevlisi Kemal Şemiler için dua okudu.
1917’de Yeşilköy’de doğan Kemal Şemiler, 55 yaşında hayatını kaybetmişti.
1958-1965 yılları arasında Lefkoşa serdarı olan Kemal Şemiler, Posta Dairesi Müdürlüğü de yapmıştı.