Antalya'da Eylül ayı düşüşle başladı. Geçen yıl 5 Eylül itibariyle 8 milyon turist sayısına ulaşılırken, bu yıl 200 bini aşkın gerileme oldu. Avrupa'daki ekonomik kriz, iç savaştan çıkan Mısır gibi ülkelerin 'agresif' tutumu, İspanya ve Yunanistan'daki ciddi fiyat indirimleri, Rusları bu ülkelere yöneltti.
Turizmin amiral gemisi Antalya'da sektör temsilcileri, yüksek sezonun en son ayı olan Eylülü 'umut verici' değerlendirdi. Ancak Eylül ayının ilk 5 gününde yüzde 3'lük düşüş ile karşılaştı. Ağustos ayı yüzde 4 artışla kapanırken, yılın ilk 8 aylık döneminde aynı oranda düşüş görüldü. Geçen yıl 5 Eylül itibariyle 8 milyon sayısı aşılırken, yatak kapasitesinde 20 bin artışa rağmen turist sayısı ise bu yılın aynı döneminde 200 bini aşan oranda geriledi.
Yılbaşından itibaren görülen kaybın Haziran ayı sonrası toparlanmaya başladığını açıklayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Eylül ayının da artıyla geçmesini beklediklerini söyledi. Yıl sonu itibariyle artı 1 ya da eksi 1 oranlarında bir rakama ulaşılacağını tahmin ettiklerini aktaran Osman Ayık, okullar açılıncaya kadar iç turizm hareketliliğinin de süreceğini belirtti.
MISIR'DA FİYATLAR TÜRKİYE'NİN 3'TE 1'İ
Sektörün bu yıl yaşadığı olumsuzlukları anlatan Osman Ayık, 'Arap Baharı' sürecinde ilk olarak olumlu yansımalar olduğunu, olayların yatışması ardından Mısır, Tunus gibi ülkelerin agresif şekilde pazara dönüşü ve ciddi rekabet ortamıyla kaybettikleri müşteriyi geri aldıklarını söyledi. Bu ülkelerde tur operatörlerine çok ciddi destekler sağlandığına da işaret eden Osman Ayık, Antalya'da günlük 100 dolar olan fiyatın Mısır'da 30-40 dolara satıldığını, karşılaştırma yapılamayacak oranda farklar olduğunu dile getirdi.
İSPANYA VE YUNANİSTAN DA FİYATLARI ÇEKTİ
Avrupa'daki ekonomik krizin de en önemli etkenler arasında yer aldığına dikkat çeken Osman Ayık, ekonomik krizin yoğun olduğu Yunanistan ve İspanya'da fiyatların yüzde 20-25 oranında düşürülerek Türkiye seviyesine yaklaştırıldığını açıkladı. Ayık, Rusya ve BDT ülkelerine yönelik hem Kuzey Afrika ülkeleri hem de Yunanistan, İspanya ve İtalya'nın vize kolaylığı, fiyatlarda revize gibi uygulamalarının, Türkiye'ye gelecek Rus turistleri bu pazarlara kaydırdığını kaydetti.
İSRAİL BİTTİ, İRAN VE SURİYE'DE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Türkiye'nin komşuları ile 'sıfır sorun' politikasını yürüttüğü dönemde turizm sektörüne büyük katkı sağlandığını anlatan Ayık, şöyle dedi:
"Son dönemde Suriye, İran gibi ülkelerle yaşanan sorunlar üzerine çok ciddi kayıp var. İsrail'den zaten 300-400 bin kişilik kayıp var. Tüm bu olumsuzluklara rağmen şu an ulaşılan rakamlar çok büyük başarı. Aslında çok ciddi kayıplar oluştu. Avrupa'da ana bloğumuzun biri Almanya, diğeri Rusya. İkisinin de pazar payı yüzde 30'lar civarında. Yüzde 4 Almanya artarken, Rusya'da yüzde 2'lik kaybımız var. Bu iki pazarda kayıpsız gibi görünebiliriz, ama İran, Suriye, İsrail gibi ülkelerdeki kaybımız ciddi."
SAYI DÜŞTÜ, GECELEME UZADI
Turist sayısı olarak beklenilen artışın yakalanamadığını ancak, geceleme sayısında uzama olduğunu aktaran Ayık, şunları söyledi:
"Geceleme sayısının uzaması kişi başı geliri de artırıyor. Haziran- Eylül döneminde tesislerin hepsi dolu ve bu yıl Antalya'da 20 bin yeni yatak hizmete girdi. 4 ayda bu 20 bin yatak ortalama 3 tur yapsa 12 kişi yapar ve 200 bin üzerinde bir ilave ister. Ancak rakamlar 200 binin altında, o zaman bu konaklama sürelerinde uzama olduğunu veya iç pazarda büyümeyi işaret ediyor. İç pazarda bir miktar büyüme olabilir, ancak gecelemede artış var. Gecelemede 1-2 gün arasında uzama var. Bir gecelik uzama demek yüzde 10 sayıya etki yapar."