Plan doğrultusunda dolmuş ve otobüslerde ‘Ücretler bozuk olsun lütfen’ cümlesi bitecek; elektronik ücret ödeme sistemi gelecek.
Maliye Bakanlığı, A’dan Z’ye organize işlere neşter vuracak operasyon için düğmeye bastı. Özel halk otobüslerinden dolmuşlara; pırlantacılardan lüks oto ithalatçılarına; e-ticaretten tefecilere; oto gazcılardan gözlükçülere kadar 23 farklı sektörde organize vergi kaçakçıları yakın markaja alındı. Denetimler sonucunda dolmuş ve otobüslerde ‘Ücretler bozuk olsun lütfen’ cümlesi bitecek; elektronik ücret ödeme sistemi gelecek.
HEDEF ELEKTRONİK DENETİM
İstanbul ve Ankara Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Gruplarının yapacağı ‘organize’ vergi denetim planını hakkında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yeni denetim yapısıyla vergi kaçakçılığıyla daha etkin mücadele edip, birkaç yıl içinde elektronik ortamda denetime başlayağız” dedi.
Vergi Denetim Kurulu bünyesinde oluşturulan 4 grup başkanlığından biri olan Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’nın İstanbul ve Ankara kollarının 23 alanda denetime hazırlandığını kaydeden Şimşek, vergi denetimini yeniden yapılandırarak uzmanlaşmaya ağırlık verdiklerini söyledi.
FİZİK VE MATEMATİK MEZUNLARI
Büyük Mükellefler; Küçük ve Orta Ölçekli Müfellefler; Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele; Örtülü Sermaye, Tranfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar olmak üzere 4 grup başkanlığı kurduklarını anımsatan Şimşek, hem mükellefin işini kolaylaştırmak hem de etkin ve verimli vergi denetimi yapmak için teknolojinin tüm imkanlarını kullandıklarını anlattı. “Defterler, faturalar, veri analizleri elektronik. Birkaç yıl sonra denetimi de elektronik yapacağız” diyen Şimşek, bu nedenle yapılan mevzuat değişikliğiyle vergi denetim birimlerine bilgisayar, elektrik-elektronik, fizik, kimya, matematik gibi bölümlerden mezun kişileri alacaklarını vurguladı. İstanbul ve Ankara Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’nın üzerinde çalıştığı denetim alanları şunlardan oluşuyor.
ELEKTRONİK ÜCRET TOPLAMA SİSTEMİ
ANKARA ORGANİZE
1- Şehir içi yolcu taşıma sektörünün kayıt altına alınması için Elektronik Ücret Toplama Sistemleri değerlendirilecek.
2- e-ticaret kapsamında yapılan iş ve işlemlerdeki vergi kayıp ve kaçağını önleyecek sistemler üzerinde çalışılacak.
3- Sigara kaçakçılığının önlenmesi için etkin denetim ve ceza modelleri üzerinde durulacak.
4- Ödeme Kaydedici Cihazların kullanımında vergi kayıp ve kaçağına neden olup olunmadığının tespit edilmesi ve önleyici tedbirlere yönelik öneriler oluşturulacak.
LÜKS ARAÇLARA YAKIN TAKİP
5- Lüks araç ithalini veya satışını gerçekleştiren mükelleflerin Özel Tüketim Vergisi matrahlarını aşındırmak suretiyle neden oldukları vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla araştırmalar yapılacak, görüş ve öneriler alınacak.
TÜP SAHTEKÂRLARI
6- Bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin, LPG’yi mutfak tüpü gibi satılmış göstererek ÖTV kaybına neden olduğu iddiaları da kurulun öncelikli gündem maddeleri arasında sıralandı. Bu kaçağın önlenmesi için yeni önlemler üzerinde durulacak.
DÖVİZ BÜFELERİ
7- 07/08/1989 tarihli ve 89/14391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki olarak
yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar” çerçevesinde faaliyet gösteren Yetkili Müesseselerin (Döviz Bürolarının) neden olabilecekleri vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve bu kayıp ve kaçağın önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılması, görüş ve öneriler oluşturulması
TEFECİLER
8- Ankara Grubunun en dikkat çekici denetim alanlarından birini de ‘tefeciler’ oluşturuyor. Grup, bu alana sadece vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışılık açısından değil, tefeciliğin neden olduğu toplumsal zararların önlenmesi açısından da üzerinde duruyor.
KDV SAHTEKÂRLARI
9- Haksız yere nakden ve mahsuben iade alınan Katma Değer Vergisi’nin neden olduğu vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesi amacıyla İstanbul Grup Başkanlığı, Türkiye genelinde araştırmalar yaparken, Ankara Grup Başkanlığı ise Başkent özelinde ayrı bir inceleme yapacak.
