Prof.Dr. Merter Özenci, belediyelerin parklarda oluşturduğu açık hava spor alanlarındaki aletlerin genellikle bacak ve kolları çalıştırmaya yönelik tasarlandığını ve bilinçli kullanılması gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Özenci, "Özellikle orta yaş ve üzerinde, fazla kilolarından bir an önce kurtulmak isteyen kadınlarda spor yaralanmalarına oldukça sık rastlanıyor" dedi.
Egzersize alışkın olmayan kişilerde spor aletlerinin kullanımı sırasında eklem ve kaslara aşırı yük binmesi sonucu birtakım rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini anlatan Prof.Dr. Özenci, şöyle devam etti:
"Spor sırasında diz ağrısı, diz kapağı rahatsızlığı, menisküs sorunu, omuz kuşağı kaslarının rahatsızlığı ve omuz çevresi ağrısı, kalça çevresi ağrısı oluşabilir. Egzersiz yapılırken ya da sonrasında hissedilen ağrı, rahatsızlığın habercisi olabilir. Ağrı hissedilirse egzersize son verilmeli ve doktor gidilmeli."
"HER ALET HERKESE UYMAZ"
Parklardaki spor aletlerinin arasında yer alan pedal çevirme ve basamak inip çıkma egzersizi sonrası diz önü ağrısında artma, kol çevirme egzersizi sonrası bazılarında omuz kuşağı ağrısı görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Özenci, bazen de tendom, kas zedelenmesi ve yırtıklarla karşılaştıklarını belirtti. Parklardaki spor aletlerinin hepsinin herkese uygun olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Merter Özenci, egzersizin kişiye göre belirlenmesi ve buna göre bazı aletlerden kaçınılması gerektiğini dile getirdi.
"KİLO VERDİRMEZ"
Spor yapmak isteyen kişilerin, parklardaki aletlerde bilinçli egzersiz yapması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Merter Özenci, şunları söyledi:
"Öncelikli olarak parklardaki spor aletleri kilo verdirme amacına yönelik tasarlanmış değil. Kilo vermek isteyenlerin gideceği yer parklardaki spor aletleri değil. Kilo vermek için haftada 3 gün, en az yarım saat yürüyüş yapılmasını tavsiye ederim. Daha sağlıklı ve daha etkili. Parklardaki spor aletleri eklem kaslarını hareket ettirmek ve güçlendirmek isteyen vatandaşların tercihi olmalı."
Prof. Dr. Özenci, spor için parklardaki aletleri kullananların, mutlaka önceden yarım saat ısınma egzersizi, yarım saat de yürüyüş yapması hatırlatmasında da bulundu.
BİLGİLENDİRİCİ PANOLAR KONULMALI
Prof.Dr. Merter Özenci, yerel yönetimlerin de spor aletlerinin başına bilgilendirme panosu yerleştirmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Özenci, bu panolarda spor aletlerinin hangi bölgeye faydası olduğu, hangi rahatsızlığa sahip olanların kullanmaması gerektiğini anlatan resim ya da yazıların yer almasının önemli olduğunu ekledi.