Bugün sabaha karşı gelen ÖTV artışları bazı konularda kafa karışıklığı yaşanmasına neden oldu.
En çok soru işareti ise motorlu taşıtlara yönelik gelen ÖTV artışının hangi araç tiplerini kapsadığı konusundaydı. Kesin olan birşey var ki, 1200 motor kapasitesine sahip araçlar yapılan ÖTV artışlarından etkilenmiyor.
Peki ya 1600 motor kapasitesine sahip araçlar? Ya da ÖTV'den etkilenen araçlarda dün kaç TL'ye alabileceğiniz binek otomobile bugün gitseniz kaç lira ödemek zorunda kalabilirsiniz?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Orta Vadeli Planı açıklarken gazetecilerden gelen ÖTV artışına yönelik bir soruya verdiği yanıt kafaların biraz daha karışmasına neden oldu. Türkiye'den en çok 1600'ün altı motor kapasitesine sahip araçların satıldığını, bu tür araçlarda da herhangi bir ÖTV artışı yapılmadığını söyleyen Babacan, 1600 üzeri araçlarda anahtar teslim fiyatta artışın yüzde 12.5, 2000 üzeri araçlarda ise yüzde 25 olacağını açıkladı.
Bu açıklama, "ÖTV artışına 1600 motor kapasitesine sahip araçlar da dahil mi" sorusunu beraberinde getirdi.
Biz de konuyu netleştirmek ve ÖTV artışının pazara olası yansımalarını bulabilmek açısından sektör uzmanlarına danıştık.
Aldığımız bilgilere göre 1600 motor yapılan ÖTV artışına dahil değil. Çünkü bu tür araçların ruhsatlarında yazan motor kapasitesi çoğunlukla 1598 santimetreküp. 1600 motor kapasitesine ulaşmadığı için de bu araçların ÖTV'sinde ve dolayısıyla anahtar fiyatlarında ÖTV kaynaklı herhangi bir artış yaşanmayacak.
Peki bu bilgi neden bu kadar önemli? Çünkü Türkiye'de en çok satılan binek araçlar 1600 motor kapasitesine sahip araçlar. Dolayısıyla eğer bu kapasitedeki araçlar eğer ÖTV artışından etkilenseydi otomotiv sektöründe bütün yapılan hesapların şaşma olasılığı ortaya çıkacaktı.
Sektörün binek araçlar için 2011 yılı beklentisi yaklaşık 800-850 bin araç seviyesinde. Bu durumda zaten döviz kuru nedeniyle fiyatı oldukça ciddi bir artış yaşamış olan binek araçlarda ÖTV artışıyla 2011 sonunda 800 binin altında bir satış rakamı ortaya çıkma olasılığı artacak, bu da sektörün 2012 beklentilerini de tamamen değiştirecekti.
Yapılan ÖTV artışının sektörün özellikle 2012 model araçlara yönelik satışının zirve yaptığı kasım ve aralık ayının hemen öncesinde gelmiş olması da sektör açısından tedirginlik yaratan bir durum.
Peki bu ÖTV artışlarının motor silindir hacmi 1600-2000 arasında olan bir araca yansıması nasıl olacak?
İşte size hiçbir marka ve model vermeden gerçek bayi fiyatları üzerinden iki motorlu binek araç örneği.
Örneğin dün bayide 78 bin 161 TL ödeyerek anahtarını alabileceğiniz bir araca son ÖTV artışından sonra bugün aynı bayiden anahtar teslim almak için ödemeniz gereken tutar 89 bin 575 TL'ye çıktı. Yani bir günde bu aracın fiyatı 11 bin 414 TL arttı.
Bir başka örnek. Bu örneğe göre ise aracın dünkü anahtar teslim fiyatı 65 bin 596 TL'ydi. ÖTV artışı geldi. Bugün giderseniz aynı aracı aynı bayiden 74 bin 215 TL'ye alabilirsiniz. Burada da anahtar teslim fiyata yansıması 8 bin 619 TL. İki örnek modelle bakarsak ÖTV artışı 1600-2000 motor arasındaki bir aracın anahtar teslim fiyatında 8 bin-12 bin TL arasında bir artışa neden olacak.
1600'ün üzerinde motor silindir hacmine sahip araçlar toplam pazarın yüzde 10'unu oluşturuyor. Yani 1200 ve 1600 motor, ÖTV artışına dahil edilmemiş olsa da pazar oyuncuları bazı hesaplarını yine de yapmak zorunda.
Çünkü Türkiye'de peşin ödemeyle araç alımının çok fazla olmadığı gözönüne alındığında bir binek otomobil satın almak için kullanılacak otomobil kredilerinin de taksit büyüklüğü düne göre oldukça ciddi oranda artmış durumda. Bunun da özellikle 1600 ve altı motor silindir hacmine sahip araçların zaten yüksek olan pazar payını daha da artırma olasılığı yüksek görünüyor.