Özgürgün, KKTC Hükümetinin İcraatlarını Değerlendirdi
|
|
|
|
Başbakan Özgürgün, düzenlemiş olduğu basın toplantısında Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğu için azami gayreti gösterme kararlılıklarını vurguladı.
|
|
|
|
29 Ağustos 2016 Pazartesi - 14:13 |
|
|
|
|
|
|
|
Özgürgün, “Hükümet olarak tek hedefimiz “halkımıza hizmette”, samimi, şeffaf, ilkeli en önemlisi gerçeklere dayalı yeni yönetim vizyonu ve anlayışıyla ülkemizi daha güzel günlere ulaştırmaktır” diyerek bu nedenle, 27 Nisan 2016 tarihinde Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu alan Hükümet programında belirttikleri her vaadi tüm imkanları zorlayarak hayata geçirmek, toplumu refaha huzura kavuşturmak için durmadan yorulmadan yılmadan çalışacak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına aydınlık bir döneme doğru kararlılıkla yol alacaklarını söyledi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün devraldıkları ülke yönetiminde hiçbir kişi, kurum ve kuruluşu göz ardı etmeden, ötekileştirmeden ve kamu kaynaklarının yerinde etkili ve verimli kullanılması hedefinden sapmadan ülkeyi çok daha ileriye, huzura ulaştırmak için uyum içinde çalışmalar sergilediklerini belirtti
Bağımsız milletvekillerinin desteğiyle UBP-DP hükümeti uyum içinde ve halkı ile bir bütün olduğunu belirten Özgürgün, Hükümet olarak hizmet etme kararlılığından asla ödün vermeyeceklerini ve üstlerine düşen görev, birlik ve beraberlik içinde küçük tartışmalara, küçük hedeflere ya da amaçlara odaklanmadan, boşa zaman ve enerji harcamadan ülke için yapacaklarının peşinde koşacaklarını bildirdi.
Özgürgün, amaçlarının; halkın tüm sektörlerinin, hükümetlere karşı yıpranan, zafiyete uğrayan güvenini yeniden kazanmak, gerçeklerden temel alan ‘umut hükümeti’ olduklarını kanıtlamak olduğunu söyledi.
Özgürgün “Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti olarak ülkemizde gerek iç gerekse dış sorunların oldukça yoğunluk kazandığı çok zor bir dönemde kritik bir Meclis aritmetiğiyle görev üstlendiğimiz hepimizin malumudur.
Hükümetimizin dört aylık görev süresi sonunda Anavatan Türkiye’den adamıza deniz altından ulaştırılan hayati suyun Geçitköy barajını doldurduğu halde günlerce anlamsız bir şekilde tartışmaların sürdürüldüğü, devlet yönetiminde devamlılığın esasına rağmen, partisel kaygılarla, “yapısal dönüşüm programına” destek sağlayacak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik Mali İşbirliği Protokolü’nün inatla imzalanmadığı, Devletten alacaklarını tahsil edemeyen vatandaşlarımızın haykırışlarına kulak tıkandığı, çalışanlarımıza, emeklilerimize sosyal yardım alanlara maaş ödemelerinin gününde yapılamadığı, dahası kendi parti kurullarından ülke yönetmeye kalkışıldığı, anavatanla ilişkilerin kopma noktasına taşındığı dönemin geride kaldığı da tüm Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin malumudur.
Hizmetlerimizin halkın tüm katmanlarında, ekonominin tüm sektörlerinde hissedileceği dönemin, yasalar bağlamında Cumhuriyet Meclisi’nin açılışıyla ve 2017 mali yılı bütçesiyle başlayacağını belirtmek isterim” dedi.Özgürgün, Hükümetin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin her köşesinde yaşam süren her bireyin ayrım yapmadan hizmetinde olduğunu belirterek, siyasetin ülkeye, halka hizmet için yapıldığının bilinciyle, partisel kaygılardan uzak sorumluluk bilinciyle görev yürütme kararlılıklarını yineleyerek 4’üncü hizmet ayında gerçekleştirdikleri ilk buluşmaya katılımından dolayı herkese teşekkürlerini sundu.
Özgürgün'ün basın açıklamasının ardından, Başbakan ve bakanlar basın mensuplarının sorularını kabul etti.
“Kıbrıs Türk halkına ayrılan Mali yardım paketinin en etkin ve en doğru şekilde kullanımımın sağlanması için çalışmalarını başlatılmıştır”
Hükümetimizin göreve gelmesiyle beraber, Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi bir yanda var olan çalışmalarını etkin bir şekilde devam ettirileceğini açıklarken diğer yanda ise ilişkileri güçlendirmek adına önüne yeni hedefler koymuştur.
Bu hedeflere bağlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin AB ile ilişkilerini sürdürülebilir kurumsal bir yapıya dönüştürmek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının çıkarlarını koruyarak tüm paydaşların katılımı ile
1) Yeni bir AB vizyonu oluşturmak
2) Bu vizyonu halkımıza iletecek bir İletişim Sratejisi geliştirmek
3) Halkımızı AB konusunda objektif olarak bilgilendirmek için çalışmalar başlatılmıştır.
Güçlendirilmiş yapısıyla ABKM ilk olarak AB ile uyumlu yeni bir Eşitlik Yasası üzerinde çalışmalar başlatmıştır. Yine bu dönemde başlayan yeni bir çalışma ise kültürel mirasımızın gözbebeklerinden olan Girne Kalesinin restorasyonu için başlatılan çalışmalardır.
AB ile ilişkilerimizde belirlediğimiz objektif ve doğru bilgi paylaşımı ilkesinden hareketle, AB kurumlarından halkımıza yönelik yapılan yardımların, hedefleri, sonuçları, analizleri ve etkileri ile ilgili detaylı bilgi talep ederek, Kıbrıs Türk halkına ayrılan Mali yardım paketinin en etkin ve en doğru şekilde kullanımımın sağlanması için çalışmalarını başlatılmıştır.
Yine bununla ilişkili olarak AB tarafından finanse edilen ve amacı Kıbrıs Türklerini AB’ye yakınlaştırmak olan AB Bilgi Merkezinin daha verimli, etkin ve hükümetimizle uyum içerisinde çalışabilmesi için girişimler başlatmış, bu konudaki sıkıntılar AB Komisyon ilgililerine aktarmıştır.
“Başarılı ve elit sporculara destek olmak hedefiyle görev üstlenen Spor Daire’miz stadyumları “Işıklandırma Projesi” inşasına başlanmıştır”
Her yaştaki yurttaşın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, sporu kitlelere yayacak kitlelere olanaklar sağlamak yeni spor tesisleri yapmak, mevcutların geliştirilmesini sağlamak ve tüm spor branşlarını dikkate almak, başarılı ve elit sporculara destek olmak hedefiyle görev üstlenen Spor Daire’miz öncelikle gece maçlarının oynanabilmesi için önceden ışıklandırılan Atatürk Stadyumu dışındaki tüm stadyumların projeleri hazırlanmış, ilk olarak ışıklandırma projesi inşasına Girne 20 Temmuz stadyumundan başlanmıştır.
Girne bölgesinde merkezdeki spor kulüplerinin yoğun antrenman ve maç programlarını büyük ölçüde rahatlatacak olan Karaoğlanoğlu Mete Adanır Sentetik Çim Futbol Sahası yapım aşamasına gelmiş, Akova Eray Vudalı Sentetik Çim Futbol Sahası Yapımına başlanmış, bir çok spor federasyonunun faaliyetlerini sürdürdüğü Lefkoşa Atatürk Spor salonu parke zemini uzun zaman sonra bakıma alınmış ve salon sporlarında Uluslararası standartlarda bir yapıya kavuşturulmuş, yeni sezona hazır hale getirilmiştir
Atletizm sporunun lokomotifi olan Güzelyurt bölgesindeki Güzelyurt Zafer Stadı tartan atletizm pisti projesi yeniden hayata geçirilmiş olup, yakın zamanda yapımına başlanacaktır. Son yıllardaki gerek alt yapılarda gerekse elit düzeyde birçok sporcu barındıran bu bölgemiz bu sayede Uluslararası standartlarda bir tesise kavuşacaktır.
2017-2024 yılları arasında uygulanması planlanan Olimpik Sporcu Yetenek Seçimi ve Alt Yapı Projesi çalışması başlatılmıştır.
Programın birinci basamağı, 5-6 ile 11-12 yaş grupları arasındaki kız ve erkek öğrencilerin ülke genelinde tarama çalışması, ikinci basamağı ise yetenekli sporcu takibi programıdır.
Yetenekli sporcuların, yetenek takibi yapılması suretiyle keşfedilmesi ve program kapsamında takiplerinin yapılması planlanmıştır.
Programın üçüncü basamağı, belirlenen kriterler dahilinde seçilecek elit düzeydeki sporcuların yetiştirilmesi, performanslarının geliştirilmesi sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesidir.
Programın dördüncü basamağı olan, özel spor ve gelişim programları eşliğinde Uluslar arası müsabaka deneyimlerinin sporculara kazandırılması, toplumun takdirle izleyeceği, şampiyon sporcular yetiştirilmesi ile sağlanacaktır.
Programın beşinci basamağı olan elit sporcu merkezi projesi kapsamında üst düzey organizasyonlarda madalya kazanması muhtemel elit sporcuların desteklenmesi projesi yer almaktadır.
Üst düzey sporcuları yaş sınırı gözetmeksizin ülkemizi en iyi şekilde temsil etmesi amacı ile kendi branşları ile ilgili yoğun sportif ve kültürel programlar uygulanarak seçkin ve kapsamlı bir hazırlık ortamının sağlanması, Sağlıklı ve sosyal geleceklerin korunması amacıyla kişisel sporcu planlamaları gerçekleşecektir.
Ülkemiz gençlik ve kültür örgütlerine proje bazında destek veren, sivil toplum örgütleriyle işbirliğini artırarak etkinlikler, aktivitelerin çoğalmasını sağlayan Gençlik Dairemiz Haziran ayından başlayarak ülkedeki birçok etkinliklere destek vermiş yaz kamplarına binin üzerinde öğrencimize imkan sağlamıştır.
28 Ağustos 2016 tarihinde Gençlik Dairesi katkılarıyla Kıbrıs Halk Dansları ve Sanat Merkezi Uluslararası Folklor Günü düzenlenmiştir.
“Devlet Planlama Örgütü tarafından, 18 adet yatırım projesine Teşvik Belgesi verildi”
Hükümetimiz döneminde Devlet Planlama Örgütü tarafından 18 adet yatırım projesine Teşvik Belgesi verilirken, projelerin hayata geçmesiyle toplam 256,718,191 TL Sabit Sermaye Yatırımı yapılacak ve 587 kişiye istihdam imkanı sağlanacaktır.
