New York Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından düzenlenen ve Kıbrıs New York Yardımlaşma Cemiyetinin desteklediği anma töreninin açılışında konuşma yapan New York Başkonsolosu Levent Bilgen, ''Sayın Denktaş, Kıbrıs Türkü'nün varlığını, onurunu korumaya yönelik sarsılmaz tutumuyla, Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının gözünde bir sembol olarak gönüllerdeki yerini daima koruyacaktır'' dedi.
Bilgen, Denktaş'ın, Kıbrıs Türk halkına, tarihin en zorlu dönemlerinde önderlik ettiğini vurgulayarak ''Halkının meşru haklarını gerek cephede mücahit kimliğiyle, gerek KKTC'nin kurucu devlet adamı kimliğiyle, gerekse müzakere masasında diplomat vasfıyla, tüm platformlarda etkin şekilde savunmuş, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm için üstün gayret göstermiştir'' dedi.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da konuşmasında, Denktaş'la genç bir diplomatken Viyana Büyükelçiliğinde tanıştıklarını anlatarak Denktaş'ın bilinmeyen yönlerinden söz etti.
Denktaş'ın ''üstün müzakereci ve üstün diplomat'' olduğunu vurgulayan Apakan, Kıbrıs meselesinin bugün kabul edilmiş ''siyasi eşitlik'', ''iki kesimlilik'' gibi pek çok ilkesinin Denktaş tarafından geliştirildiğini anlattı.
Denktaş'ın Kıbrıs Türklerini kurumsal olarak temsil eden bir lider olduğundan da söz eden Apakan, Denktaş'ın çok üretken ve çok çalışkan olduğunu, Türkiye'yi her zaman çok sevdiğini anlattı. Büyükelçi Apakan, Denktaş'ın cenaze töreninin herkesi birleştirdiğini de belirtti.
KKTC'nin New York Temsilcisi Büyükelçi Hilmi Akil konuşmasına, ''Rauf Denktaş milli bir kahramandı, o üstün bir devlet adamıydı, Kıbrıs Türk halkını dağınık bir cemaat konumundan, devlet sahibi bir halk haline gelmesine önderlik etti'' dedi. Milli kahramanlık payesinin Denktaş'a halkı tarafından verildiğini vurgulayan Akil konuşmasında, Denktaş'ın herkesin saygısını kazanmış bir lider olduğunu anlattı.
Geceye Washington Büyükelçiliği Müsteşarı ve merhum Denktaş'ın torunu Rauf Alp Denktaş da katıldı. Denktaş duygulu konuşmasında, dedesiyle yaptığı sohbetlerden söz etti ve dedesinin ''yaşayamadığı, ama yaşamayı arzu ettiği bir hayatı anlatan'' sevdiği bir İngilizce şiiri de katılımcılara okudu.
Rauf Alp Denktaş, dedesine siyasi mücadelesinin nasıl başladığını sorduğunda, Denktaş'ın, ''O siyaset değildi ki o toplumsal bir varoluş mücadelesiydi, onun yapılması gerekiyordu, herkes gibi ben de yaptım'' dediğini aktardı. Merhum Denktaş'ın son nefesini verene kadar, ''Anavatanla bağlarınızı güçlü tutun'' mesajını verdiğini de anlatan Rauf Alp Denktaş, ''Evimizin içinde Türkiye'ye en ufak bir eleştiri imasını bile hiçbir zaman söyletmedi'' diye konuştu.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Ali Çınar da konuşmasında, TADF'nın başkanı seçilmesinin ardından TADF olarak ilk etkinliklerini, tüm hayatını Kıbrıs davasına adamış rahmetli Denktaş'ı anmak için yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Çınar, Denktaş'ın kendisine, Kıbrıs davasına yurt dışında da sahip çıkılması, ABD'de de Türk toplumuna en iyi şekilde anlatılması ve mücadeleye devam edilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
Çınar, ''Amerika'daki Türk toplumu ve TADF olarak, Kıbrıs davasına sahip çıkarak sesimizin daha gür çıkması için elimizden gelen desteği ve gücü göstereceğimizi taahhüt ediyoruz'' dedi.
New York Kıbrıs Türkleri Yardım Cemiyeti Başkanı Ali Sencer de konuşmasında, Kıbrıs davasının savunulmasında Denktaş'ın büyük rolünü anlattı ve insan olarak da Denktaş'ın son derece iyi niyetli ve vasıflı bir kişi olduğunu vurgulayarak kendisiyle olan anılarından söz etti.
Denktaş'ın hayatını anlatan belgesel bir filmin de izlendiği gecede duygulu anlar yaşandı.