Denetimlere Diş Tabipleri Odası Başkanı ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesine bağlı mesul Diş Hekimi Hüseyin Bıçak, Çalışma Dairesi’nden 2, Temel Sağlık Dairesi’nden 2 müfettiş ile Diş Tabipleri Odası yönetim kurulu üyeleri, Diş Hekimi Halil Bakkaloğlu ve Diş Hekimi Gülizar Büyüktepe’den oluşan heyet katıldı.
Denetimde, Protez Diş Teknisyeni Laboratuarlarının teknisyenlik belgeleri, laboratuar düzeni, hijyen ve çalışma izinleri incelendi.
Denetimler sırasında iyi durumda olan laboratuarların yanı sıra, durumu kötü olanlara rastlandı.
Hijyenik olmayan bazı laboratuarlar sahiplerine uyarı cezası verildi. Sigara içildiği tespit edilen işyerlerine de yasa gereği gerekli cezalar uygulandı.
Denetimlere Pazartesi Gazimağusa’da bulunan laboratuarlarda devam edilecek.
Denetimlere Diş Tabipleri Odası Başkanı ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesine bağlı mesul Diş Hekimi Hüseyin Bıçak, bugünkü denetimlerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, son günlerde ülkede kaçak diş teknisyenleri tespit edildiğini, bunun yanında bazı diş teknisyenlerinin sınırları aşarak hastalara müdahalede bulunduğunu, diş hekimlerinin bu konudan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade ederek “Bunun önüne geçebilmek için denetimleri başlatmış bulunuyoruz” dedi.
Bıçak bu çerçevede bugün Lefkoşa’da denetledikleri 5 Diş Protez Teknisyeni Laboratuarı’ndan iyi durumda olanlar yanında, durumu kötü olanlara da rastladıklarını söyledi.
Hijyenik olmayan bazı laboratuarlara uyarı cezası verildiğini belirten Bıçak, bazı laboratuarlarda sigara içildiğinin tespit edildiğini ve söz konusu işyerlerine ceza kesildiğini ifade etti.
Denetimler sırasında teknisyenlere hasta ağzına müdahale etmenin yasal olmadığının sık sık hatırlatıldığını söyleyen Bıçak, bunun cezasının yasaya göre büyük olduğu anımsattı.
Çalışma izni olmadan çalışan elemana rastlamadıklarından söz eden Bıçak, Pazartesi Mağusa’da, ardından da diğer bölgelerde denetimlerin devam edeceğini vurguladı.
Bıçak, Protez Teknisyeni Laboratuarlarının denetiminin tamamlanmasının ardından, diş hekimlerinin klinklerini denetlemeyi hedeflediklerini aktardı.
EĞİTİM ŞART
Bıçak, “Diş Teknisyenlerinin Görev ve Çalışma Esasları Yasası’na göre, diş teknisyeni olarak çalışabilmek için diş hekimliği fakültesinden veya en az 2 yıllık eğitim veren bir yüksek okuldan diş protezi eğitimi alınması gerekiyor” ifadesine yer verdi.
Hüseyin Bıçak, 2004 yılında Sağlık Bakanlığı ve Diş Tabipleri Odası işbirliğinde pratik ve teorik dersler içeren 7 günlük bir eğitim programı düzenlendiğini anımsatarak, program dahilinde katılımcılara sertifika verdiğini kaydetti.
Diş hekimlerinin teknisyenleri tanımasının yeterli olmadığının altını çizen Başkan Hüseyin Bıçak, “Diş hekimi çalıştığı laboratuarı görmeli, teknisyenin hangi şartlarda çalıştığını bilmelidir” dedi.
HATAY VE MERSİNE GİDENLER
Öte yandan Bıçak, bazı vatandaşların Türkiye’nin Hatay, Mersin gibi illerine giderek buradaki diş hekimlerine muayene olduklarını ifade ederek “Aslında diş hekimi diye gidilen kişilerin bazıları teknisyendir. Bu nedenle seçilen hekim konusunda bilgi sahibi olunmalıdır” uyarısında da bulundu.