Devlet Planlama Örgütü ile Türkiye İstatistik Kurumu arasında 05.08.2016 tarihinde teknik işbirliği protokolü imzalanmıştır. Devlet Planlama Örgütü tarafından yeni Milli Gelir, İstihdam, İşsizlik, Ödemeler Dengesi verileri ayrıca İstatistik Yıllığı ve Makroekonomik ve Sektörel Gelişmeler kitapları yayınlanmıştır.
Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, Hükümetimizin tam desteği ile çalışmalarını yürütmektedir.
Farkındalık seviyesinin yükseltilerek halkımızın bilinçlenmesine ilişkin eğitim ve önleme çalışmaları aralıksız devam ederken, yasal alt yapının güçlendirilmesine yönelik adımlar da atılmaya devam etmektedir.
Hükümetimiz bu konuda en büyük ihtiyaçlar arasında yer alan Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin kurulması yönünde başlattığı çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.
“2017 mali yılı bütçe tasarısı çalışmalarının başladığı günümüzde maksimum fayda dikkate alınarak yeni düzenlemeler ön plana çıkarılacaktır”
Nisan, 2016 sonu itibarıyla devraldığımız ve Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı bünyesinde devam eden, çalışmalarımızı bulunduğu yerden ileriye taşınmak hedefi ile sürdürülmüş ve hedefe ulaşmak için yapılan çalışmalar etkili olmuştur.
Çalışmalarımızda, hiçbir kişi, kurum veya kuruluşu gözardı etmeden, kamu kaynaklarının yerinde, etkili ve verimli kullanılması hedefinden sapılmamış olup mali disiplin sürdürülmektedir.
Hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması, bütçe disiplini ve tasarrufu ile özellikle yerel gelirlerin geliştirilmesi yaklaşımı icracı Kurum ve Kuruluşlarla koordine edilerek yerine getirilmektedir.
Sosyal harcamaların hedef ve öncelikler çerçevesinde yapılmasına özel önem gösterilmektedir. Bu hususa özellikle, 2017 mali yılı bütçe tasarısı çalışmalarının başladığı günümüzde maksimum fayda dikkate alınarak yeni düzenlemeler ön plana çıkarılacaktır. Uygulanmakta olan ve uygulanacak olan tarım sektörüne yönelik teşviklerin daha bütçe sürecinde kalem kalem ayrıştırılması sağlanacaktır. Yerel gelirlerin geliştirilmesi ise uygulama sonuçlarından açıkça görülmektedir.
Özetlemek gerekirse; 2015 yılının 3 aylık Mayıs-Temmuz 2015 döneminde, geçmiş yılın ayni dönemine göre %4,3 artış ile 775,3 milyon TL olarak gerçekleşen yerel bütçe gelirleri, 2016 yılının ayni döneminde %8,6 artış ile 842,1 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Mayıs-Temmuz 2016 dönemi yerel bütçe giderlerine baktığımızda ise, 2015 yılının ayni döneminde 764,3 milyon TL olan gerçekleşme, 2016 yılının ayni döneminde 812,5 Milyon TL’na ulaşmıştır. Özellikle 24 milyon TLtutarında ek mesai ile 45 milyon TL tutarında doğrudan gelir desteği ve diğer teşebbüslere 11.5MilyonTL tutarında ödeme gerçekleştirilmiştir.
Bir hususa özellikle vurgu yapmak gerekirse, geçmiş dönemlerden gelen kamu borçları ve yapılamayan faiz ödemeleri sadece kamu maliyesinin değil tüm kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimlerin de önünde büyük bir sorun olarak kendini göstermektedir. Bunun için olumlu motive olup, bu sorunun ateşinin düşürülmesi ve bu yılsonu itibarıyla bir kısım faiz ödemesi yapılması başlıca hedefimizdir.
İlave yapılan veya yapılacak olan her borçlanmanın da nedenleri ve geri ödeme planları açıkça paylaşılacaktır.
Yaklaşık üç aylık süre içerisinde Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu tarafından 12 adet rapor düzenlenerek, bu raporların 3’ü gerekli yasal işlemlerin başlatılması için Hukuk Dairesi’ne gönderilmiştir. Bunlara ilaveten 6 görevle ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Merkezi İhale Komisyonu ise 164,5 milyon Türk Lirası değerinde 138 ihaleyi sonuçlandırarak karara bağlamıştır.
“Özel İletişim Hizmetleri Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulu’na gönderilme aşamasına getirilmiştir”
Yapılan değişiklik ile daha önce Özel İletişim Hizmetleri Vergisi kapsamında düzenlenmeyen televizyon platformları gibi uydu platformu hizmetlerinin de Yasa kapsamına alınmak suretiyle vergilendirilmesi amaçlanmıştır.
Gelir ve Vergi Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları)(Değişiklik)Yasa Tasarısı Teknik Kurul gündemine getirilmiştir. Tasarı ile ilgili kadroyu tutup da başka yerlerde görev yapanlara değil, fiilen o görevi yapana kasa tahsisatı verilmesi öngörülmektedir.
“Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda” yapılan değişiklik ile özel ödeme şekilleri günümüz koşullarına göre güncellenmiştir. Banka kartı, kredi kartı gibi günümüzde çeke nazaran daha çok kullanılan ödeme araçları ile kamu alacağının tahsilatına imkan verilmiştir. Bu tasarıyla, ayrıca daha önce uygulamada bulunmayan takas yöntemi ile vergi borçlularının devletten olan alacakları arasında mahsuplaşma olanağı hayata geçirilecektir.
Ülkemizde noterlik mesleğinin bulunmaması ve yürürlükteki Tasdik Memurları Yasasının günümüz koşullarına hizmet etmemesi, tasdik memurlarının yetkilerinin sınırlı olması nedeni ile yeterli akademik ve teknik donanıma sahip noterlik mesleğinin oluşturulması, mesleğin kurumsallaşması amacıyla bu mesleğe ilişkin usul ve esasları yeniden düzenleyecek “Noterlik Yasa Tasarısı” Bakanlar Kurulu’na gönderilme aşamasına getirilmiştir.
Ülkemizde seyrüsefer ruhsat harçlarında değil, aynı zamanda yakıt sektöründe tespit edilen önemli ölçüdeki kayıt dışılığın önlenmesi, akaryakıtın ülkeye giriş noktasından itibaren akaryakıt istasyonlarındaki dağıtımının takip edilmesi ve kayıt altına alınması için elektronik yöntemler ve yazılım programları kullanılmasına olanak sağlanması amacıyla “Yol Kullanım ve Emisyon Hizmetleri Ücretleri Yasa Tasarısı” hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu Tasarı ile motorlu araçların seyrüsefer ruhsat harcı, araç sigortası, egzoz emisyon ölçüm testi ve araç muayenesine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğinin akaryakıt alımı sırasında denetlenmesi, tedbir alınması ve böylece hem akaryakıtın hem de araçlar üzerinden alınan diğer harç ve vergilerin kontrolünün sağlanması amaçlanmıştır. Buna ilaveten özellikle uluslararası anlaşmalardan doğan ve kayıt dışılığa da sebebiyet veren akaryakıt muafiyetlerinin kaldırılmasına yönelik değişiklik taleplerimiz muhataplara iletilerek çalışma başlatılmıştır.
2013 yılında yapımı tamamlanan ve kısmen hizmete açılan Yeni İskele Şubesi’nde tarh ve tahakkuk esaslı işlemler yapılamıyordu. Bu amaçla Şubenin her türlü vergi hizmetinin verilebileceği tam teşekküllü bir Şube haline gelmesi adına yapılan alt yapı çalışmaları tamamlanmak üzeredir.
1990’lı yıllardan beri Daire işlemlerinde kullanılan Cobol programının artık günümüz koşullarına uygun olmaması nedeniyle yeni bir programın kullanılacağı sisteme geçilmesi için gerekli alt yapı çalışmaları başlatılmıştır. Görev akış şeması düzenlenmiş ve amaca uygun durum değerlendirmesi yapılan toplantılar gerçekleştirilmiştir. Yeni programların Aralık, 2016 tarihine kadar kullanılmaya başlanması, Nisan 2017 tarihine kadar elektronik beyannamelerin alınabilmesi ve 2017 yılı sonuna kadar da elektronik tahsilatın yapılabilmesi amaçlanmaktadır.
Elektronik Belge Yönetim Sistemine Geçiş ile, gerek kurum içi birimlerimiz arası yazışmalarımızı gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları ile olan yazışmalarımızın bilgisayar ortamında yapılmasını sağlayarak; yazışmaların standartlaşması, sevk, paraf ve onay sürelerinin kısaltılması, sağlıklı bir şekilde arşivlenmesi, bunlara ek olarak harcanan emek, zaman ve kırtasiye maliyetlerinden tasarruf edilmesi amaçlanmaktadır. Bu sistem ile kamu kurum ve kuruluş ile gerçek ve tüzel kişilerden gelen tüm yazılar elektronik ortama alınmakta ve bu ortamda muhafaza edilmektedir. Sistem an itibarıyla uygulanmaktadır.
“Yürütülmekte olan müzakerelerin sonucunda oluşturulması hedeflenen yeni ortaklığın kalıcı olabilmesi için, Kıbrıs’taki iki halkın egemen eşitliği temelinde kurulması gerekir”
Dışişleri Bakanlığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkilerini yürütmekte, halkımızın hak ve çıkarlarını her düzeyde savunmakta, 50 yıldan bu yana uluslararası kamuoyunun gündeminde olan Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarının gözetildiği, adil, kalıcı ve kapsamlı bir anlaşmaya varılabilmesi çabalarına katkı koymayı sürdürmektedir. Bu kapsamda, yürütülmekte olan müzakerelerin sonucunda oluşturulması hedeflenen yeni ortaklığın kalıcı olabilmesi için, Kıbrıs’taki iki halkın egemen eşitliği temelinde kurulması gerektiğini ve Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamından yana olduğumuzu vurgulamaktan kaçınmamaktayız. Yürütülen müzakere sürecinin ucu açık bir süreç olmadığını ve son deneme olarak değerlendirilen sürecin 2016 yılı itibarıyla tamamlanması gerektiğinin altını çizmekteyiz.
Tüm temas ve gerek yurt içi gerekse de yurtdışı ziyaretlerimizde Kıbrıslı Türklere yıllardır uygulanan haksız izolasyonun kaldırılmasının gerektiği ifade edilmekte ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası camia nezdinde eşit hak ve çıkarlarının gözardı edilmesine son verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kıbrıs’taki eşit taraflardan birine devlet, diğerine toplum muamelesi yapılmaya devam edildiği sürece Ada’da kabul edilebilir adil ve kalıcı bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmayacağı ilgili tüm taraflara telkin edilmektedir.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği başta olmak üzere, ülkemizdeki uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülke temsilcileriyle düzenli temaslar gerçekleştirilmekte ve sözkonusu temsilciler nezdinde gerekli diplomatik girişimler yapılmaya devam edilmektedir. BM Barış Gücü ve AB kurumlarının Ada’da mukim temsilcileriyle her seviyede temel dış politikamız çerçevesinde işbirliği ve karşılıklı görüş alışverişi sürdürülmektedir. AB ve BM Kalkınma Programı (UNDP) ekonomik proje çalışmaları kapsamında ülkemiz makamlarıyla gerekli koordinasyon ve işbirliği sağlanmaktadır.
