Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün sınırda görev yapacak özel orduyla ilgili açıklamalar yapacak.
Erdoğan'ın muhalefet liderleriyle yaptığı turda gündeme gelen özel birliklerle ilgili açıklama yapmasından önce gazetelere bazı bilgiler yansıdı. Buna göre, özel birlikler aslında Genelkurmay Başkanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı "profesyonel ordu" tanımını karşılıyor.
Milliyet gazetesinin haberine göre, plana göre yeni yapılanmanın en önemli ayaklarından biri sınır birliklerinin Jandarma’dan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) devredilmesi. İran sınırındaki jandarma hudut birlikleri KKK’ya devredilmiş durumda. Bu süreçte, PKK’yla mücadelede en kritik bölge olan Irak sınırındaki hudut birliklerinin tamamı da Kara Kuvvetleri’ne bağlanacak. Böylece, sıcak sınırda tamamı KKK’ya bağlı profesyonel birlikler görev yapacak.
Bölgedeki askeri gücün kaynağını komanda eğitimi almış muharip güçler oluşturacak. Bunlar büyük oranda mobil olarak hareket edecekler.
Hem, temel askerlik hizmetini, belli bir eğitim aldıktan sonra komando olarak sürdürecek olanlar hem de askerliğini komando olarak yapmış ve bu hizmeti sürdürmek isteyenler profesyonel ordunun insan kaynağını oluşturacak. Bunlar en az 5 yıl, yüksek maaşla görev yapacak. Belirlenecek şartlara, kondisyonlarına ve taleplerine bağlı olarak 5-10 yıl arasında görev yapabilecekler. Bekâr olmaları tercih edilecek.
Profesyonel askerler sınır boylarında aktif görev alacak, sınır ötesi harekât ve sıcak takip yapacaklar. Askerliğini uzun dönem olarak yapan ve profesyonel olmayanlar, örneğin lojistik hizmetleri veya aşçılık gibi geri hizmetlerde görev alacak. Bunlar, terörle mücadelede savaşan unsurların arasında kesinlikle yer almayacak.
Genelkurmay, profesyonel askerlerin, sivil yaşamlarının garanti altına alınmasına ilişkin olarak “memuriyetten” farklı bir çalışma yürütüyor. Bu kişilerin, askerlik hizmetinin ardından kamuda görev yapmasının hem devlete hatırı sayılır bir ekonomik yük getirdiği, hem de amaca tam olarak hizmet etmediği değerlendiriliyor. Bu nedenle, bu kişilerin kamuda görevlendirilmesi yerine, bir seferde verilecek, özendirici bir tazminat miktarıyla kendi işlerini kurabilmeleri formülü üzerinde çalışılıyor. Tazminat miktarı olarak 50 ile 70 bin TL arasında bir rakam üzerinde çalışılıyor.