Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, piyasaların bir süredir beklediği not artışını dün gece yaptı. Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e yükselten Moody’s, not artışını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisine denk düşürdü. Süper lige yükselen Türkiye artık daha çok yatırım çekebilecek
Fitch’ten sonra bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e çekti. Piyasaların uzun zamandır beklediği bu not artışı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile basının karşısına çıkmasının birkaç saat arkasından geldi. Bu artış da uzun süredir piyasalarda dolaşan, “Türkiye’nin kredi notu artışı Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında yapılacak” söylentilerinin doğru olduğunu gösterirken, Türkiye’yi de süper lige taşımış oldu. Not artışı haberini ilk duyuran isim ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dı. Babacan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3’e yükselttiğini, böylece Türkiye’nin kredi notunun, Fitch’in ardından Moody‘s tarafından da “yatırım” seviyesine (investment grade) yükseltildiğini açıkladı. Not artış kararını da değerlendiren Babacan, “Bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bu lun mak tay dı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır” dedi. Moody’s’in not artışı piyasalar için büyük önem ta şı yor. Fitc h’ in Ka sım 2012’de Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılır seviyeye çekmesinin ardından bunu diğer kurumların da takip etmesi bekleniyordu. Bunun nedeni de uluslararası yatırım ve emeklilik fonlarının bir ülkeye yatırım yapmak için o ülkenin iki ayrı kredi kuruluşundan yatırım yapılabilir notu almış olma şartını aramasıydı.
ABD ile çalışma komitesi kurulacak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD ile Türkiye arasındaki ticareti serbestleştirmek için Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi kurulmasında anlaşıldığını açıkladı. Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde, ABD ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Çalışma Komitesi’nin kurulacağını belirtti. Bakan Çağlayan, komitenin, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması’nın, AB’yle Gümrük Birliği Anlaşması bulunması dolayısıyla Türkiye üzerinde etkilerini değerlen dir mek, ABD ile Tür ki ye ara sın da ki eko no mik iliş ki le rin da ha da de rin leş ti ril me si ve ti ca re tin ser best leş ti ril me si ama cı na yö ne lik çalışacağını ifade etti.
Ateş: Artık farklı kulvarda koşacağız
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, yatırım yapılabilir notun altında kaldığı için Türkiye’nin milyarlarca dolar fazla faiz ödediğini belirterek, “Artık daha uzun vadeli ve ucuz kaynak bulabileceğiz. Çiller döneminde bile LİBOR*0,35’ten borç la na bi li yor duk. Türkiye nottan çok şey kaybetti. Ancak artık hayırlı olsun. Geç oldu ama güç olmasın” dedi. Ateş, Türkiye’nin artık farklı bir kulvarda koşmaya başlayacağını da vurguladı.
İKİ KURULUŞUN NOTU DA YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDE
* Moody’s Baa3
* Fitch BBB
Standart&Poor’s BB+
* Yatırım yapılabilir seviye
TÜRKİYE’NİN LİGİNDE KİMLER VAR?
- İzlanda
- Hindistan
- İspanya
- Endonezya
- Azerbaycan
- Kolombiya
- Romanya
EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN:HAKKIMIZIN GECİKMİŞ TESLİMİ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Moody's'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu yükseltmesine ilişkin, "Türkiye gerek iktisaden gerek siyaseten bu ve hatta bunun daha üstündeki bir notu zaten hakkediyordu. Bu anlamda, bu açıklamayı hakkımızın gecikmiş teslimi olarak görüyorum. Ama bunu yeterli görmek mümkün değil. Daha yüksek notları hak ediyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir basamak artırarak, "Ba1"den, "Baa3"e yükseltmesini değerlendirdi. Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Çağlayan, "Türkiye gerek iktisaden gerek siyaseten bu ve hatta bunun daha üstünde bir notu hakkediyordu. Bu anlamda, bu açıklamayı hakkımızın teslimi olarak görüyorum. CDS'lerimiz 110'larda. Notu bizden yüksek olan birçok ülkenin CDS pirimleri bizden daha yüksek. Bunu anlamak zor. İşte bu nedenle bir dengesizlik dengeye getirilmiş oluyor. Ama bunu yeterli görmek mümkün değil. Daha yüksek notları hak ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Üç büyük derecelendirme kuruluşundan ikisinin Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" düzeye çıkardığına dikkat çeken Çağlayan, "Artık gerek doğrudan yatırım anlamında gerek portföy yatırımı anlamında daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Merkez Bankası bunun TL üzerinde yaratacağı baskılara hazırlıklı olmalı" dedi.
Moody's'in bundan önceki not artışını yaptığı 20 Haziran 2012'de "cari açıkta yapısal iyileşmeye, döviz rezervlerinde artışa ya da özel sektör yabancı borçlarında azalmaya dönük ilerlemeler sağlanırsa, not artışı yapılabileceğini" açıkladığını kaydeden Çağlayan, son bir yıl içinde bunların hepsinde hükümet olarak ilerleme sağladıkları vurguladı.
Geçen yıl mal ve hizmet ihracatında 23 milyar dolara yakın artışın, cari açıktaki gerilemenin neredeyse tamamını gerçekleştirmiş olmasının, Türkiye ekonomisi için bir başarı ve not artışının temel taşı olduğunu belirten Çağlayan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"152.5 milyar dolar ile rekor kıran mal, 44 milyar dolar ile rekor kıran hizmet ihracatımız ile 2012'de cari açığımızı azaltıp, büyümemizi gerçekleştirebildik. Bundan sonra yabancı para cinsinden borçlanma faizleri düşecek ve borçlanma imkanı artacak. Bu şirketlerimiz için bir fırsat ama bu fırsatı akıllıca değerlendirmek de yine şirketlerimizin bir görevi. Bu iyileşmenin cari açığımızı olumsuz etkilemesine, şirketlerimizin döviz pozisyonlarını olumsuz etkilememesine dikkat etmeliyiz."