“Uluslararası örgütlerin faaliyetleri merkez ve yurtdışı uygulama birimlerimiz aracılığıyla takip edilmektedir”
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin faaliyetleri merkez ve yurtdışı uygulama birimlerimiz aracılığıyla takip edilmekte, örgütlerin düzenledikleri etkinliklere katılım sağlanmakta, bazı etkinliklere evsahipliği yapılmakta, sözkonusu örgütler nezdinde dış politika hedeflerimizin ilerletilmesine yönelik girişimler yapılmakta ve yazışmalar gerçekleştirilmektedir.
Kıbrıs konusundaki görüşlerimizi birinci elden aktarabilmek maksadıyla Sayın Dışişleri Bakanı’nın çeşitli yurtdışı ziyaretlerine başlamıştır. 21-23 Haziran 2016 tarihleri arasında, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak, ilk resmi ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilmiştir.
Sayın Dışişleri Bakanımız çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla 11-13 Temmuz 2016 tarihlerinde Garantör ülke Birleşik Krallık'ın başkenti Londra’ya bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyareti esnasında 11 Temmuz 2016 tarihinde Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı (Alliance of EuropeanConservativesandReformists - AECR) Başkan Yardımcısı, Muhafazakar Parti Milletvekili GeoffreyClifton Brown, Birleşik Krallık Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu (AllPartyParliamentaryGroup-Turkey) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Birleşik Krallık Parlamentosu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu (All-PartyParliamentaryGroupfortheTurkishRepublic ofNorthernCyprus) üyesi LordBalfe ve Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı üyesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu üyesi olan Muhafazakar Parti Milletvekili Mark Field ile ayrı ayrı görüşmeler yapmıştır.
Birleşik Krallık temasları çerçevesinde ayrıca, sırasıyla Birleşik Krallık Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı ve Muhafazakar Parti Milletvekili CrispinBlunt, Birleşik Krallık Parlamentosu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dostluk Grubu Eş Başkanı LordSharkey ve beraberinde Dostluk Grubu üyesi LordMaginnis ve Dostluk Grubu Onursal Sekreteri Lady Butterworth, TC Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüşmüştür.
“Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulu’na sunulacak şekle getirmiştir”
İçişleri Bakanlığında birikmiş birçok sorunla karşılaşan Bakanlığımız, bu sorunların giderilebilmesi için bu kısa dönemde yoğun bir çalışma içerisine girmiş 21 yıldır yürürlükte olan 51/1995 Sayılı Belediyeler Yasası’nın günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi ve bugüne kadar uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilebilmesi amacıyla hazırlanan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulu’na sunulacak şekle getirmiştir.
Güngör Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin işletilmesi ile ilgili olarak 3 yıllık ihaleye çıkılabilmesi yönündeki çalışmalarımız neticelenmiş olup, ihale süreci başlatılmıştır. Aynı zamanda Güngör Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde atıkların gömülebilmesi için 2. hücrenin de faaliyete girmesi yönündeki çalışmalarımız devam etmektedir.
Bakanlığımızın girişimleri neticesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından hibe edilen 16 adet iş aracının 12 tanesi ihtiyacı bulunan belediyelerimize, 4 tanesi ise Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü ile Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
Bunun yanında Avrupa Birliği tarafından hibe edilen 4 adet çöp kamyonu Paylaşımlı Hizmet Modeli çerçevesinde belediyelerimizin ortak kullanımına verilmiştir.
Yeni Merkezi Cezaevi yapımı için bugüne kadar yaşanan sıkıntılar giderilmiş olup, bu konunun neticelendirilmesi ve projelendirilip ihaleye çıkılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Yetkilileri ile sürdürülen çalışmalar tamamlanmak üzeredir.
Cezaevinde hükümlü ve tutukluların yanlarında nakit para bulunmasından dolayı yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılması için kart sistemine geçilmesi yönünde çalışmalar başlatılmış olup, ihtiyaç duyulan kaynak temin edilmiştir.
“Ziyaretçi İzni, İkamet İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma İzni Biten Yabancılara Uygulanan Para Cezalarının Yeniden Düzenlenmesini ve Ödenmemiş Para Cezalarının Tahsilinde Kolaylık Sağlanmasını Öngören Yasa Gücünde Kararname” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir”
Merkezi Cezaevinde kadro ve terfiler konusunda yaşanan sıkıntıların giderilebilmesi için hem ilgili sivil toplum örgütleri hem de ilgili kamu kurumlarıyla çalışmalar başlatılmıştır.
Özellikle ülke ekonomisinin öncü sektörlerindeki kalifiye eleman eksikliğinin giderilmesi, iş gücü açığının kapatılması ve parçalanmış ailelerin birleştirilmesi için cezalı durumda bulunan yabancılara af getirilmesi amacıyla hazırlanan “Ziyaretçi İzni, İkamet İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma İzni Biten Yabancılara Uygulanan Para Cezalarının Yeniden Düzenlenmesini ve Ödenmemiş Para Cezalarının Tahsilinde Kolaylık Sağlanmasını Öngören Yasa Gücünde Kararname” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
1993 yılından beridir yürürlükte olan Yurttaşlık Yasası’nın günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi amacıyla yasal çalışma başlatılmıştır.
E-Nüfus kapsamında veri girişlerinin son aşaması olan Nüfus Kayıt Dairesi kayıtlarındaki verilerin girişine başlanmıştır.
Dış temsilciliklerimizde de E-Kimlik başvurusu alınabilmesi için çalışmalar tamamlanmak üzeredir.
“İTEM Yasası tahtında yaklaşık 5 bin 618 dosyanın sonuçlanması için yoğun bir çalışma başlatılmıştır.”
Tarımla uğraşan çiftçi ve hayvancıların tarımsal arazi kiralama işlemlerini hızlı bir şekilde sonuçlandırmak için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca 41/1977 sayılı İTEM Yasası tahtında hak sahibi olarak görülen kişiler hakkında açılan ve işlemleri devam eden yaklaşık 5,618 dosyanın sonuçlanması için yoğun bir çalışma başlatılmıştır.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Nirengi Ağının Oluşturularak Haritaların Yenilenmesi Projesi kapsamında çalışmalar tamamlanmıştır”
Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Sn. Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezar Projesi’nin hayata geçirilmesi için çalışmalar hızlandırılmış olup, ihale aşamasına gelinmiştir.
Merhum Meclis Başkanlarımızın anıt mezarlarının yapılması için proje çalışmaları başlatılmıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Nirengi Ağının Oluşturularak Haritaların Yenilenmesi Projesi kapsamında 45 köy ve mahalle (toplam 130,589 parsel) için 29.10.2014 tarihinde başlatılan çalışmalar, Hükümetimiz döneminde tamamlanmıştır.
Ada genelinde bulunan 266 köy ve mahalleden 2016 yılı sonunda Harita Yenileme Çalışmaları tamamlanacak olan 119 köy ve mahalleden geriye kalan 147 köy ve mahalle için 2017 yılı başlarında Türkiye’de TC Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkılacaktır.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tapu Otomasyonu (Tapu Kayıtlarının Bilgisayar Ortamında Yapılması) çalışmalarının devam ettirilerek E-Devlet projesinin hayata geçirildi”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tapu Otomasyonu (Tapu Kayıtlarının Bilgisayar Ortamında Yapılması) çalışmalarının devam ettirilerek E-Devlet projesinin hayata geçirilmesi ile birlikte vatandaşa hızlı ve verimli bir biçimde hizmet veren Tapu Sisteminin oluşturulmasının sağlanması amacıyla kullanılmakta olan yazılım programının teknik destek bakım ve onarımı için geçmiş Hükümet döneminde 2014 yılından itibaren hiçbir çalışma yapılmamış ve program çökme tehlikesi içine girmiştir. Hükümetimizin göreve gelmesi ile birlikte 2016 yılı sonuna kadar hizmet alımı yapılarak çalışmalar süratlendirilmiştir.
Özellikle Girne İlçesinde inşaatların yoğunluğundan dolayı Girne Kaza Tapu Amirliği’nde biriken işler için diğer İlçe Tapu Dairelerinden personel takviyesi yapılarak yıllarca bekleyen dosyalar ve koçanlar hızlı bir şekilde verilmeye başlanmıştır.
Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü, Girne ve Gazimağusa Tapu Amirliklerinden sonra Hükümetimizin göreve gelmesi ile birlikte Lefkoşa ve Güzelyurt Kaza Tapu Amirliklerinde de vatandaşa ödeme kolaylığı sağlanması amacıyla kredi kartı ile ödeme sistemine geçilmiştir.
Kadastro işlemlerinin hızlandırılması amacıyla son teknoloji ile geliştirilmiş ölçüm aletleri alınmıştır.
Gazimağusa Kaza Tapu Amirliği için yeni bina yapılması amacıyla proje çalışmalar ısonlandırılırken,Tapu ve Kadastro Hizmetlerinin İskele İlçesinde de verilebilmesi amacı ile İskele Kaymakamlığı’nın bir bölümünü Tapu ve Kadastro Dairesi’ne dönüştürmek amacıyla başlatılan çalışmalar tamamlanmak üzeredir.
Hükümetimiz göreve başladığında taşınmaz mal devirlerinde işlem bekleyen 2113 adet dosyanın şu an itibariyle 1882 tanesi tamamlanmıştır.
Tüm Kaza Tapu Amirliklerinde, nihai tasvibi alınmış ancak işlemi tamamlanmamış 3657 adet dosya devralan İçişleri Bakanlığımızda bugüne kadar 2535 adet dosyanın işlemi tamamlanmış, 1122 adet dosyanın işlemi devam etmektedir.
Kırsal Kesim Arsalarının altyapılarının tamamlanması için 2 adet proje ihaleye çıkılmış, 6 adet projenin blokesi alınmış, 6 adet proje için ise bloke talep edilmiştir.
5 ilçemizde yeni Kırsal Kesim Arsaları projelendirilme çalışmaları başlatılmıştır.
Lefkoşa ve Gazimağusa ilçelerindeki Kaymakamlık binalarımızın hizmet koşullarının yetersiz olması nedeniyle her iki ilçemizde de yeni bina yapılması amacıyla projeler hazırlanmıştır.
