Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı aldı. Kurul toplantısının ardından yayınlanan karar özetinde gecelik faiz oranları borçlanma faizinde yüzde 5, borç vermede yüzde 11.5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo
işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11 olarak belirlendi.
Son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ettiğini açıklayan PPK, yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret ettiğine dikkat çekti. İhracatın istikrarlı artış eğilimini koruduğunu vurgulayan PPK'nın açıklamasında, "Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen,
cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir. Enflasyon gelişmeleri Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte, yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen gelişmelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla, Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırmaya gitmistir. Önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurlar yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulaması tekrarlanabilecektir. Ayrıca toplantıda, likidite tahminleri de göz önüne alınarak, haftalık ve aylık Türk lirası fonlama miktarına dair belirlenen aralıklar gözden geçirilmiştir. Bunun yanı sıra, zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilecek oranlarına iliskin bazı teknik düzenlemeler yapılması uygun görülmüştür.
Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmistir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır" denildi.
MERKEZ'İN YENİ SİLAHI: ALTIN
Açıklamada özellikle altın cinsinden tutulan zorunlu karşılıklarla ilgili değişikliğe vurgu yapılması dikkat çekti. Bu karar özetinin hemen ardından da Merkez'in yeni tedbiri açıklandı.
Merkez Bankası, altın zorunlu karşılıklarında oran yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.
Yeni uygulama 30 Mart'tan itibaren geçerli olacak. Tesis dönemi 13 Nisan'da başlayacak. Bu değişiklikle Merkez Bankası'nın rezervi 2.2 milyar dolar artarken, piyasa 6.1 milyar TL'lik yaklaşık kalıcı likidite sağlanmış olacak.
Piyasaya açık piyasa işlemleriyle sağladığı likiditenin üst sınırı 1 milyar lira azaltan Merkez Bankası, böylece bir taşla iki kuş vurmanın peşinde.
Bir yandan para musluğunu açan Merkez, 6.1 milyar liralık kalıcı likiditeyle piyasayı rahatlatırken diğer yandan bir süredir Ali Babacan tarafından bile dile getirilen tasarruf sorununu da çözmeye yönelik bir hamle yapmış oldu. Altın zorunlu karşılıklarını iki katına çıkaran Merkez Bankası böylece altın rezervini 2.2 milyar dolar artırmış olacak.