İki inisiyatif tarafından yapılan ortak açıklamada, Maraş ve Gazimağusa’nın Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ulaşmada, oyunu değiştirebilecek en temel unsur olduğu ve güven yaratıcı önlemlerin yer alacağı bir paketin çözüme kadar olan geçiş döneminde uygulamaya konabileceği kaydedildi.
Açıklamada Kıbrıslı Türklerle Rumların da yer alacağı bir teknik uzmanlar komitesine, mevcut durumun tespiti için kapalı Maraş’a erişim izni verilmesi, komitenin, Gazimağusa Limanı ile Mağusa Suriçi kentinin dönüşüm ve yeniden canlandırılmasına yönelik bir keşif çalışması yapması gerektiği belirtildi.
Açıklamada “Genişletilmiş Mağusa bölgesi için yatırımlara bugünden başlanmalıdır. Tarafların mutabık kalacağı bir süre zarfında Mağusa Limanı direkt ticarete açılmalı, kapalı Maraş geçici BM Yönetimi’ne verilmelidir. Maraş-Mağusa, Kıbrıs’taki toplumları ortak bir gelecek için biraraya getirmede ve aralarındaki uçurumu gidermede yararlanılacak başlıca anahtardır” denildi.
Açıklamada, bu vizyonu paylaşan herkes pazar günkü etkinliğe davet edildi.
Açıklamaya göre etkinlik sırasında, katılımcılar insan zinciri kurmak suretiyle kumlar üzerinde barış işareti oluşturacak, çocuk koroları şarkı söyleyecek, portakallarla süslemeler yapılarak 1974 öncesi Portakal Festivalleri’ne gönderme yapılacak.