Pilot uygulayacılığını Emek İnşaat Şirketi Ltd’in, danışmanlık hizmetini de WTE firmasının üstlendiği 53 kilometre kanalizayon hattı ile 54 kilometre içme suyu şebekesini içeren projenin kasım ayından önce tamamlanması hedefleniyor.
Yaklaşık 10.6 milyon Euro ihale bedelli proje tamamlandığında kentin yüzde 70-80 bölümü kanalizasyon hattına kavuşmuş olacak.
Projenin ikinci ayağı olan atık su arıtma tesisi de belirtilen tarihe kadar inşa edeilecek. Yaklaşık 7,5 milyon Euro bedelli atık su artıma tesisi ile ilk etapta günde 4 bin ton atık su arıtılacak.
Emek inşaat Şirketi Ltd. teknik yetkilileri basın toplantısı ve inceleme gezisi düzenleyerek proje hakkında bilgi verdi.
KIRMIZI
Proje Müdürü İsmail Kırmızı, kasım ayında uygulanmasına başlanan ve iki yıllık süreyi kapsayan projede şu ana kadar işin yarısını tamamladıklarını, 6 aylık sürede de yüzde 90’a ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
Kırmızı, projeyi taahhüt ettikleri kasım ayından iki ay öncesinde tamamlamayı, kasım ayına kadar da rötuşları yaparak eksik kalan işleri bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Kırmızı, kentte 7 bölgede yaklaşık 100 kişilik 8 ekiple çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Kırmızı, projenin maliyet ve kapsam bakımından KKTC’de bir kerede gerçekleştirilen en büyük proje olduğunu vurguladı.
Kırmızı, Lefkoşa’da 10 yılda gelinen kanalizasyon noktasına iki yılda gelmeye çalıştıklarını belirterek, Gazimağusa halkından sabır ve anlayış beklediklerini söyledi.
ZORBA
Proje Koordinatörü Menteş Zorba da, proje kapsamında 53 kilometre kanalizasyon hattı döşeneceğini, 54 kilometrelik de içme suyu şebekesi hattının yenileneceğini ifade ederek, çalışmalarda KKTC ve Türkiye malı yüksek yoğunluklu polietilen borular kullandıklarını kaydetti.
Zorba, proje kapsamında yapılan işlerin her aşamasının AB tarafından yetkilendirilen bağımsız mühendislik şirketi tarafından denetlendiğini söyledi.
Kanalizasyon faaliyete geçtiğinde günlük 4-6 bin metreküp atık su toplanacağını kaydeden Zorba, atık suyun kurulacak arıtma tesisinde işlemden geçtikten sonra kullanılmak üzere gölete aktarılacağını ifade etti.
Zorba, proje tamamlandığında Gazimağusa’nın yüzde 70-80’lik bölümünün kanalizasyon hattına kavuşmuş olacağını, geriye kalan kısmının da sonraki etaplarda yapılabileceğini belirtti.
Kanalizasyon projesinin kentin ileriki dönemlerdeki yapılaşmasını da kaldırabilecek nitelikte olduğunu kaydeden Zorba, yeni yapıların terfi hatlarıyla sisteme enjekte edilebileceğini, yapılaşmaya açılacak parseller için rezervasyonlar açıldığını kaydetti.
Bir soru üzerine proje uygulaması sırasında bazı vatandaşların elektirikli ev aletlerinin bozulması gibi karşılaştıkları mağduriyetlere de değinen Zorba, mağduriyetlerin geçmişe dönük sağlıklı altyapı kayıtlarının olmamasından kaynaklandığını, bu yüzden hesapta olmayan durumlarla kaşılaştıklarını ifade etti.
Şirket olarak kurumsal kimlikleri bulunduğunu ve buna çok önem verdiklerini ifade eden Zorba, vatandaşların mağduriyetlerini kısa sürede giderdiklerini belirtti.