Cumhurbaşkanı Eroğlu’na ise toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Özel Temsilci ve Sözcü Osman Ertuğ, Danışmanlık ve Siyasi İşler Müdürü Güneş Onar ile Mülkiyet Uzmanı Serden Hoca eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerden oluşan Meclis Platformu bugün biraraya gelerek, Kıbrıs sorunu konusundaki gelişmeleri ele aldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından CTP-BG, DP-UG, UBP ve TDP Genel Başkanları, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu özlü müzakereler için masaya oturmaya çağırdı.
Başbakan, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu toplantı sonrasında şöyle konuştu:
“Rum basınında, İngiliz basınında ve Türk basınında çıkan metin gibi bir metindir. Değerli arkadaşlar Kıbırıslı Türklere referanduım için sunulacak metin bu metin değildir. Bu metni referandum metni olarak değerlendirmek mümkün değil. Bana göre Kıbrıslı Türkler ortak metni olumlu karşılar. Sayın Cumhurbaşkanı kendi tavrını belirleyecek. Umarım ve beklerim ki tavrı olumlu olur. Olumlu olmasını bekleriz. Bize göre bu metinde herhangi bir sorun yoktur.”
DENKTAŞ: “UZATMANIN ANLAMI YOK”
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP-UG Genel Başkanı Sardar Denktaş ise şöyle konuştu:
“İçeriğiyle ilgili oldukça sıkıntılarımız, hassasiyetlerimiz mevcut ancak bir an önce görüşmelerin başlamasıyla bu sıkıntıların aşılacağı açık. O nedenle doğru olan yaklaşımın görüşmeleri bir an önce başlatarak, kendi savlarımızı orada savunmaya başlamak düşüncesiyle, Cumhurbaşkanını’na da artık bu işi daha fazla uzatmadan devam edin çağrısı yaptık. Bu bir zemin değildir. Bu, başlayacak görüşme sürecinin enstürmanı olarak kabul edilebilir belki. İçerisinde bizi de rahatsız eden, kuşkuyla baktığımız, cevaplanması beklenen dünya kadar şey var. İki sayfalık bir metinle Kıbrıs Sorunu’nu çözeceğimiz de son derece yanlış. Zaten Cumhurbaşkanı ilk başından itibaren biz koşulsuz görüşmeye hazırız demiştir.
Bir an önce görüşmeler başlasın. Masada haklarımızı savunalım. O noktadan Cumhurbaşkanı’na destek oalcağımızı da söyledik. Ancak şu anda uzatmanın anlamı yok. Cumhurbaşkanına yaptığımız çağrı bir an önce görüşmeleri başlatın çağrısıdır.”
ÖZGÜRGÜN: “GÖRÜŞMELERİN BAŞLAMASI İÇİN DESTEK VERİYORUZ”
UBP Genel Başkanı Özgürgün de açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz tabii ki, bu belge üzerinde içerik olarak ciddi sıkıntılarımız olduğunu söyleyim ama görüşmelerin başlaması da bir başka gerçek. Biz herhangi bir açıklama olmadan da görüşmelerin başlaması noktasında görüş belirtmiştik. Görüşmelerin başlaması ve bir anlaşmayla sonuçlanması bizim için nihai hedeftir. Görüşmelerin başlaması noktasında Sayın Cumhurbaşkanı’nın tavrına destek vereceğiz. Cumhurbaşkanı’nın ceseratlendirilmesine destek veriyoruz. İstediğimiz anlamda tatmin edici bir belge değil ama biz bunu ortak açıklamayla görüşmelerin başlaması olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın ekibiyle yapacağı görüşmelerde varacağı kapsamlı bir çözüm esas olacağı için, içeriğinde UBP’nin ileride sıkıntılara yol açacağı saptaması olmasına rağmen esas hedef görüşmelerin başlamasıdır. Esas olan BM parametreleri çereçevesinde ulaşılacak temel çözüm ve bunun referanduma sunulmasıdır. Sonuçta karar Sayın Cumhurbaşkanı’nındır. Kararını ne zaman açıklayacak onu bilemiyorum.”
ÖZYİĞİT: “SÜRECİN BAŞLATILMASI İÇİN ADIM ATILMASINDAN MUTLULUK DUYMAKTAYIZ”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit'in açıklaması ise şöyle:
“Bilindiği gibi ekim ayında başlaması planlanan özlü görüşmeler bir ortak metne takıldı kaldı ve başlayamadı. Biz TDP olarak bundan rahatsızlık duyduğumuzu hep dile getirdik. Sonuç olarak biz, bu gelinen aşamada çeşitli etmenler de göz önünde bulundurularak, bu sürecin başlatılması doğrultusunda adım atılmasından mutluluk duymaktayız. Biz ortaya çıkan belgeyi incelediğimizde, 14 Aralık’ta bizim yönetim olarak Sayın Cumhurbaşkanı’nın Kbırıs Türk Tarafı adına Rum Tarafı’na ilettiği belgeyle çok büyük çelişkiler içerdiğini düşünmüyoruz. İyi bir zemin teşkil ettiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda da TDP olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na olumlu adım atmaları konusunda görüşlerimizi ilettik. Beklentimiz odur ki en geç önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu ortak açıklama konusunda açıklama yapılacak ve sonuç alıcı özlü görüşmelere başlanacak. Bu ortak açıklama olmazsa olmaz hale geldi. Dolayısıyla bu ortak açıklama gidilecek yolun haritasını gösterme açısından son derece önemlidir."
Siyasi partilerden toplantıda yer alan diğer isimler ise şöyle:
CTP-BG’den Kutlay Erk ve Armağan Candan; DP-UG’den Hasan Taçoy ve Serhat Kotak; UBP’den Ersan Saner ve Tahsin Ertuğruloğlu; TDP’den Zeki Çeler ve Deniz Birinci.