Ülkemiz genelinde bulunan 285 muhtardan 154 tane muhtarımızın muhtarlık binası bulunmamakta, 55 tanesinin ise muhtarlık binalarının acilen tamir edilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede 154 adet muhtarlık binası yapımı, 55 adet muhtarlık binasının tamiratı ve tüm muhtarlıklarımızın eksik olan mefruşatlarının tamamlanması için çalışma başlatılmıştır.
Yeni Organize Hayvancılık Bölgesi ile ilgili yer tespit çalışmaları başlatılmıştır.
Hükümetimiz döneminde Taşınmaz Mal Komisyonu’nda 31 adet dosya görüşülmüş olup, karara bağlanmıştır.
Ayrıca Lefke’nin ilçe yapılması yönünde çalışma başlatılmıştır.
“Ercan Havalimanı’nın gelen giden toplam uçak sayısında geçen yılın bu dönemine göre yaklaşık yüzde 2’lik bir artış meydana gelmiştir.”
16 Nisan - 31 Temmuz 2016 tarihleri arasında Ercan Havalimanı’nın gelen giden toplam uçak sayısı 8 bin 350 toplam yolcu sayısı 1,118,624 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın bu dönemine göre yaklaşık % 2’lık bir artış meydana gelmiştir.
Ercan Havalimanı’nın İşletme Hakkının Devri İhalesi uyarınca çalışmalar devam etmektedir.
Mayıs-Temmuz 2016 döneminde toplam 402 yeni telefon ve 351 adet ADSL takılmıştır.
Toplam ISDN kullanıcı sayısı toplam 89.802 adet olurken,ADSL abone sayısı 20.418’e yükselmiştir.
Gazimağusa–İskele arası fiber optik kablo çekimi için çalışmalarımız devam ederken mevcut santrallarımızdan sonra 35 Bölge santralına ADSL hizmeti verilmeye başlanmıştır.
Yine bu dönemde altyapılarına gerekli harcamaların yapıldığı ülkemiz Deniz Limanlarına 1,043 gemi ile 33,948 yolcu,16,021araç,18,417 Konteyner giriş-çıkış yapmıştır.
Posta Dairesi Müdürlüğü tarafından 2007 yılından bu yana kullanılmakta olan off-line otomasyon sisteminin yenilenmesi ve daha çağdaş daha hızlı bir alt yapı otomasyon sistemi kurulması yönünde TC-PTT AŞ ile yürütülen ihtiyaç analiz çalışması sonuçlandırılmış gerek yazılım gerekse donanım yönünden ihtiyaçlar tespit edilmiş proje başlatma aşamasına getirilmiştir.
Girne Posta Binasında tamirat başlatılmış diğer yerlerde ise başlatma aşamasına getirilmiştir.
1998 yılından bu yana kadrolu personel istihdamı yapılmayan Posta Dairesi Müdürlüğü’ne acil münhal kadroların doldurulması yönünde adım atılmıştır.
“12 kilometre yol yapım işleri tamamlanmış, 140 kilometre yol yapım çalışmaları ise devam etmektedir”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde 12 Km. yol yapım işleri tamamlanmış, 140 Km. yol yapım çalışmaları ise devam etmektedir.
Boğaz Şehitliği yol ve park alanı asfaltlanma çalışmaları tamamlanmıştır.
KKTC Genelinde 900 m kare yol yama çalışmaları tamamlanmıştır.
Ana yollarda ve köy bağlantı yollarında toplam 400 Km. refüj arası temizliği, oto korkuluk temizliği yol kenarlarında bulunan ağaç budama işleri tamamlanmıştır.
1 adet kutu menfez (köprü) yapımı tamamlanmıştır.
4 adet kutu menfez (köprü) yapımı devam etmektedir – (Dilekkaya yolu)
Karayolları Dairesi Plan Proje ve Etüd Şubesi tarafından yürütülen, muhtelif yol yapım ve kavşak düzenleme proje çalışmaları devam etmektedir.
Devlete bağlı kurum ve kuruluşlara ait pek çok binanın proje, keşif, elektrik mekanik projesi tamiri, tesisat çekilmesi, tadilat ve düzenlemesi yapım işleri ihalelerine uygulanacak esas ve usullerin belirleneceği, 20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası altında hazırlanacak olan Tüzük çalışmaları devam etmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan tüm trafik ışıkları ve sinyalizasyon sistemlerinin Trafik Dairesi sorumluluğuna verilmesi ve bakım tamir işleri ihalesinin yapılması çalışmaları başlatılmış, belirlenen yerlere hız tesbit kamerası takılması için alt yapı işleri devam etmektedir. İzin Kurulu Sekreterliği, 218’i teslim edilen 285 adet Mesleki Sürücü belgesinin basımını yapmıştır.
“‘Demokratikleşme’, ‘Yerelleşme/Yerinden Yönetim’ ve ‘Fırsat Eşitliğini ön-plana çıkaracağımız çalışmalarımız büyük bir hızla devam etmektedir”
Milli Eğitim sistemini bilimsel verilere dayandırılarak yeniden yapılandırmak, Atatürk İlke ve Devrimleri temelinde laiklik anlayışına uygun, ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak şekillendirmek amacıyla başlattığımız ve ‘Demokratikleşme’, ‘Yerelleşme/Yerinden Yönetim’ ve ‘Fırsat Eşitliğini ön-plana çıkaracağımız çalışmalarımız büyük bir hızla devam etmektedir. Bu bağlamda, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığını günlük okul işlerine karışan, müdahale eden ve sorunları çözmeye çalışan bir kurum olmaktan çıkarıp eğitime yön veren temel politikaları belirleyen verimli bir kurum haline getirmek için projelerimizi hayata geçirme çalışmalarımız başlatılmıştır.
Okul idaresi, öğretmen, veli ve yerel yönetim temsilcisinin de yer alacağı, okulların günlük ihtiyaçları ile ilgilenerek, sorunları saptayıp çözmeye çalışacak Okul Yönetim Kurulları oluşturulması için gerekli çalışmalar hızla devam etmektedir.
Bu anlamda yapılan çalışmalar sonucunda 2017 (Ocak 2017) bütçe yılında Okul Bütçeleri oluşturularak tüm Mesleki Teknik Öğretim Dairesine bağlı okullarda, toplamda 38 kalem okul yönetim kurullarının kontrolüne verilirken Genel Ortaöğretim ve İlköğretim Dairesi okullarında ise her bölgeden seçilecek birer pilot okulda 4 kalem üzerinden (okul bakım onarım, makine tedrisat bakım onarım, kırtasiye ve temizlik) yeni uygulama denenecektir.
“Milli Eğitim herkes için vardır” ilkesinden yola çıkarak, özel okullar ile kamu okullarının aynı oranda denetlenmesi için özellikle Denetmen ve tamamen boş olan Başdenetmen Kadroları açılarak en kısa sürede sınavları yapılacaktır.
“Gerek özel gerekse kamu okullarında okulların farklı kategorilerde Performans/Başarı değerlendirilmeleri yapılarak toplumla paylaşılacaktır”
“Öğretim ve öğrenim”i daha sıkı ve daha hızlı denetlemek hedefiyle etkili bir denetim sistemini hayata geçirme çalışmaları devam etmektedir.
Rehberlik Denetim Değerlendirme Bilgi İşlem Sistemi(REDBİS)kurularak daha hızlı ve daha seri kurum denetimi yapılması için de çalışmalar başlatılmış ve oluşturulacak (REDBİS) sisteminin hayata geçirilmesinden sonra gerek özel gerekse kamu okullarında okulların farklı kategorilerde Performans/Başarı değerlendirilmeleri yapılarak toplumla paylaşılacaktır.
Lefkoşa’daki Meslek Liselerini tek bir merkezde toplayacak “Lefkoşa Meslek Liseleri Kampüs Projesi” çalışmaları başlatılmıştır. “Lefkoşa Meslek Liseleri Kampüs Projesi” Avam ve I. Etabının çizimi için gereken bloke alınmıştır.
2015-2016 Öğretim yılı için Meslek Lisesi öğrenci sayısı 896 iken bu sayı 2016-2017 öğretim yılı için yaklaşık %17 oranında artış sağlanarak 1050 öğrenci sayısına çıkarılacaktır.
Meslek Liselerini özendirmek amacıyla Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Meslek Odaları arasında meslek alanında işbirliği gerçekleştirilmesi amacıyla protokol imzalamıştır.
Zorunlu Eğitim yaşını tamamlayan ancak örgün eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerin çıraklık ve meslek eğitimine yönlendirilmesi için Sınıf Geçme ve Sınav Tüzüğünde gerekli düzenlemeler yapılarak hayata geçirilmiştir.
Bayraktar Ortaokulu yeni binasının yapımı süratle devam etmektedir. Binanın Eylül ayında tamamlanması hedeflenmektedir.
Yeni öğretim yılı başında hazır olmak üzere Şht. Hüseyin Ruso Ortaokulu, Güvercinlik Rauf Raif Denktaş İlkokulu, Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu, Gaziköy Anaokulu tadilat işleri ve Akdoğan Polatpaşa Lisesi Elektrik tadilat işleri başlamış, Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu elektrik tadilat işleri mukavele aşamasına getirilmiş, Yeni Erenköy İlkokulu yenileme işleri, Necati Taşkın İlkokulu, 20 Temmuz Fen Lisesi’nin kapı pencere yenileme işleri mukavele aşamasına getirilmiş ve ivedi olarak tadilat işlerine geçilecektir. Atatürk Meslek Lisesi Zemin Kat Tek Tip Sınıf ve 1. Kat Tip Sınıf İnşaatı işleri ise ihale değerlendirme aşamasına getirilmiştir. Ayrıca Alsancak İlkokulu, İskele Bekirpaşa Lisesi ek sınıf yapımı ihale aşamasına getirilmiş; Alsancak İlkokulu ek sınıf, Güzelyurt Meslek Lisesi, Geçitkale Cumhuriyet Lisesi bakım onarım yapımı bloke alma aşamasına getirilmiştir. Tüm bunların yanında acil boya ihtiyacı olan okullara iç-dış cephe boya dağıtımı çalışmaları ve birçok okulumuzun bakım onarım işleri de başlatılmıştır.
“Talim ve Terbiye Dairesini Talim ve Terbiye Kurul Başkanlığı’na dönüştürmek için Yasa Çalışması başlatılmıştır”
Talim ve Terbiye Dairesini Talim ve Terbiye Kurul Başkanlığı’na dönüştürmek için Yasa Çalışması başlatılmıştır. Yasanın hayata geçirilmesi ile bu dairemize bağlı ‘Araştırma ve Geliştirme Birimi’ ile ‘Ölçme ve Değerlendirme Birimi’ kurulacaktır.
