Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ürünlerine yaptırım uygulanacağını açıklamasının ardından bu ürünlerin fiyatlarında yüzde 30 civarında düşüş yaşandığı ve bu oranın yüzde 50'ye varmasının beklendiği bildirildi.
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er yaptığı açıklamada, Rusya'yla yaşanan krizin, sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Rusya'nın sebze meyve alımını durdurup, tırları geri göndermesinin ardından ülke genelindeki hallerin depolarının "ağzına kadar" dolu olduğunu anlatan Er, ellerinde çok miktarda sebze meyve biriktiğini ifade etti.
Krizden önce Türkiye'nin sebze meyve ihracatının yaklaşık yüzde 60'ını Rusya'ya yaptığını hatırlatan Er, "Şimdi bu pazarı kaybettik. Sektörümüze ağır bir darbe oldu. Gerçi bu bizi yıldırmayacaktır. Haklı bir davamız var. Zarar ediyorsam da ülkeme feda olsun. Tabii sorunun çözülmesini de istiyoruz çünkü çok büyük zararımız var. Açığımızı iç piyasada ya da başka ülkelerde kapatmak için çözüm yolları arayacağız" dedi.
Er, Rusya'ya bağımlı olmanın kendileri için çok da iyi olmadığını belirterek, "Rusya bunu sürekli yapıyordu. Bu durumu sadece uçak krizine bağlamak doğru olmaz, çünkü ürün almamak için her zaman bahaneler üretiyorlardı. Yok sinek hastalığıymış, kuş gribiymiş... İstediklerinde alıyor, istemediklerinde almıyorlardı. Şimdi aslında kendilerince bir bahane bulmuş oldular" şeklinde konuştu.
- "Fiyatlarda yarı yarıya düşüş olacak"
Krizin asıl etkisini kısa süre sonra göstermeye başlayacağını aktaran Er, şöyle devam etti:
"Bu sezon, sebze ve meyve için gayet uygun geçmişti. Şimdi bu kriz çıktı. Dışarıya gönderemediğin mal iç piyasaya düşerse, fiyatlarda otomatikman düşme olur. Daha 2-3 gün olmasına rağmen şu anda fiyatlarda yüzde 20-30 civarında gerileme oldu. Mesela 3 lira olan mandalina, şimdi ortalama 2 liradan satılıyor. Domates fiyatlarında 3-4 gün öncesine göre yüzde 30 gerileme var. Bu süreç devam ederse, fiyatlarda yüzde 50'lere varan bir düşüş olmasını bekliyoruz. Rusya'ya ağırlıklı olarak domates, biber, kabak, salatalık, mandalina, portakal, greyfurt ve limon satıyorduk. Karamsar olmamak lazım. Sıkıntılar oluyorsa da bunun bir an önce giderileceğini düşünüyorum."
Er, Türkiye'nin sebze meyvede alternatifi bulunmayan bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Rusya'nın doğal gazı varsa bizim de tarım ürünlerimiz var. Avrupa zaten daha önce Rusya'ya veto koymuştu, sebze meyve vermiyordu. Alternatif tek ülke biz kaldık. Zaten Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkmenistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetlerine de sebze meyveyi biz veriyoruz. Bu alanda tekiz. Rusya, eninde sonunda sebze meyveyi yine bizden alacak" ifadelerini kullandı.