Kabulde ilk sözü alan Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, Bakan Çavuşoğlu’na yeni görevinde başarılar dileyerek, nareciyecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Tarımın en büyük ihracat kalemi olan narenciye bacağında, uzun vadede üreticilerin kan kaybettiğini ifade eden Alioğlu, 2015-2016 hasat sezonu ürünleri hakkında da bilgi verdi.
Alioğlu, lokomotif sektör olan valensiyanın 52 bin ton hasadı olduğunu belirterek, son yapılan tespitlerle 20 bin tonunun pazar sıkıntısı nedeniyle şu anda dalında beklediğini anlattı.
Bu ürünün dalında ancak 20-25 gün daha bekleyebileceğini ifade eden Alioğlu, ürünün Akdeniz meyve sineği vurgunu tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, ürün için acilen tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Yaptıkları hesaplamalarda ayın 15’ine kadar 7 bin ton daha ürün kesileceğine dikkat çeken Alioğlu, 13 bin tonun risk altında olduğunu belirtti.
Ürünün en az zararla kurtarılması için acilen bir şeyler yapılması gerektiğine dikkat çeken Alioğlu, sorunların giderilmesi için bakanlık uhdesinde bir kriz masası oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Alioğlu, Türkiye’den gelecek su konusuna da değinerek, bu suyun acil olarak tarım sektörünün kullanımına verilmesi gerektiğini, bu yıl son 900 yılın en kurak döneminin yaşandığını vurguladı.
ÇAVUŞOĞLU
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, nareciyenin ülkenin sarı altını olduğunu vurgulayarak, üreticilerin sorunlarını gidermek için çalıştıklarını söyledi.
Ülkede narenciye sezonun en fazla 4 ay sürdüğünü, ticaretin belli türler üzerinden sürdürüldüğünü ifade eden Bakan Çavuşoğlu, var olan ürün çeşidine belli türler eklenerek, bu sürenin uzatılabilmesi ve üretimi devam ettirmenin önemine değindi
Mevcut sorunları çözme gayreti içerinde olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, kimseyi batırıp, yok etme isteğinde olmadıklarını, var olan sorunları çözmek, teşvikleri doğru yönde vermek için çalıştıklarını kaydetti.
Dünyada kendi değerinde satılabilecek, ülkenin ikliminin erkenciliğini kullanarak, yeni türlerde narenciyenin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, narenciyenin kökünde çok emek olduğunu söyledi.
Valensiya ürünün 52 bin tonun satıldığını, ağaçta kaldığı düşünülen valensiya için de böyle bir risk olmadığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, 20 bin tonun bir kısmının özel sektörde satılmış göründüğünü, bir kısmının ise Cypfruvex tarafından alınacağını belirtti.
Çok, sıkılmayacak bakımsız ve toplanmayacak kadar karsız bahçeler haricinde hiçbir ürünün dalında kalmayacağını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, üretimin içinde görünen bütün bahçeler için gereğinin yapılacağını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, ürünün en iyi şekilde pazarlanabilmesi için üreticinin yanında olduklarını sözlerine ekledi.