Uzaktan Eğitim (Açık Lise) yapılanmasının kurulması için gerekli ön hazırlıklar yapılmış ve projesi hazırlanmıştır. Sistemin hayata geçirilmesi için finansal kaynak arayışları başlatılmıştır.
Temel Eğitim Programlarını Geliştirme Projesi Eylül 2016 tarihinde kademeli olarak sisteme entegre edilme çalışmaları başlatılmış ve okulöncesi, 1,4. ve 6. Sınıflarda okutulacak kitapların ihalesi tamamlanarak basım aşamasına getirilmiştir.
2016-2017 Öğretim Yılında eğitim sistemimizin lise kademesindeki dokuzuncu (9) sınıflara dâhil edilmesi planlanan ve uyuşturucu ile mücadele kapsamında oluşturulan Kılavuz Kitabın kullanımıyla ilgili PDR öğretmenlerine yönelik olarak Eylül ayı içerisinden hizmet içi eğitimler planlanmıştır.
“Eksik öğretmen ve idareci kadroları doldurulması için münhal kadrolar Kamu Hizmeti Komisyonunca ilan edilmiştir”
Bakanlığımızın Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Şubemizi yeniden yapılandırmak ve güçlendirmek için çalışmalarımız başlatılmıştır
Yeni öğretim yılında okullarımızı tam kadro idareci ve öğretmenle açmayı başarmak adına eksik öğretmen ve idareci kadroları doldurulması için münhal kadrolar Kamu Hizmeti Komisyonunca ilan edilmiştir.
Yükseköğretim politikaları Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacaktır. Kalite anlayışının egemen olduğu bir yükseköğrenim stratejisi ortaya konurken YÖDAK düzenleme ve denetleme fonksiyonundan sorumlu olacaktır. Bu konuyla ilgili Yasal düzenleme hazırlanmış olup Ekim 2016 tarihinde Meclise sunulacaktır.
Üniversite Kurulum Tüzüğünde değişikliğe gidilip üniversitelerin yasayla kurulması sağlanacaktır. Üniversite kurulum şartları çağın gerekleri doğrultusunda tekrardan düzenlenecektir. Bu konuyla ilgili Yasal düzenleme hazırlanmış olup Ekim 2016 tarihinde Meclise sunulacaktır.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş (Değişiklik)Yasası çalışmaları tamamlanmış olup Haziran 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Onayından sonra Meclise gönderilmiştir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve TC Hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelerin karşılıklı tanınmasına yönelik ek-anlaşma hazırlanmış olup yasal prosedürleri tamamlanmıştır. Bu anlaşma ile lise öğrenimini kesintisiz olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de tamamlayan TC vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları gibi girişi sağlanmıştır.
Antalya'da bulunan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni gelenekleri, kültürü ve mimarisiyle en iyi şekilde temsil edecek Kıbrıs Evi ve Bahçesi projelendirilerek Bakanlar Kurulu Kararı ile 3 Ağustos 2016 tarihinde yapım çalışmaları başlatılmıştır.
Atatürk Kültür Merkezi ve Milli Kütüphane’nin tadilat çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca, Kültür Dairesi Binası’nın bakım onarımı yapılırken, Kültür Dairesi bünyesinde bulunan Halk Kütüphanelerinin aciliyet doğrultusunda tadilatları sırayla başlatılacaktır.
“Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Tüketici Koruma Yasası ile ilgili TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalamıştır”
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Tüketici Koruma Yasası ile ilgili TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalamıştır. Bu sürede TC Ekonomi Bakanlığı ile Ürün Güvenliği Protokolü ve Ortak Komite Mutabakat zaptı imzalanırken Ürün Güvenliği Yasasının uygulanması için gerekli olan tüzüklerin hazırlanma süreci de devam etmektedir.
Kıbrıs Türk İhracatçılar Meclisi’nin (KTİM) oluşturulması için Türkiye İhracatçılar Meclisi ile çalışmalar başlatılmıştır.
Şirket kurma süreçlerinde bürokratik işlemlerin fazlalığının azaltılması ve sürenin 3 güne indirilmesi için Şirketler Yasasında gerekli çalışmalar yapılmıştır. Yabancı Sermaye yasasında da çalışmalar yapılarak hedeflenen iyileştirme sağlanacaktır.
“Sanayi sektöründe, geleneksel ürünlerle dış pazarlara erişimi sağlamak yönünde politikalar oluşturulması için yeni çalışmalar başlatıldı”
Sanayi sektöründe, öncü sektörlere uygun şartlarda girdi ve ülke avantaj ve üstünlüklerini de dikkate alarak geleneksel ürünlerle dış pazarlara erişimi sağlamak yönünde politikalar oluşturulması için:
Tarımsal Niş ürünlerin Sanayileştirilmesi, Turizme yönelik ve/veya ülkemizde üretimi bulunmayan yeni ürünlerin geliştirilerek Sanayileştirilmesi teşvik edilmektedir.
Ayrıca "Market Mapping" (pazar haritası) çıkartılması yönünde AB'den teknik destek talebinde bulunulmuş ve bu yönde AB uzmanları ile KOBİGEM “Makro düzeyde ekonomik çalışmaları özellikle NİŞ Pazar kapsamında tanımlanan ürünlerin pazar sorunları, lojistik ve uluslararası Pazar” araştırmalarını içeren bir raporun çalışmaları başlatılmıştır. Lefke – Karpaz Bölgeleri pilot seçilmiş ve bu bölgelerde niş pazarlar yaratılabilecek katma değeri yüksek üretim ve servis alanlarında çalışmalar tamamlanmıştır. (AB-TAPS/KOBİGEM ile ortak program.)
Sanayi stratejisi çalışmaları K.T. Sanayi Odası ile birlikte hazırlanarak, son aşamalarına ulaşılmış ve Eylül başında açıklanması planlanmaktadır.
Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi kapsamında, "Girişimcilik Projesini" geliştirmiş ve aşağıda belirtilen özellikleri ile Bakanlar Kurulundan karar çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir. 92 Girişimci eğitimlerini Eylül ayında tamamlayacaktır.
Kuluçka merkezlerinin kurulmasına yönelik çalışmalara başlanmıştır.
2016 yılı programı kapsamında, Kooperatifleşme ve Kümeleme çalışmaları başlatılmıştır.
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve şehir içi atölye/fabrika binaları ile ilgili yönetsel, çevresel ve altyapı bağlamındaki sorunları minimize etmek üzere İskele, Güvercinlik ve Haspolat Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili çalışmalar tamamlanmıştır.
“Yeni Organize Sanayi Bölgeleri Yasa” tasarısı, “taslağı” tamamlanmış olup, K.T. Sanayi Odası’nın görüşüne sunulmuştur.
Modernizasyon ve Otomasyon için de kullanılan 3 farklı faiz destek programı yürütülmektedir. 2017 yılı projelerine de eklenilerek sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Bunun yanında ihtiyaç analizi yapılmakta ve yeni programlar planlanmaktadır.
Bunlar;
Faiz Destekli KOBİ Yatırım Kredisi Programı
Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Faiz Destekli Kredi Programı
Esnaf ve Hizmet Sektörüne Yönelik Teminat
Ayrıca, "Üretimde katma değer ve verimlilik artışının sağlanması, ürünlerin uluslararası ticaret imkanlarına kavuşturulması" ve "Ekonomik kalkınma ve işletmelerin verimli çalışabilmesi için otomasyon uygulamaları geliştirilmesi, bilişim sektörünün katalizör etkisinin ortaya çıkartılması" hedeflenerek sanayi sektörüne hibe programı ilanı gerçekleştirilecektir.
Doğrudan Gelir Desteği kaleminden 01 Mart -15 Haziran 2016 dönemine kadar 11,5 Milyon TL Açık ve soğuk çiğ süt ödemesi, Doğrudan Gelir Desteği almaya hak kazanan 8,795 üreticinin 2015 yılı hesap kapatma ödemesi (Tahıl ile yem bitkileri, nadas, sebze, narenciye, meyve ağaçları, bağ ve sera alanlarına) olarak 23,9 Milyon TL. ödenmiştir. 2016 yılı Ocak – Haziran dönemine ait 3,422 küçükbaş hayvan üreticisine (264,798 adet küçükbaş hayvan) destek olarak 10,5 Milyon TL ödeme yapılmıştır.
Yine ayni dönemde Diğer Teşebbüslere kaleminden Narenciye İhracatını teşvik ödemesi olarak 7,8 Milyon TL ihraç edilen Süt Ürünleri Navlun Desteği için toplam 12,5 Milyon TL ödeme yapılmıştır.
“2016 dönemini kapsayan yüzde 2.33 oranındaki hayat pahallığı maaş, ücret ve emekli maaşlarına yansıtılmıştır”
Ocak - Temmuz, 2016 dönemini kapsayan altı aylık devre için %2.33 oranındaki hayat pahallığı maaş, ücret ve emekli maaşlarına yansıtılmıştır. Ayrıca 47/2010 sayılı Kamu Çalışanları Aylık (Maaş_Ücret) ve diğer ödeneklerin Düzenlenmesi Yasası ile işe alınan memurlara %1 ek artış sağlanmıştır.
“Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalanmıştır”
Gümrük ve Rüsumat Dairesi teknolojinin sağladığı modern imkanlarla donatılması için bünyemizde bulundurduğumuz IT personeli, gümrük otomasyon çalışmaları kapsamında intranet çalışmalarını devam ettirmektedir. 06.06.2016 Tarihinde E-Devlet çalışmaları kapsamında “Elektronik Belge Yönetim Sistemine” geçilmiştir.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Arasında Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalanmıştır. Uygulamaya girmesi için yasal süreç tamamlanması beklenmektedir.
Kendi Nam ve Hesabına Çalışanlar ile Küçük İşletme sahibi Küçük Esnaf ve Sanatkârların sosyal sigorta borcunu ödeyebilmesi maksadıyla Faiz Farkı Fonu’ndan faiz iadeli kredi kullandırılmıştır.
Otobüs işletmecilerine otobüs alımı gayesiyle Faiz Farkı Fonu’ndan faiz iadeli kredi kullandırılmıştır.
Küçük Esnaf ve Küçük Ölçekli İşletmeler ile yeni işyeri kuracak Üniversite Mezunlarına Faiz Farkı Fonu’ndan faiz iadeli kredi kullandırılmıştır.
“Karapara Proje Eylem Planı çerçevesinde ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi çalışmaları kapsamında çalışmalar sürüyor”
Karapara Proje Eylem Planı çerçevesinde ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi çalışmaları kapsamında çalışmalar devam etmektedir. Bu amaçla ara bölgede İki Toplumlu (Kuzey Kıbrıs - Güney Kıbrıs) toplantıda dairemiz personelleri sunum gerçekleştirmiştir.
