Türkiye Dış İşleri Bakanlığı’nın günlerdir sürdürdüğü temaslarda devam eden görüşmelerin sonucu bugün belli olacak. Ermeniler’in ısrarla gündeme getirmek istediği sözde ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısının gündeme alınmaması için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan söz almıştı.
Bu gün sabah saatlerinde özel bir mektupla tasarı konusundaki hassasiyetlerini dile getiren Başbakan Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama’ya “Tasarının gündeme gelmesi Türk-ABD ilişkilerine zarar verir” uyarında bulunduğu da ifade edildi.
TÜRKLER DEVREYE GİRDİ
Amerika'daki Türk kuruluşları da devrede. Amerikalılar, e-postalarla harekete geçirilmeye çalışılıyor. Ermeni kuruluşlar ise, kendilerine destek verenlerin Kongre üyeleriyle görüşmelerini sağlama çabasında.
Gözler Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'de. Pelosi'nin seçim bölgesi Ermeni nüfusunun yoğun olduğu California.
Başkanlıkta son günlerini geçiren Pelosi, tasarıyı gündeme getirerek kendi seçmenine mesaj vermek istiyor. Ermeni diyasporası da yoğun kulis faaliyetleri yürütüyor.
Tasarı gündeme gelirse geçme riski yüksek. Çünkü tasarıya destek veren çok sayıda vekil, Amerikan siyaset terimiyle 'topal ördek' durumunda. Yani onlar da Meclis'teki son günlerini geçiriyor. Tasarının geçmesi yönünde oy verecekleri söyleniyor.
DAVUTOĞLU: “UMARIM TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİ YENİ BİR SINAVA GİRMEZ”
Türkiye, Amerikan hükümetinden tasarıya karşı etkin çaba harcamasını bekliyor. Tasarının geçmesi halinde iki ülke ilişkilerine vereceği zararı Amerika'ya anlatıyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Umarım noktasal girişim halinde kalır. Türk-Amerikan ilişkilerini yeni bir sınava sokacak karar çıkmaz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de, "Tasarıya muhalefetimizi açıkça ortaya koymuştuk" dedi, Temsilciler Meclisi ile bu konuda temas halinde olduklarını söyledi.
Bir başka Dışişleri yetkilisi de ''Tasarıya muhalefetimiz net' açıklaması yaptı, "Şu anda, tasarının oylanması için gündeme alındığına dair bize ulaşmış bir bilgi yok" diye konuştu.
Ama Ankara, Ermeni iddialarının sürekli Türkiye'nin önüne getirilmesine de tepkili:
"İlişkilerin zedelenmesine ABD izin vermez. Her nisanda işkence aracı olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz."
Ermeni iddialarını içeren tasarı, mart ayında Temsilciler Meclisi'nin alt kanadı Dış İlişkiler Komitesi'nden Komite Başkanı Howard Berman'ın yoğun çabalarıyla bir oy farkla geçmişti.