Müslüman Kardeşler hareketi üyesi Mursi, kitlesel protestolar üzerine, yetkilerini büyük oranda artıran kararnameyi iptal etmiş ancak 15 Aralık'ta yeni anayasa için yapılması planlanan referandumu iptal etmekten kaçınmıştı.
22 Kasım'da yayımlanan kararname, Mursi'nin yetkilerini önemli oranda artırıyor ve kararlarına yargı denetimi yolunu kapıyordu.
"Diktatörlük" suçlamalarına hedef olan Mursi, Hüsnü Mübarek'i geçen yıl koltuğundan indiren devrimi korumak ve reform yapabilmek bu yetkilere ihtiyacı olduğunu söylüyordu.
Muhalefet liderleri, yarın yeniden gösteriler düzenlenmesi için çağrı yapıyor.
İslami gruplar ise karşı gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor. Mısır sokaklarında kanlı çatışmalar olmasından endişe ediliyor.
Pazar günü yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan Ulusal Kurtuluş Cephesi anayasa taslağının "Mısır halkını temsil etmediğini" ve bu nedenle taslağı kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü Sameh Aşur basın açıklamasında "Daha fazla bölünmeye ve isyana yol açacak bu referandumu reddediyoruz" dedi.
Muhalefet anayasa taslağını hazırlayan kurumda Mursi yanlısı İslamcı grupların baskın olduğunu söylüyor.
Müslüman Kardeşler grubunun da dahil olduğu İslamcı Güçler Birliği, muhalefetin tepkisine karşılık, referanduma ve cumhurbaşkanına destek için karşı protesto gösterileri düzenleyeceklerini açıkladı.
Mısır Cumhurbaşkanı'nın meşrubat, sigara ve bira gibi mallardan alınacak vergileri büyük oranda artırması da eleştiriliyor.
Devlete ait Ahram gazetesi, vergi artışlarıyla ilgili haberini, Mursi'nin Facebook sayfasında bugün yer alan bir duyuru üzerine yaptı.