Rekabet Kurulunun, piyasadaki etkinliğinin artırılması amacıyla eksik olan “hizmet biriminin” oluşturulması ile Kurula idari ve mali özerklik kazandırmak amacıyla yasa değişikliği taslağı için Hukuk Dairesinden ve Merkezi Mevzuat Dairesinden görüş beklenmektedir. Devlet Yardımları Bildirim Tüzük Taslağı tamamlanma aşamasındadır ayrıca Elektronik Kayıt sistemi kurulması için çalışma başlatılmıştır.
Nisan 2016 tarihi ile Ağustos 2016 tarihleri arasında Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu tarafından (TL38.023.156.-, USD2.918.512.-, STG164.000.- ve EUR40.000.-) karşılığı olmak üzere toplam USD16.147.352.-kredi onaylamıştır.
Onaylanan kredi tutarı ile eğitim sektörü için 130 kişilik yeni istihdam öngörülürken, sanayi sektöründe 23 kişilik yeni istihdam öngörülmüştür. Sanayi sektörü için öngörülen 23 kişilik istihdamın, 7 kişisi KOB İşletmeleri için öngörülmüştür.
“Yenilenebilir Enerji Kurulu (YEK) tüzük değişiklik çalışması yapılıyor”
Biyodizel üretimi için ilgili yasal mevzuatların taslak çalışmaları hazırlanmıştır. Taslak tüzük ve yönetmelik yasalaştıktan sonra akabinde ülke genelindeki bitkisel atık yağlardan biyodizel üretilmesi yapılacaktır.
Yenilenebilir Enerji Kurulu (YEK) tüzük değişiklik çalışması yapılmaktadır. Teşvikler yeniden tüzükte yer alacaktır. Bu dönemde Yenilenebilir Enerji Kurulu tarafından 108 adet izin verilmiş ve kullanıcılar şebekeye bağlanmıştır. 89 adet izin ise kurul tarafından onaylanmıştır.
Bağımsız bir şebekeye sahip olan ülkemizin elektrik arz güvenliği sağlanabilmesi ve ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından daha fazla yararlanabilmesi amacı ile şebekemizin büyük kapasiteli şebekelere bağlanma ihtiyacı vardır. AB Şebekesine Türkiye üzerinden bağlantı proje çalışmaları devam etmektedir. Bu amaçla AB Enterkonnekte sistemine bağlanmak için TC Enerji Bakanlığı ile Enerji protokolü imza aşamasına gelmiştir.
Teknecikte üretilen elektrik enerjisinin batı bölgelerine iletiminde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacı ile Teknecik üretim santralından Girne ve Alsancak Trafo Merkezlerine 30 km 132,000 volt ve 400 MW (megawatt) kapasiteli yüksek gerilim hattı yapımı için ihale açılmış olup, yaklaşık maliyet 6,000,000 $ dır.
Lefke bölgesini besleyen ve 1960’lı yıllardan kalma olan 66,000 volt 10 MW (megawatt) Cengizköy Trafo Merkezi’nin yetersiz kalması sebebi ile yerine inşa edilecek olan 132,000 volt ve 50 MW (megawatt) kapasiteli Trafo merkezinin projeleri hazırlanmıştır. Yaklaşık 8,000,000 $’a tamamlanması beklenmektedir.
23 adet olan trafo merkezlerinin sadece 13 adedi uzaktan SCADA sistemi ile yönetilmektedir. Geçtiğimiz hafta imzalanan sözleşme ile tüm trafo merkezlerinde gerekli iyileştirmeler yapılarak tüm elektrik şebekesine uzaktan takip, kontrol ve müdahale etme imkanı sağlanacak ve işletme ve arızalara müdahale imkanı artırılacaktır. Ayrıca trafo merkezleri arasında varolan ve yetersiz olan RF (Radyo Link) haberleşme yerine, 132,000 volt iletim hatalarında mevcut olan fiber optik kablo devreye alınarak hızlı bir haberleşme sağlanacaktır. Proje yaklaşık 3,000,000 $’a mal olacaktır.
Mali İşler Tüzüğü ve İhale Tüzüğü hazırlanmış, Serbest Liman ve Bölge Yönetim Kurulu’na onaylatılmış ve Bakanlığımız kanalı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukuk Dairesi (Başsavcılık) görüşüne gönderilmiştir.
İhracata yönelik bölgeye getirilen yatırımcılara 4 aylık periyod içerisinde 46 şirket kurulmuş ve şirket kurulumlarında 4 aylık sürede % 8.02 büyüme yaşanmıştır.
“Ekonomi ve Enerji Bakanlığımız Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı Protokoller imzaladı”
Ekonomi ve Enerji Bakanlığımız Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığı Protokoller ise şunlardır;
TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında “Tüketicilerin Korunması Konusunda İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.
TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile imzalanan Ortak Gümrük Komitesi Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı Bakanlar kurulundan karara bağlanmıştır.
TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Küçük ve Orta ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Bakanlığımız Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) arasında İşbirliğini Geliştirme Hakkında Mutabakat Zaptı İmzalanmıştır.
TC Ekonomi Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında Ürün Güvenliği Protokolü imzalanmış ve meclise onay yasası hazırlanmaktadır.
TC Ekonomi Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında Ortak Komite Dokuzuncu dönem Toplantı Mutabakat Zaptı imzalanmış Bakanlar kuruluna gönderilmiştir.
TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında Esnaf ve Sanatkârlara Yönelik İşbirliğinin Geliştirilmesi Konusunda Mutabakat Zaptı imzalanmış Bakanlar Kuruluna gönderilmiştir.
TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında Enerji İşbirliği Protokolü son aşamaya gelmiş ve Başbakanlık aracılığı ile TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderilmiştir. İmzalanması için gün tayin edilmesi beklenmektedir.
“2016- 2017 Turizm Sezonunda ülkemiz turizm sektörü ile birlikte katılmayı planladığımız yurtdışı turizm fuarları katılım programımız oluşturuldu”
2016- 2017 Turizm Sezonunda ülkemiz turizm sektörü ile birlikte katılmayı planladığımız yurtdışı turizm fuarları katılım programımız oluşturulmuş ve turizm sektörü ve sivil toplum kuruluşlarımız ile paylaşılmıştır.
AB Küçük Orta Boy İşletmeler projesi ile Bakanlığımız arasında yürütülmekte olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eko- kırsal turizminin stratejik planlaması yapılmış olup, yeni yatırım alanları oluşturulmak üzere kaynak arayışına ve erişimine olanak sağlanmıştır.
OTEM Sertifika programları yine ana 4 dalda olmak üzere ihtiyaçlar giderilmiş ve OTEM turizm lisesi müfredatları oluşturulmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversiteler ile mutabakat sağlanmıştır.
Tüm Seyahat acentelerine, yurt dışından getirilen Charter,Pax Charter, çoklu destinasyon teşvik ödemeleri dosyaları tamamlanmış olup ödenmeleri sağlanmıştır.
Girne Baldöken parkı içerisinde Turistlere hizmet vermek amacı ile Girne Belediyesi ile birlikte yeni bir Enformasyon Ofisi açılması için protokol yapılmıştır.
Turizm Örgütü kurulması çalışmaları devam etmektedir.
Hedef Pazar olarak belirlenen sırası ile Türkiye, İngiltere, Almanya, İran ve Azerbaycan için agresif pazarlama için harekete geçilmiştir.
Hükümet programında da vadedildiği gibi, Çevre yasasındaki değişiklikler ile ilgili çalışmalar tamamlanmak üzeredir.
Ülkemizdeki Özel Çevre Koruma Bölgelerinin Çevre Planlarının hazırlanması ile ilgili Taslak Protokol hazırlanmıştır.
Turizm ve Çevre Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre Platformu adına Biyologlar Derneği ile ortaklaşa hazırlanan “Çevre Eğitimi Projesi” önümüzdeki eğitim –öğretim yılında tüm ilk ve orta dereceli okullarda uygulamaya konulacaktır.
Mahkemeler tarafından kullanılacak olan Lefkoşa Polis Binaları’nın restorasyonihalesine çıkılmak üzere proje, şartname ve keşif metrajı hazırlanmış ve ihaleye çıkılmıştır.
Buffavento Kalesi acil bakım, onarım ve restorasyon işleri için projesi hazırlanıp ihaleye çıkılmış ve proje tamamlanmıştır.
Girne Kalesi acil güçlendirme ve restorasyonuna ait projehazırlanmış olup ihaleye çıkılacaktır.
Kantara Kalesi acil bakım onarım ve restorasyon projesi hazırlanmış olup ihaleye çıkılma aşamasına gelmiştir.
Lüzinyan Evi'nin yeniden düzenleme çalışmaları çerçevesinde "Ortaçağdan Günümüze Lefkoşa" adıyla yeniden açılması çalışmaları ve araştırmalarına devam edilmiştir.
Bakanlığımız ve Rehberler Birliği arasında imzalanan protokol ile Haziran –Ağustos döneminde hafta sonları ve resmi tatil günlerinde kapalı olan tüm müze ve ören yerleri açık tutulmaktadır.
Kaleburnu Kral Tepesinin arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için parsellerin incelemeleri yapılarak Kaleburnu Kral Tepesi sit alanı ilan edildi.
“Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, rutin çalışmalarının yanı sıra, bakanlığa bağlı birçok alanda köklü değişimleri beraberinde getirecek önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir”
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi kapsamında suyun adaya ulaşmasıyla birlikte:
Bir su komitesi oluşturulmuş, bu komitede gerek devlet kurumları ile belediyeler, gerekse özel sektör ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı sağlanmıştır.
Söz konusu komite, “Su Temini ve Yönetimine İlişkin Hükümetler arası Anlaşma’nın 22. Maddesi uyarınca öngörülen geçiş dönemine ait EK protokolü ve belediyelerle imzalanması öngörülen abonelik sözleşmesini hazırlamıştır.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu başkanlığındaki su komitesiyle, TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve heyeti arasında Türkiye’de değerlendirilmiş ve Ek protokole son şekli verilerek geçiş dönemine ait su fiyatı 2.30 TL/m3 olarak belirlenerek iki bakan tarafından imzalanmıştır.
Tüm belediyelerle temasa geçilerek abonelik sözleşmelerinin imzalanması süreci başlatılmış ve şu an itibarıyla 28 belediyeden 27’si abonelik sözleşmesini imzalayarak yasal olarak su alma pozisyonuna gelmiştir.
Dikmen ve Mağusa ana depolarına su verilmeden önce temizleme ve dezenfekte çalışmaları yapılmıştır.
İsale hatlarının ve pompa istasyonlarının tamamlanması çalışmaları çerçevesinde 19 terfi istasyonunun elektrik projeleri yapılmış ve elektrik bağlama çalışmaları devam etmektedir.
