Son günlerde yükselen dolara karşı Merkez Bankası'ndan iki hamle geldi.
Merkez Bankası piyasaya döviz likiditesi sağlamak ve bankacılık sisteminin yabancı para yükümlülüklerinin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiğini açıkladı.
Para Piyasası Kurulu, 4 Ağustos 2011 tarihinde yaptığı ara toplantıda gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalındığını bildirmişti.
Merkez Bankası'nın değişiklikleri şöyle: "Yabancı para zorunlu karşılıklar indirildi. Vadesiz, ihbarlı DTH, yabancı para özel cari hesap ile 1 yıla kadar vadeli DTH'da zorunlu karşılık yüzde 11.5'ten yüzde 11'e indirildi. 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH, yabancı para katılma hesapları, birikimli DTH ve YP katılma hesapları ZK'ları yüzde 9.5'ten yüzde 9'a indirildi. 1 yıla kadar vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 11.5'ten yüzde 11'e çekildi. 3 yıla kadar vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 9.5'ten yüzde 9'a indirildi. 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 8.5'ten yüzde 6'ya düşürüldü.
Piyasaya bu kararla yaklaşık 1.3 milyar dolar likidite sağlanmış olacak. Değişiklikler 30 Eylül tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak.
Yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak."
'İHALE' HAMLESİ
Merkez Bankası'ndan ikinci bir hamle daha geldi. Banka 1.35 milyar dolarlık satış ihalesi açtı. Bugüne kadarki en yüksek tutar 350 milyon dolardı.
Banka 5 Ağustos-4 Ekim tarihleri arasında 36 döviz satım ihalesi gerçekleştirdi. En düşük tutarın 30 milyon dolar olarak ilan edildiği döviz satım ihalelerinde bugüne kadar açıklanan en yüksek tutar 20 Eylül 2011 tarihli ihale için belirlenen 350 milyon dolar olmuştu. Bu ihaleye 850 milyon dolarlık teklif gelmişti.
Merkez Bankası döviz rezervlerini tüketmemek için direkt müdahaleyle döviz satışı yapmıyor.
İki kararın ardından, 1,8950 seviyelerinde olan dolar/TL, 1,88'in de altına indi.