Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonunda yer alan ziyarette, Çetinsaya ve beraberindeki heyete, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Ali Yönel eşlik etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC’de üniversitelerin kurulmasında Türkiye Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) tarihi bir rolü bulunduğuna işaret ederek, KKTC’deki üniversitelerin ambargolar ve sıkıntılara rağmen YÖK’ün de desteğiyle bugün iftihar edilecek bir noktaya geldiğini, 55 bin öğrenci sayısına ulaştığını, uluslararası alana açıldığını ve 70 ülkeden öğrenci aldığını kaydetti.
Bozer, üniversitelerin KKTC ekonomisine yüzde 40 civarında katkısı bulunduğunu, ayrıca ülkenin tanıtımı ve varlığının devamına büyük destek verdiğini de ifade ederek, bu başarılı sürecin, geriye gitmeden ve kalitenin artırılmasıyla ileriye taşınması gerektiğini vurguladı ve bu konuda YÖK’ün vereceği desteğe inancının tam olduğunu söyledi.
HASAN BOZER
Meclis Başkanı Hasan Bozer Kabulde yaptığı konuşmada, YÖK yetkililerinin KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretin çok önemli olduğunu belirterek, Meclis’e yapılan ziyaretten de büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.
Bozer, KKTC’de üniversitelerin kurulmasında YÖK’ün tarihi bir rolü bulunduğunu anımsatarak, ambargolar altında bulunan ve sadece Anavatan Türkiye’nin tanıdığı KKTC’ye inanarak katkı yapan YÖK’ün, çok büyük ve ince bir düşünce sergilediğini vurguladı.
KKTC’deki üniversitelerin de sıkıntılara rağmen YÖK’ün de desteğiyle bugün iftihar edilecek bir noktaya geldiğini, 55 bin öğrenci sayısına ulaştığını, en önemlisi uluslararası alana açıldığını ve 70 ülkeden öğrenci aldığını anlatan Bozer, bu başarılı sürecin, geriye gitmeden ve kalitenin artırılmasıyla ileriye taşınması gerektiğini vurguladı ve bu konuda YÖK’ün vereceği desteğe inancının tam olduğunu söyledi.
Üniversitelerin KKTC için birinci derecede önemli olduğunu, üniversitelerin KKTC’nin kalkınmasına, ekonomisine, kültürüne ve sosyal yaşamına büyük katkısı olduğunu ifade eden Bozer, üniversitelerin ülke ekonomisine katkısının yüzde 35-40’larda olduğuna dikkat çekti.
Hasan Bozer, ülkeye gelen öğrencilerin aileleriyle birlikte ülkeye ciddi katkılar yaptığını ifade ederek, üniversitelerin ayrıca KKTC’nin tanıtımına ve varlığının devamına da büyük katkı yaptığını vurguladı.
Bozer, KKTC’de eğitim alan Türkiyeli ve yabancı öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde KKTC’nin birer elçisi olduğunu ve tanıtımını yaptığına da işaret ederek, “Üniversiteler göz bebeğimizdir. YÖK bize çok şeyler kattı. Artık bugün gelinen noktadan hiç geriye düşmeden, nasıl kalitemizi artırarak ileriye yürüyeceğimizi konuşmalıyız” dedi.
KKTC üniversitelerinin artık kurulma ve gelişme aşamasını geçtiğini, bundan sonra birinci hedefinin kalitesini artırarak marka haline gelmesi olması gerektiğini belirten Bozer, üniversite sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu, bu yüzden KKTC üniversitelerinin kalite artırarak kalıcı hale gelmeleri gerektiğini vurguladı.
ÇETİNSAYA
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da, son yıllardaki istatistiklere göre KKTC yüksek eğitiminin yükseldiğini belirterek, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.
Çetinsaya, KKTC’ye gelen uluslararası öğrencilerin arttığını, bunun da devam etmesi gerektiğini belirterek, bunun için artık nicelikli büyümeden nitelikli büyümeye geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Elbirliği ile bunu geliştirip birlikte yürüyebileceklerini ifade eden Çetinsaya, dünyada 4 milyona yakın uluslararası öğrenci bulunduğunu, bunlardan Türkiye’ye 30 bin, KKTC’ye ise 10 bin civarında öğrenci düştüğünü işaret ederek, bu rakamın elbirliği ile tanıtım mekanizmaları oluşturulup artırılması gerektiğini söyledi.
YÖK Başkanı Çetinsaya, bugün üniversitelerle görüşmeler yapıp tüm konulara değineceklerini ifade ederek, ziyaretin başarılı geçeceğine inanç belirtti. Çetinsaya, KKTC’den YGS sınavlarına girecek öğrencilere de başarılar diledi.
Konuşmaların ardından Meclis Başkanı Bozer, ziyaret anısına YÖK Başkanı Çetinsaya’ya plaket sundu.