Letonya'da yapılan referandumda Rusça'nın ikinci resmi dil olması reddedildi.
Seçim Komisyonunun gece yarısı yayınladığı ve sandıkların yüzde 95'inin sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 74,62'si Rusça'nın ikinci resmi dil olmasına "hayır" derken, bunu isteyenlerin oranı yüzde 25,06'da kaldı.
Yetkililer, halk oylamasına katılımın da yüzde 69,23'e ulaştığını, bunun Letonların bu referanduma verdiği önemi gösterdiğini belirttiler.
2,1 milyonluk nüfusun üçte birini Rusça konuşanların oluşturduğu bu küçük Baltık ülkesinde düzenlenen referandumun geçerli olabilmesi için katılım oranının yüzde 50'yi aşması gerekiyordu.
772 bin dolayında seçmenin bulunduğu Letonya'daki referanduma önayak olan Anadil hareketinin başkan yardımcısı Vladimirs Lindermans, Rus vatandaşlarının 20 yıldır yetkililerin asimilasyon girişimlerine ya da ikinci sınıf vatandaş muamelesine maruz kaldığını, referandumun onlara cevap olacağını söylemişti.
Yüzbinlerce Rus, Belaruslu ve Ukraynalı, Sovyet rejiminin kitlesel göçü sırasında Letonya ve diğer Baltık ülkelerine gönderilmişti. O dönemde Rusça geçerli dil olmasına rağmen, Hint-Avrupa dil ailesinin farklı bir kolu olan Letonya dili de çok az kullanılıyordu.
Ancak Letonya'nın bağımsızlığının ardından vatandaşlık için Letonya dili ön şartı konuldu. Rusça konuşan pek çok kişi buna direndiği için yaklaşık 300 bin kişinin halen vatandaşlığı bulunmuyor, dolayısıyla bu kişiler dünkü referandumda oy kullanamadı.