Netanyahu, hükümet tarafından kurulan iç soruşturma komisyonuna verdiği ifadede, 14 Mayıs'tan itibaren gemilerle karşı karşıya gelmemek için Türk hükümetine mesajlar gönderdiklerini söyledi. Gemiler Gazze yakınlarına gelene kadar bu temasların devam ettiğini belirten İsrail Başbakanı, "Tüm diplomatik çabalarımıza rağmen, Türk hükümeti, (Mavi) Marmara'nın ablukayı delme çabasını engellemek için hiçbir şey yapmadı. Türk aktivistlerle İsrail'in çatışması çıkarlarıyla çatışan bir durum olarak görmedikleri anlaşılıyor." ifadelerini kullandı.
EYLEMCİLERE ZARAR VERİLMEMESİNİ İSTEMİŞ
9 kişinin katledildiği baskını savunan Netanyahu, "İsrail devleti ve ordusu, uluslararası hukuka uygun bir eylem gerçekleştirmiştir. Bir başbakan olarak İsrail'in varlığına tehdit teşkil eden Hamas'ı görmezden gelemezdim." dedi. İsrail Başbakanı, komisyonun da bu şekilde bir karar vereceğinden emin olduğunu söyledi.
ABD'ye hareketinden önce bakanlara 'eylemcilere zarar verilmesin' talimatı verdiğini savunan Binyamin Netanyahu, askerlerin baskında azami dikkat gösterdiğini fakat kendilerini savunmak zorunda olduklarını ifade ederek, "İsrail devleti onlarla gurur duyuyor." dedi.
Emekli Haklim Jacob Türkel başkanlığındaki komisyonda iki yabancı gözlemci bulunuyor. Savunma Bakanı Ehud Barak ve Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi'nin de bu hafta komisyona ifade vermesi bekleniyor.