Su projesindeki pompaj ve arıtma tesislerinin çalıştırılmasıyla ilgili 16 personelin eğitimleri tamamlanmış ve suyun halka ulaştırılması aşamasında tesislerdeki görevlerini yürütmektedirler.
h) Su, teknik olarak ulaşabildiği tüm yerlerde vatandaşa verilmeye başlanmıştır. Bu sayede toplam 17 Belediyeye ve 65 yerleşim yerine 28 Haziran 2016 tarihinden başlayarak su ulaştırılmış olup önceden günlük 18.8170 m3 olarak verilebilen su miktarı yaklaşık iki katına çıkarılarak 36.330 m3’e ulaştırılmış ve halkın ihtiyacı karşılanmıştır.
“Çiğ süt ve süt ürünlerinin desteklenmesi, küçükbaş hayvan başı desteği, alan bazlı çiftçi ödemeleri ve narenciye sektörüne ödemeler yapılmıştır”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın tarımsal destekler konusunda mükellefiyeti olan ödemelerin gerçekleştirilmesi için yoğun çalışmalar sürdürülmüş bu kapsamda çiğ süt ve süt ürünlerinin desteklenmesi, küçükbaş hayvan başı desteği, alan bazlı çiftçi ödemeleri ve narenciye sektörüne ödemeler yapılmıştır. Toplam yapılan ödeme miktarı 98.432.608,87 TL olup, bu ödemenin 61.682.974 TL’si 2015 yılından sarkan mükellefiyetlerdir.
Tarım Dairesi, güvenli gıdanın üretilmesi açısından her hafta farklı bir bölgede olmak kaydıyla, “Zirai İlaçların Doğru Kullanılması”, “Üzüm Hastalıkları Ve Zararlılarıyla Mücadele”, “Bazı Sebze Hastalık Ve Zararlılarıyla Mücadele”, “Zeytin Ağacı Hastalık Ve Zararlılarıyla Mücadele” gibi farklı konularda 10 köyde üreticilere yönelik eğitim çalışması gerçekleştirmiştir.
Gıda güvenliğine verilen önemin bir gereği olarak, yerli üretim ve ithal ürünlerin tahlillerinin yapılması çalışmaları yoğunlaştırılarak, numune alımları haftalık 35 den 60’a çıkarılmıştır. Mayıs ayından Temmuz ayına kadar olan dönemde 390’ı ithal ürünler 167’si yerli ürünler olmak üzere toplamda 557 adet analiz yapılmıştır. Çıkan sonuçlar haftalık olarak şeffaflık ilkesi gereği kamuoyuyla paylaşılmaya başlanmıştır.
Hellim tescili dolayısıyla bir o kadar daha önem kazanan küçükbaş hayvan sütünün değerlendirilmesi, hijyeninin ve üreticiye olan faydasının artırılması için süt soğutma tankları ve sağım sistemlerinin %50 hibeyle üreticilere ulaştırılması projesi Hayvancılık Dairesi’nce başlatılmıştır. Bu proje genişletilerek gerek küçükbaş gerek büyük baş sütünün tümünün soğuk sisteme dahil edilerek açık sütün sistemden kaldırılması hedeflenmektedir. Bu amaç için 3,5 Milyonluk bir kaynak ayrılmıştır.
Bir ada ülkesi olmamız ve balıkçılık sektörünün geliştirilmesi fikrinden hareketle 28 Temmuz 2016 tarihinde Bakanlık konferans salonunda “Balıkçılık Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya kurum, kuruluşlar ve sektörle ilgili sivil toplum örgütleri davet edilmiştir. Sektör sorunları tartışılmış ve çözüm önerilerine yönelik fikirler sunulmuş ve sonuç raporu düzenlenmiştir.
Veteriner Dairesi hayvan üreticilerinin şikayetleri ve hayvan hastalıklarıyla mücadelede yaratacağı olumsuzlukları dikkate alarak, geçmiş yönetim tarafından Veteriner Dairesi Kuruluş Yasasına aykırı olmasına karşın, klinik hizmetlerinden çekilme kararını iptal etmiş ve klinik hizmetlerinin verilmesine tüm bölgelerde başlanmıştır.
“AB’nin teknik ve mali desteğiyle Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi kapsamında çalışmalarda önemli bir adım atılmıştır”
AB’nin teknik ve mali desteğiyle Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi kapsamında sığır cinsi hayvanlarda Brusella, Löykoz ve Tüberküloz, koyun- keçi cinsi hayvanlarda ise Brusella hastalıkları yönünden kontroller başlamıştır. Bu sayede hellimin AB’ye ihraç edilebilmesinin ön koşulu olan hastalıkların eradikasyonu çalışmalarında önemli bir adım atılmıştır.
Hayvan sağlığı ve Gıda güvenliği konularında önemli bir adım olarak Hayvansal Atıkların Bertarafı Projesi kapsamında 3 adet vinçli, soğutuculu özel kamyon ve 1 adet kepçe alınıp daireye teslim edilmiştir. Bu proje sayesinde hayvansal atıkların gelişmiş ülkelerde kullanılan yöntemlerle bertarafı sağlanacaktır.
Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından 2015-2016 üretim yılı kuraklık tespit çalışması sonuçlandırılmıştır. Bakanlar Kurulu oluşturulan kuraklık haritasını onaylayarak, kuraklıktan zarar gören bölgeleri ve zarar oranlarını ilan etmiştir. Ayrıca 2015-2016 beyan girişleri bilgisayar ortamına aktarılıp alan bazlı ödeme listeleri oluşturularak ödemeye hazır hale getirilmiştir.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Tarım Master Planı’nın hazırlanabilmesi için daha önce yapılan Tarım Çalıştayı’na ilaveten, 29 – 30 Eylül tarihleri arasında Hayvancılık Çalıştayı’nın gerçekleştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu çalıştayın tamamlanmasıyla, Tarım Master Planı’nın oluşması için gerekli veriler toplanarak tarımsal planlama bilimsel bir zemine oturtulmuş olacaktır. Türkiye’den gelen suyun rasyonel kullanım ortamı da hazırlanmış olacaktır.
Devlet Üretme Çiftlikleri bünyesinde sertifikalı tohumluk üretmek amacıyla 300 dönüm arazi ayrılmış ve sulama hazırlıkları yapılmıştır.
Maden ve Jeoloji Dairesi, kuyu ruhsatlandırma, jeolojik etüt, taş ocakları denetimleri ve patlayıcı madde izinleri gibi rutin işlerini yürütmektedir. Ayrıca Taş Ocakları Düzenleme ve Denetleme Tüzüğü uyarınca taş ocakları izinlerini İşletme projeleri doğrultusunda yenilemektedir.
Bakanlığa bağlı Süt Endüstrisi Kurumu geride kalan 100 gün içerisinde Süt sektörünü düzenlemek ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak amacı ile 4-5 Haziran tarihlerinde “Süt Çalıştayı” düzenlenmiştir. Çalıştay sonuçlarına paralel olarak ülkede bir ilke imza atılmış ve 16.07.2015 itibarı ile hayata geçirilen yeni uygulamayla, süt fiyatlarının kalitesine göre belirlenmesine başlanmıştır.
Süt sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için atılan önemli adımlardan bir tanesi de sütün imalatçılar tarafından teminatsız alınması uygulamasına son verilmesidir. Bu yönde alınan kararla, pazarlanan sütler teminat altına alınmaya başlanmıştır. Önümüzdeki Bir yıl içerisinde tüm süt teminatlı olacak şekilde kademeli bir geçiş planlanmıştır. (Eylül 2016 da %25 Ocak 2017 de %25 Nisan 2017 de %25 ve Ağustos 2017 de %25) Böylece süreç içerisinde hayvancılardan alınan tüm sütün bedeli garanti altına alınmış olacaktır.
“Toprak Ürünleri Kurumu’nun yeniden halka hizmet edebilir bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir”
Geçmiş yönetimden mali yapısı bozuk ve fonksiyonlarını yitirmiş bir durumda devralınan Toprak Ürünleri Kurumu’nun yeniden halka hizmet edebilir bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Hükümet programı ve TC ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetleri arasında imzalanan “Ekonomi ve Mali İşbirliği Anlaşması” gereği Toprak Ürünleri Kurumu’nun piyasa düzenleyici bir hale getirilmesi ve piyasada müdahale ve denge unsuru olarak faaliyetlerini yürütebilmesi için idari yapısının düzenlenmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Kurum, bankalar nezdinde kaybedilmiş olan güveni tekrardan inşa etmeye başlamış ve 12500 M/Ton’luk Arpa-Buğday Sapı Balası ve 62.000 Ton’luk yemlik arpa alımı ihalelerini neticelendirmiştir.
Cypfruvex Ltd. üreticinin 33,515 ton ürününü sıkma tesislerinde değerlendirmiştir. Ayrıca Hollanda’ya 105 Ton Mandora 2.817 Ton Valensiya, İngiltere’ye 462 Ton Valensiya ve Iraka 828 Ton Valencia, 920 Ton Mandora ve 44 Ton Yafa ihracatı gerçekleştirerek narenciye ürünün pazarlanmasına yardımcı olurken piyasadaki fiyatların üretici lehine oluşmasına katkıda bulunmuştur.
“Hastanelerimizdeki alt yapının iyileştirilmesine dönük çalışmalara başlanmıştır”
Bir yıldan uzun bir süredir sıcak ve zaman zaman soğuk suları akmayan, asansörleri çalışmayan başta Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi olmak üzere hastanelerimizdeki alt yapının iyileştirilmesine dönük çalışmalara başlanmıştır.
Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin çalışmayan ısıtma ve soğutma sistemleri yenilenmiş ve 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren faaliyete geçirilmiştir.
Hastanelerimizin acil servislerinin yenilenmesine başlandı, ayrıca112 Komuta Kontrol Merkezi’ne kurulan telsiz sistemi ile hastalarımıza daha hızlı ulaşım sağlanmıştır.
Lefke Bölgesine 112 hızır hizmeti götürülmüştür.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde son 15 yıldır düşük voltajdan dolayı yaşanan ve hastane için hayati önem taşıyan elektrik sorunlarının klima ve elektrikli aletlerin randımanlı çalışmaması durumunun sonlandırılması amacıyla yeni trafo takılmıştır.:Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi KardiyoVasküler Cerrahi Servisinde, hastalara günümüz koşullarına uygun olarak yenilendi.
-Girne Dr. Akçiçek Hastanesi ameliyathanesinde kullanılmak üzere, ihtiyaç duyulan bir adet yeni anestezi cihazı alınmıştır.
Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’ne bağlı 5 hastanemizde, hastaların tahlillerinin yapıldığı laboratuvarlara yeni, hızlı ve en önemlisi güvenilir sonuç veren cihazlar alınmış ve cihazların tümünün otomasyona bağlı olarak çalışacak şekilde kurulumları gerçekleştirilmiştir.
