İran devlet televizyonunun (IRIB) internet sitesinde yer alan haberde, başkent Tahran'da muhaliflerle yönetime destek verenler arasında çatışma çıktığı belirtildi.
Televizyon, gösteriler sırasında İran rejimi karşıtı Halkın Mücahitleri örgütü tarafından öldürüldüğü iddia edilen Sanei Jale adlı öğrencinin cenaze törenine katılan insanlarla öğrencilerin, "fitneci gruba bağlı olduğu anlaşılan başka bir grupla çatıştığını ve bu grubu alandan uzaklaştırdığını" ifade etti.
Tahran'da önceki gün muhalefet gösterisinde vurularak öldürülen öğrenci konusunda taraflar birbirini suçluyor. Hükümet Sanei Jale'yi muhaliflerin öldürdüğünü iddia ederken, muhaliflere ait internet siteleri ise Jale'nin güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu öne sürüyor.
IRAK'TA GIDA VE HİZMET PROTESTOSU
Irak'ın güneyindeki Kut kentinde, güvenlik güçleriyle yetersiz temel hizmetleri protesto eden göstericiler ardasında çıkan çatışmada ölenlerin sayısı 3'e çıktı.
Polis ve hastane kaynakları, 3 göstericinin öldüğünü, 15'i polis 30 dolayında kişinin de yaralandığını belirtti.
Vassit vilayeti sözcüsü, yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 2 bin göstericinin hükümet binalarına saldırdığını ve valinin ikametgahını ateşe vermeye çalıştığını söylemişti.
Valilik binasının çatısındaki keskin nişancıların göstericilere ateş açtığı, 16 yaşındaki bir gencin öldüğü bildirilmişti.
MISIR'DA PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Mısır'da ordunun uyarısına rağmen işçiler ve halkın protestoları devam ediyor.
Hüsnü Mübarek'in cuma günü iktidarı bırakmasının ardından, ordunun protesto ve grevlerin ekonominin düzelmesi ve hayatın normale dönmesi çabalarını engellediğini belirterek, protesto ve grevlere son verilmesi uyarısına karşın, Kahire havaalanındaki yüzlerce çalışan daha iyi ücret ve sağlık sigortası için gösteri yaptı.
Sanayi bölgesi Nil Delta'sında bulunan Mahalle El Kübra kentindeki en büyük tekstil fabrikasının işçileri de ücretlerinin artırılması için greve gitti ve fabrikadaki yolsuzluk iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.
Sahil kenti Port Said de ise yaklaşık 1000 kişi kirli atıklarını yakınlardaki bir göle boşalttığı gerekçesiyle, bir kimya fabrikasının kapatılması için gösteri yaptı.
MÜBAREK ÜLKESİNDE ÖLMEK İSTİYOR
Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesinin ardından eski Tarım Bakanı Emin Abaza ile iki işadamı hakkında soruşturma açıldı.
Resmi haber ajansı MENA, Mübarek döneminde Tarım Bakanı olan Abaza, Mübarek'in partisi NDP'nin önde gelen üyesi ve Kleopatra Seramik şirketinin Başkanı Muhammed Ebu El Eneyn ve Amr El Mansi isimli işadamları hakkında soruşturma açıldığını, bu kişilere seyahat yasağı getirildiğini, ayrıca mal varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.
Mısır'daki yeni askeri yönetim, eski rejim ve yetkilileriyle ilgili yolsuzluk iddialarını araştırma kapsamında eski Başbakan, İçişleri Bakanı ve Enformasyon Bakanı hakkında soruşturma başlatmıştı.
Bu arada Suudi Arabistanlı bir yetkili, Mübarek'in sağlık durumuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, eski liderin her şeyden vazgeçtiğini ve Şarm El Şeyh kentinde yaşamını sürdüreceğini söylediğini belirtti.
Mübarek'i Suudi Arabistan'a davet ettiklerini ifade eden yetkili, devrik liderin teklifi reddettiğini ve "Mısır'da ölmek istiyorum" dediğini kaydetti.
MÜSLÜMAN KARDEŞLER PARLAMENTODA ÇOĞUNLUK ARIYOR
Mısır'ın en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, gelecek aylarda yapılması planlanan seçimlerde parlamentoda çoğunluk elde etmeye çalışmadığını açıkladı.
Müslüman Kardeşler üyesi Essam el Eryan, "Parlamentoda çoğunluk arayışında değiliz. Bu tüm partilere bir mesaj" dedi.
Örgütün "iki numaralı ismi" Mahmut İzzet de tüm bölgelerde aday çıkarmayacak olan örgütün iktidarla değil, "genel menfaatle" ilgilendiğini vurguladı.
Müslüman Kardeşler dün sınırlamalar kaldırıldığında siyasi parti kurmayı planladığını açıklamıştı.
Örgütün internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Halkın parti kurma özgürlüğü konusundaki talebi yerine getirildiğinde örgüt bir siyasi parti kuracak" denilmişti.
Müslüman Kardeşler örgütü 1920'lerde kurulmuştu. Devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek örgütü yasaklasa da örgüt yandaşları bağımsız olarak meclise girebiliyorlardı.
MUHALİFLERE "DUR" DİYEN BİRİ ÇIKTI
Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni, seçim öncesinde Mısır tarzı isyan etmeye çalışanları hapse atacağını belirtti.
İktidardaki 25 yıllık süresini uzatması beklenen Museveni, düzenlediği basın toplantısında, Uganda'da, birinin iktidarı ele geçirmek için anayasa dışındaki araçları kullanmasının sözkonusu olmadığını kaydetti ve ''Burada Mısır tarzı bir devrim olmayacak'' dedi.
Seçim yarışına katılacak olan muhalif Kizza Besigye, partisinin seçim sonrasında aldığı sonuçların resmi sonuçlarla uyuşmaması halinde sokak protestoları yapılması için sık sık çağrıda bulunuyor.
Gerilla ordusunun başı olarak 1986'da iktidara gelen Museveni, 5 yıl daha iktidarda kalmak için Besigye ve diğer muhalif rakipleri ile seçimde yarışacak. Seçim kampanyasında rap tarzı şarkıyla Ugandalı gençlerin ilgisini çekmeye çalışan Museveni, 5 yılın sonunda Uganda'nın orta gelir düzeyinde bir ülke olacağını savunuyor.
Ugandalılar 18 Şubat cuma günü devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri için sandık başına gidecek.