Kanal D Haber Grup Başkanı Mehmet Ali Birand'ın hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklama doktorlarla birlikte kameralar karşısına geçen Birand'ın oğlu Umur Birand'dan geldi. Umur Birand, "Yaşam destek ünitesine bağlıydı. Maalesef Bu akşam 18.29'da babamı kaybettik" diye konuştu. Usta gazeteci Birand Safra kesesine stent takılması için önceki gün Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde kaldırılmıştı.
'MUCİZE GERÇEKLEŞMEDİ
Birand'ın ölüm haberinin ardından gazeteci Cengiz Çandar, Birand'la çok samimi arkadaş olduklarını söyleyen Çandar şunları söyledi:
"Sabahtan öğlene kadar hastanedeydim. Bu haberi bir anlamda bekliyorduk ama aslında bir mucize bekliyorduk. Ancak bu mucize gerçekleşmedi. Bundan birkaç gün önce programına kimlerin katılacağını konuşuyordu.
Onu kaybedeceğimiz hiç hesapta yoktu. Stent değişikliği sırasında meydana gelebilecek bir komplikasyon onun da hiç aklına gelmemişti" diye konuştu.
Duayen Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın vefatının ardından oğlu Umur Birand gazetecilere açıklamalarda bulundu. Umur Birand, "Sizi mahcup ettik ki Mehmet Ali Bey'i yeniden karşınıza getiremedik. Çok çok teşekkürler, hepimizin başı sağolsun" dedi.
Umur Birand şu açıklamalarda bulundu: "Dün çok normal ve standart bir ameliyatı değişikliği sonrasında babamın kalbi durdu. Yaptıkları bütün çabalara rağmen kalbi yeniden çalıştıramadılar. Onun akabinde bir alete bağladılar. Yaşam destek ünitesine bağladılar. Maalesef bu akşam 6.29'da babamı kaybettik. Acı çekmediğini düşünüyoruz. Çünkü ameliyat çok basit bir ameliyat olacaktı. Hatta salı gecesi yayına çıkmak için Sülayman Ağabey'i yönlendiriyordu. Bizimle konuşuyordu. Hiç beklenmedik bir şey de kaybettik.
Babam 71 yaşındaydı. Eminin hepinizle bir ara çalıştı ya da çalışmadı. Vücudundaki son elektriğine kadar ben ve annem yanındaydık. Bütün arayan, telefon eden, gelen, bekleyen arkadaşları, meslektaşları, devlet büyükleri, tanıdık tanımadık herkese çok teşekkür ediyoruz. Sizi mahcup ettik ki Mehmet Ali Bey'i yeniden karşınıza getiremedik. Çok çok teşekkürler, hepimizin başı sağolsun."
YAZDIĞI KİTAPLAR, HAZIRLADIĞI BELGESELLER, ALDIĞI ÖDÜLLER
72 yaşındaki Mehmet Ali Birand uzun habercilik dönemiyle orantılı bir çok değerli eserini de okuyucusu, izleyicisi, kamuoyuyla buluşturdu.
Kıbrıs harekatının perde arkasını, Türkiye'nin harekat sonrasındaki dış ilişkilerini ele alan "30 SICAK GÜN" (1976) ve DİYET (1979) Türkiye- Avrupa ilişkilerini konu olan ; "BİR PAZAR HİKAYESİ" ve "TÜRKİYENİN AVRUPA MACERASI" TSK'nın işleyişini anlatan ve bir sivil biri tarafından yazılmış tek kitap olan "EMRET KOMUTANIM (1986) "12 EYLÜL 04.00" (1983) "APO ve PKK." (1988) adlı kitapları yazdı. 1989'da "KIBRIS" ardından 27 mayıs darbesini anlatan "DEMİRKIRAT" ve arka arkaya, "12 MART"-"12 EYLÜL" ve "ÖZALLI YILLAR" adlı belgesellere imza attı.
Yüzlerce konferans, uluslararası organizasyona katılıp, çok sayıda ödül alan duayen Gazeteci Mehmet Ali Biranda bunlardan bazılarını diğerlerinden çok önde gördü. O ödüller de şöyle; Avrupa Konseyinin "Yılın Gazetecisi" (1987) , TÜYAP kitap fuarının "Yılın Yazarı" (1976), Lion klüplerinin "Melvin Jones Fellow ödülü" ve Fransızları Şövalye nişanı (1993)
MEHMET ALİ BİRAND KİMDİR?
1941 yılında doğan Mehmet Ali Birand, Galatasaray Lisesi Mezunu. Birand, 1964 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Abdi İpekçi'den sonra kısa bir dönem Milliyet'in genel yayın yönetmenliğini yaptı. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı, TRT ve Show TV'de 32. Gün programını yaptı ve Show TV'de ana haber bültenini sundu (1992-1995). CNN Türk yöneticilerinden biri olmakla birlikte 32. Gün'ü; Kanal D'de ise ana haber bültenini sunuyordu.