Türkiye Distribütörlüğü'nü Doğuş Otomotiv'in yaptığı Scania ağır vasıta araçları, rekor satış gerçekleştirdi. Geçen yıl toplamda 800 kamyon satışı gerçekleştiren Scania, bu yılın ilk 7 ayında bu rakamı geçerek 1040 adet satışa ulaştı. Bu rakam Türkiye'yi Scania kamyon satışında dünya 10'su yaptı.
Satışı gerçekleşen 15 Scania kamyonu teslim etmek için Antalya'ya gelen Doğuş Otomotiv Scania Pazarlama Müdürü Çağla Şenkardeş, Türkiye'de kamyon pazarının her yıl arttığını söyledi. Türk ekonomisindeki iyileşmenin kamyon satışlarına ciddi ivme kazandırdığına işaret eden Şenkardeş, "Scanıa kamyonlarının satışlarında yükselen bir grafik var. Geçen yıl boyunca 800 kamyon satışı gerçekleştirmiştik. Bu yılın yedi aylık döneminde ise 1040 satış rakamına ulaştık. Satıştaki bu artış, Türkiye'deki nakliye sektörünün canlanması, ihracat ve ithalatın gelişmesinden kaynaklanıyor." diye konuştu.
Türkiye'de 16 ton ve üzeri ithal kamyon pazarında Scania'nın lider olduğunu ifade eden Çağla Şenkardeş şöyle devam etti: "Son 7-8 yıldır lider konumda bulunuyoruz. Bu liderliğimizi 2010 yılında da sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu yılın ilk 7 aylık dönemindeki satışlarımızla hem liderliğimizi güçlendirdik hem de pazar payımızı yüzde 31'e çıkardık."
RÖMORK STOKLARI ERİDİ
Doğuş Otomotiv Krone Satış Müdürü Mert Benli de treyler ve römork satışlarının geçen yıla oranla çok iyi gittiğini aktardı. Geçen yıl ve önceki yıldan kalan stoklarının tamamını erittiklerini ifade eden Benli, siparişler konusunda gelecek 3-4 ayı görebildiklerini belirtti. Benli, "Bu yılın beşinci ayı itibariyle ürettiğimiz yeni römorkları da bitirdik. Bayilerden ve müşterilerden gelen talepleri karşılayamıyoruz." dedi. Sektörde pazar paylarının yüzde 15 olduğu kaydeden Mert Benli, "Römork pazarında 5 büyük firma faaliyet gösteriyor. Geçen sene toplamda 218 adet satış yaptık. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın tamamından daha fazla römork sattık. Bu yılın ilk yarısında 225 römork satarak pazar payımızı yüzde 13'ten yüzde 15'e çıkardık." bilgilerini verdi.
Benli'nin aktardığına göre, sektörde hareketlilik sadece yurtiçinde var. Avrupa'da durgunluk devam ediyor. Türkiye'de nakliye pazarı daha hızlı gelişiyor. Avrupa'da ithalat ve ihracat durgun. Hareketlilik yok. Uluslararası nakliyeciler geçen yıl ve 2008 öncesi yaptığı hızlı yatırımları durdurdu. Daha ucuz römorklarla ilgileniyor. Sınırlı adetlerde yatırım yapmak istiyor. Avrupa'da ulaşım sektörü böyle devam eder. Türkiye ise, çok iyi gidiyor. Sürekli büyüme içerisinde