Kronik hastalıkları olan ve sürekli ilaç kullanmak durumunda olan vatandaşların ilaç teminini rahatlatmak amacıyla 6 aylık ilaçlarını tek reçeteyle almaları sağlanmıştır. Serbest Çalışan Hekimlerin de insülin reçetesi yazmalarına ve insülin ilaçlarının Bakanlığımıza bağlı hastane eczanelerden temin edilmesine imkan sağlanmıştır.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü tarafından içme suyu ve gıda denetimleri sıklaştırılmış ve düzenli olarak yapılmaktadır, ayrıca belediyelerin denetim ekiplerine gıda mühendisleri tarafından ‘Gıda Güvenliği Eğitim Seminerleri’ düzenlenmeye başlanmıştır.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ile Pet-CT Protokolü, Kemoterapi Protokolü ve genel Teşhis ve Tedavi Hizmetleri Protokolü imzalanmıştır.
Sağlık Kurulu tarafından Türkiye’ye sevk edilen hasta ve refakatçilerin karşı karşıya kaldıkları maddi ve ulaşım sıkıntılarının artık yaşanmaması amacıyla, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ile, Pet-CT Protokolü, Kemoterapi Protokolü ve genel Teşhis ve Tedavi Hizmetleri Protokolü imzalanmıştır. Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı 19 sağlık merkezine otomasyon hizmeti götürülmeye başlanmıştır. Tren Yolu Polikliniğinde otomasyona geçilmiştir.
Onkoloji Hastanesinin ilk olarak Radyasyon Onkoloji Birimi 13.07.2016 tarihinde hizmete açılmıştır.
Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde, Çocuk Psikiyatrisi Polikliniği açılmıştır.
Hekim ihtiyacımızın giderilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından, 8 uzman hekim geçici süreyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’de görevlendirilmiş; farklı branşlarda 4 uzman hekimden hizmet alımları yapılmıştır; 6 uzman hekim için de hizmet alımı işlemleri devam etmektedir. 17 uzman hekim de sözleşmeli statüde istihdam edilmiştir. Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 37 hemşire istihdam edilme aşamasında olup, 62 hemşire alımı için de istihdam yetkisi istenmiştir.
Cihaz alımları ve ihalelerin ciddiyetle, herhangi bir şaibeye mahal vermeksizin, daha düzenli ve güvenli yürütülebilmesi için teknik komite oluşturulmuştur.
Lefkoşa’da inşa edilecek olan yeni Devlet Hastanesinin arazisi tam olarak Bakanlık kontrol ve yönetimine girmiştir. Yeni Lefkoşa Hastanesi projesi hakkında çalışmalar başlatılmıştır.
Yeni yapılacak Güzelyurt hastanesinin zemin etüdü tamamlanmış ve hudut ölçümleri yapılmıştır. 2016 yılı sonu itibari ile ihaleye çıkılması ve temel atılması hedeflenmektedir.
Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu kararıyla, Ada Hospital Mahkeme süresi tamamlanıncaya kadar kapatılmıştır.
İnsan Hücre, Doku, Organ Nakli ve Tüp Bebek Merkezleri Denetleme Kurulu oluşturulmuş ve denetlemeler planlanmıştır.
Organ bağışçılarının kimliklerini oluşturmak üzere gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Organ bağışı birimi oluşturulmuştur,
Organ bağışı otomasyon projesi hazırlanmıştır.
4 beyin ölümü gerçekleşen hastadan 1 kalp, 8 böbrek, 1 karaciğer, 1 kornea alınmıştır. Kadavradan alınan böbrekler iki hemodiyaliz hastasına nakledilmiş, diğer organların nakli ise Türkiye’de yapılmıştır.
2008 yılından bu yana yalnızca diş poliklinik hizmetleri veren poliklinikte, bugün 2 diş hekimi, İç Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hizmet vermeye başlamıştır.
Yeni Erenköy Sağlık Ocağının binası tamamlanmıştır. Hizmete başlaması amacıyla gerekli çalışmalar başlatılmıştır.
Pestisit Kalıntı Analizleri Şubesi’ne alınan ve 2 yıldır devreye sokulmayan süt, zeytinyağı ve bal numunelerinde pestisit kalıntısı analizlerini yapan GPC cihazı devreye konulmuştur. Ayrıca vücut sıvılarında çalışılan uyuşturucu parametreleri arttırılmıştır.
“Yabancıların çalışma izni yasasında ve yabancıların çalışma izinleri tüzüğünde düzenlemeler yapılarak Yasa Gücünde Kararname olarak uygulamaya konmuştur”
Çalışma hayatında ortaya çıkan ve iş gücü piyasasını olumsuz etkileyen birtakım uygulamaların düzenlenmesi amacıyla 63/2006 sayılı yabancıların çalışma izni yasasında ve yabancıların çalışma izinleri tüzüğünde düzenlemeler yapılarak Yasa Gücünde Kararname olarak uygulamaya konmuştur.
Gençlerimiz için büyük tehlike oluşturan madde bağımlılığının önlenmesi, tedavisi ve rehabilitasyonu konusunda ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak, rehabilitasyon merkezi en kısa sürede hizmete girecektir.
Bakanlığımıza bağlı, tüm daire ve birimlerini bir çatı altında toplamak için yeni hizmet binası projesi çalışmalarına başlanmıştır.
Bakanlığımız bünyesinde Engelli vatandaşlarımıza verilen hizmetin kalitesini yükseltebilmek ve bu hizmetleri daha kurumsal hale getirebilmek amacıyla Engelliler Dairesi kurulması çalışmalarına başlanmıştır.
Asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili mevcut kriterlerin, güncel hale getirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar devam etmektedir.
Bir önceki Hükümet döneminde inşaatı durdurulan Engelsiz Yaşam Evi inşaatı ile ilgili ortaya çıkan sorunlar çözümlenerek inşaat çalışmaları Hükümetimiz döneminde yeniden başlatılmıştır.
Karpaz bölgesinde hizmete konulması öngörülen 18 yaş üstü engelli rehabilitasyon merkezinin hayata geçirilmesi için proje çalışmaları başlatılmıştır.
Şiddete uğrayan kadınlara yönelik tedbirlerin alınması için “Şiddeti Önleme Danışmanlık Merkezi’nin” (ŞÖDAM) hayata geçirilmesi için çalışmalarımız sürdürülmektedir.
Dairelerimiz arasındaki gerekli bilgi akışı sağlanarak bu çerçevede vatandaşlarımıza tek bir merkezden hizmet verilmesi ve ayni zamanda kendileri ile ilgili tüm kişisel bilgilerine ulaşma imkanı sağlayacak alt yapı çalışmaları sürdürülmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurttaşlarının istihdamının teşvik edilerek artırılması politikaları çerçevesinde, halen uygulanmakta olan sosyal güvenlik teşviklerine ilaveten yeni teşvik politikaları geliştirilerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının istihdamının artırılması yönündeki çalışmalar tamamlanma aşamasındadır.
“Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü’nde yeni düzenlemeler yapılacak”
Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Tüzüğü’nde yapılacak yeni düzenlemelerle işyerlerinde istihdam edilecek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşları için ortaya konulacak yeni teşvik uygulamaları ile ülkemizin en önemli sorunlardan birisi olan işsizlik sorununun mümkün olabilecek en düşük seviyeye çekilmesi hedeflenmektedir. Bilindiği gibi İhtiyat Sandığı Dairesi tarafından yürütülen yerel işgücü istihdamının teşvik edilerek arttırılması uygulamalarından kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan ve tamamen özel sektör olarak nitelendirebileceğimiz işyerleri yararlanmaktadır.
İhtiyat Sandığı Yasası’nda ortaya çıkan birtakım sıkıntıların giderilmesi ve Yasa’nın günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi amacıyla başlatılan İhtiyat Sandığı Yasası’ndaki değişiklik çalışmaları tamamlanma aşamasındadır. Yeni yasama döneminin başlaması ile birlikte hazırlanan İhtiyat Sandığı (Değişiklik)Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisinin gündemine getirilecektir.
Sosyal Sigortalar Dairesi’ni sadece maaş ödemesi yapan bir yapı olmaktan kurtarmak Hükümetimizin temel hedefleri arasında olacaktır. Çalışan ve emekli kesimlerin Daire’den daha fazla hizmet alması ve sistemi daha etkin hale getirmek için dönüşüme ve sigortalılarımıza yeni menfaatler kazandıracak yasal düzenlemeler üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırılmıştır. Bu doğrultuda bu yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğümüz Genel Sağlık Sigortası ve Sigortalılarımıza mükellef zorunlu askerlik sürelerine borçlanma imkanı verecek yasa tasarılarını bu yıl içerisinde Cumhuriyet Meclisine sunacağız.
Sosyal Sigortalar Dairesinin vermekte olduğu hizmet süreçlerinin daha etkin ve verimli hale gelmesi için Sosyal Sigortalar Dairesi Bilgi İşlem Bölümü çalışanları tarafından halen üzerinde çalışılan ve sonuçlanma aşamasına gelen “e tahsilat” uygulamamız ile vatandaşlarımıza internet ortamında prim ödeyebilme kolaylığı getirilecektir.
Sosyal Sigortalar Dairesinin özel Eczanelerle yapmakta olduğu sözleşme uyarınca sigortalılarımızın özel eczanelerden aldıkları hizmetin kalitesini artırabilmek için yapılan tüm işlemleri SSD web portalı içerisinde yapabilmek için hazırlıklar son aşamaya gelmiştir.
Bakanlığımız ayrıca 1 Aralık 1988 tarihinde yürürlüğe giren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Anlaşmasında her iki taraf Ülke Mevzuatlarında meydana gelen yeni uygulamalar nedeni ile oluşan bazı sıkıntıları aşabilmek için gerekli çalışma başlatılmıştır.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve İstihdam alanlarında İşbirliği Antlaşması imzalanmıştır”
Bakanlığımız Çalışma hayatı, toplu iş sözleşmeleri, iş anlaşmazlıkları giderme, Asgari ücret belirleme kriterleri, çocuk işçiliğinin önlenmesi, kamu kuruluşlarıyla işveren ve işçi sendikaları arasındaki ilişkiler, yabancıların çalışma izinleri, genel sağlık sigortası ile ilgili bilgi, tecrübe ve personel değişimi konularında gerekli çalışmalar yapılabilmesi için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve İstihdam alanlarında İşbirliği Antlaşması imzalanmıştır.
|
|
|
|
|
|
|
FACEBOOK YORUM |
Yorumlarınızı
Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın... |
|
|
|
|
|
|
|
YORUMLAR |
Onay bekleyen yorum yok. |
|
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
|
|
|
|
|
DİĞER HABERLER |
|
|
|
|
|
|
|