10- İhracat amacıyla düşük fiyattan alınan şekeri, yurtiçi piyasaya satarak haksız yere KDV iaedesi alan ve bunları kayıt dışı satarak vergi kaybına neden olan ihracatçı ve/veya imalatçılar, Ankara Grubunun üzerinde titizlikle duracağı bir diğer denetim alanını oluşturuyor.
MÜTEAHHİTLER İŞÇİLERİYLE İNCELENECEK
11- Maliye Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı ortak denetim protokolü çerçevesinde, vergi kayıp ve kaçağının yanı sıra kayıt dışı çalışan incelemesi de yapıyor. İşte Ankara Grup Başkanlığı, inşaat sektöründe oluşan vergi kayıp ve kaçağının yanı sıra çalışanların sigortalı olarak çalışıp çalışmadıklarını da tespit edecek.
DÖVİZ BÜFELERİ UNUTULMADI
12- Döviz Bürolarının neden olabilecekleri vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesi için çalışma yapılacak.
13- Ankara Grup Başkanlığı eğitim, sağlık, ulaştırma, enerji, özelleştirme gibi alanlarda ‘imtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmesi’ imzalayarak, yüksek kazanç sağlama potansiyeline sahip alanlarda faaliyette bulunma izni verilen mükelleflerin, vergi kanunları karşısındaki durumlarını net olarak ortaya konulabilmesi için de bir çalışma yapacak.
VERGİ KAYBINA YENİ ÖNLEMLER
14- Vergi Usul Kanunu uyarınca fiş, fatura düzenlenmemesinin neden olduğu vergi kayıp ve kaçağının engellenmesi amacıyla yeni önlemler uygulamaya konulacak.
SAHTE BELGE DÜZENLEYENLER
15- Ankara, öncelikle Vergi Usul Kanunun 359’uncu maddesi kapsamında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme sebeplerini belirleyecek, ardından da bunları önlemek için tedbirleri ortaya koyacak.
İSTANBUL ORGANİZE
ÖTV İÇİN YENİ SİSTEM
1- ÖTV Kanunu’na ekli (I), (II) ve (III) sayılı listelerde yer alan ürünlerin imalat ve ithalatından, tüketiciye ulaşım safhasına kadar olan süreçte vergisel açıdan takibinin sağlanabilmesine imkan veren etkin bir ÖTV Takip Sistemi kurulacak. Böylece ÖTV’ye tabi her türlü hava, kara, deniz yakıtları ve yağları; motorlu taşıtlar ile alkollü, gazlı ve alkollü içecekler ile tütün ürünlerini imal eden, ithal eden, dağıtan ve perakende satışını yapanlar yakın takibe alınacak.
PIRLANTACILAR DİKKAT!
2- Elmas, pırlanta gibi değerli taş ithal eden, satan, bunlarla üretim yapan mükellefler kayıt altına alınarak, olası vergi kayıp ve kaçağı önlenecek.
10 NUMARA YAĞ YİNE MASADA
3- Piyasada 10 Numara Yağ ve benzeri adlarla isimlendirilen ürünlerin, alınan tedbirlere rağmen akaryakıt olarak veya akaryakıt ürünlerine karıştırılarak kullanımının devam etmesinin nedenleri araştırılacak. Söz konusu alanda mükellef profili ortaya konulurken; bu fiiller için öngörülen cezaların yeterli olup olmadığı değerlendirilecek.
ÇAYIN TADI KAÇMASIN!
4- Çay üretim sektöründe faaliyet gösteren firmalar incelenerek, üretimlerinde yurtdışından kaçak olarak gelen çayların kullanılıp kullanılmadığı tespit edilerek; olası vergi kayıp ve kaçağı ortaya çıkarılacak.
5- Haksız yere nakden ve mahsuben iade alınan Katma Değer Vergisi’nin neden olduğu vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesi amacıyla Türkiye genelinde araştırmalar yapılarak, ilgili çevrelerden görüş ve öneriler alınacak.
6- Gözlük sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin neden oldukları vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapılacak, öneriler alınacak.
AKARYAKITA YAĞ KATANLAR!
7- Bazı yağları ( Pamuk Yağı, atık yağlar, bitkisel yağlar vb.) üreten /ithal eden /işleyen bazı mükelleflerin, bu yağı kullanım amacı dışında akaryakıt ürünleri ile harmanlamak suretiyle akaryakıt olarak kullanmaları nedeniyle ortaya çıkan kayıp ve kaçağın önlenmesi amacıyla çalışma yapılacak.
ANTREPOCULAR
8- Antrepo rejimi kapsamında Türkiye’ye mal getiren yurtdışında yerleşik kişilerin Türkiye’deki daimi temsilcileri vasıtasıyla bu malları antrepodan devir yapmak suretiyle elde ettikleri vergiye tabi kazançları beyan etmemeleri nedeniyle oluşan vergi kayıp ve kaçağının tespit edilmesi.