Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü korudu.
Kuruluştan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "Baa3" ve not görünümünün "negatif" olarak teyit edildiği bildirildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Moody's'in Türkiye'ye ilişkin not teyit kararı, ülkenin uzun seçim sürecinde korunan ekonomik direncini ve güçlü mali ölçütlerini yansıtıyor. Özellikle son 10 yıl boyunca azaldıktan sonra istikrara kavuşan düşük kamu borcu ve borçlanma yapısı, Türk lirasındaki değer kaybına ve beklenen küresel faiz artışına karşı olumlu direnç sağlıyor."
Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 2,9
Açıklamada, Türk ekonomisinin büyüme performansını ve direncini koruduğu vurgulanarak, bu yılki büyüme tahmininin yüzde 2,9 olduğu kaydedildi. Ülkenin son iki yılda yaşanan şoklara karşı direncini koruduğu, büyümenin bu yıl yüzde 2,9'a düşmesine karşın diğer yükselen piyasa ekonomilerine kıyasla yüksek olduğu ifade edildi.
Türkiye'nin coğrafi büyüklüğü ve demografik özelliklerinin de "yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu desteklediği vurgulanan açıklamada, ayrıca ortalama satın alma gücü paritesinin 19 bin 698 dolarla, "Baa3" notuna sahip diğer ülkelerden daha yüksek seviyede bulunduğuna işaret edildi.
"Türkiye'nin mali ölçütleri, aynı nota sahip ülkelerden çok daha güçlü"
Not teyit kararında, en büyük rolü güçlü mali pozisyon ve kamu bütçesinin oynadığı belirtilerek, şunları kaydedildi:
"Manşet mali ölçütler, ülke iki yıllık uzun bir seçim sürecini henüz tamamlamış olmasına karşın olumlu. Türkiye'nin borç yükü, 2009'dan bu yana 10 puan azalarak, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 33,5'ine geriledi. Moody's bu oranın 2015 yılında yüzde 34 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor."